A magas vérnyomás számos egészségügyi problémához vezethet, de étrendünkkel könnyen karban tarthatjuk.

Korunk leggyakoribb betegségei közé tartozik a hipertónia, azaz magas vérnyomás, amely világszerte és Magyarországon is emberek millióit érinti. A tartósan 120/80 feletti vérnyomás számos esetben panaszmentesen, észrevétlenül is okozhat szervkárosodást. Továbbá kiemelt rizikót jelent a kardiovaszkuláris betegségek, a krónikus veseelégtelenség vagy kognitív zavarok esetén.

Habár sokszor genetikai tényezők játszanak főszerepet a magas vérnyomás kialakulásában, az esetek többségében mégis az életmód kerül előtérbe. Olyannyira, hogy a hipertónia a legtöbbször megelőzhető lenne egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életmóddal.

Sok esetben megelőzhetnénk a magas vérnyomás kialakulását

A stressz, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és az elhízás mellett a helytelen táplálkozás a fő bűnös. Ide tartozik a túlzott alkoholfogyasztás és a sóban, telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrend.

A szakértők egy bizonyos élelmiszerfajtára különösképp szeretnék felhívni a figyelmet: a feldolgozott húsra.

Tanulmányok megállapították korábban, hogy már napi 17 gramm fogyasztása növelheti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

A feldolgozott húsok eltarthatóságát füstöléssel, pácolással, só hozzáadásával érik el, ide tartozik a szalonna, virsli, húskonzervek, csomagolt szalámik és sonkák.

magas vérnyomás kockázat feldolgozott hús

A csomagolt felvágottnak magas a sótartalma (Fotó: Getty Images)

Habár

a mérsékelt húsfogyasztásnak sok előnye van, hiszen számos alapvető tápanyag forrása, a fehérjétől a vasig és a B-vitaminokig,

nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú húst teszünk a tányérra.

A feldolgozott húsok nagyon kényelmes kiegészítői a táplálkozásunknak, gondoljunk csak arra, hogy három perc alatt könnyedén elkészíthetünk egy ízletes szendvicset valamilyen felvágottal. De ugyanilyen gyorsan összedobható étel a családnak a hétvégi hotdog, vagy a vasárnap reggeli szalonnás tojás.

Az ezekben lévő sótartalom azonban komoly kockázatot rejt a magas vérnyomás tekintetében. Sóra persze szükségünk van, hiszen nélkülözhetetlen eleme a szervezetünk optimális működésének, segít fenntartani az idegrendszer egészségét és elősegíti a tápanyagok felszívódását. Fontos azonban, hogy a magas vérnyomás elkerülése érdekében korlátozzuk a naponta bevitt mennyiséget.

Vérnyomás problémák: Milyen lelki baj áll mögöttük?

Kiemelt kép: Getty Images