A hipertónia korunk leggyakoribb betegségei közé tartozik. Statisztikák szerint a fejlett országokban a lakosság mintegy tizenöt százalékának határértéken felüli a vérnyomása, ám félő, hogy ez az állapot ennél sokkal többeket érint. Érdemes megnézni, mit jeleznek holisztikusan a vérnyomásproblémák, és min változtathatunk, ha egészségesebb életre vágyunk.

Hands using blood pressure cuff

Szimbolikusan nézve a vér nem más, mint a bennünk keringő élet. Nem véletlenül használták annyi korban különféle mágiákhoz, hiszen az egyénre jellemző, minden fontos információt tartalmaz. Az erekben keringve a vér határok közé szorul, adott pályára terelődik. A vérnyomást alapvetően két tényező határozza meg: az egyik a vér állaga, folyóssága, a másik az ellenállást szolgáltató érfalak állapota, rugalmassága. Ha a vér az egyéni individualitást jelképezi, akkor az érfalak azokat a határokat, amelyek ennek az önfelvállalásnak korlátot szabnak. A kettő összjátéka alakítja az egyénre jellemző vérnyomásértéket.

HA ALACSONY – félelmek, szabálykövetés

Azt mondják, akinek jellemzően alacsony a vérnyomása, sokáig élhet, hiszen takarékosan bánik az energiáival. Az ilyen ember nem feszegeti a határait, nincs benne erős érvényesülési vágy, kerüli az ellenállást hozó helyzeteket, kihívásokat. Ha mégis belekeveredik, a konfliktusokból igyekszik minél előbb kimenekülni, ha másként nem megy, azzal, hogy szó szerint kivonja magát a forgalomból, vagyis elájul. Ez nemcsak gyenge konfrontációs készséget, de erős félelmet és felelősségvállalási nehézségeket is jelez. „Gond van? Én már itt sem vagyok!” A hipotóniához gyakran társul vashiányos vérszegénység, amely szintén a kellő szilárdság, élet- és tetterő hiányát jeleníti meg. Az alacsony vérnyomásos ember visszahúzódó, passzív, nem teng túl benne az életenergia, amit legtöbbször gyenge szexuális igénye is jelez. Nem igyekszik személyisége kibontakoztatására, ha kicsit kényelmetlenül is, de komfortzónán belül éli életét. Nem törekszik az egyediségre, biztonsági játékos, szabálykövető. Egyénisége felvállalásával nem kockáztatja, hogy elveszítse mások elfogadását.

HA MAGAS – állandó belső feszültség

A vérnyomás emelkedése fiziológiás, vagyis természetes folyamat. Amikor valaki fizikai aktivitást végez, megemelkedik a pulzusszáma, és általában a vérnyomása is magasabb lesz. Ez a változás nemcsak fizikai tevékenység végzése közben, de sokszor már annak elképzelésekor is bekövetkezik. Ha kihívás, stressz ér minket, a keringési rendszer is készenléti állapotba kerül, hogy a cselekvéshez szükséges energiát biztosítani tudja. Optimális esetben a helyzet megoldása és a cselekvés után a nyugalmi értékek visszarendeződnek. Cselekvés híján a feszültség nem szűnik, az erek fala feszes, a vérnyomás tartósan emelkedett marad. A magas vérnyomásos stresszes, állandó belső feszültségben él. Gyakran érzi úgy, hogy mindent az ellenőrzése alatt kell tartania, hogy a dolgok biztosan rendben menjenek. Nehezen lazít, az irányítást nem szívesen engedi ki a kezéből, mert ettől óriási bizonytalanságot él meg. (Ál)biztonsága az örökös készenléti állapotból és az ugrásra kész cselekvésből tevődik össze. Olyan, mint a sportoló, aki a startpisztoly eldördülésére várva pattanásig feszült állapotban van.

Cikkünk folytatásában az is kiderül, mit tehettek a problémák legyőzése érdekében. Keressétek a válaszokat a Nők Lapja Ezotéria 2016/5. számában!

Szöveg: Dr. Hatalyák Krisztina, holisztikus life-coach, kineziológus

Fotó: Thinkstock