- Manapság rengeteg olaj közül választhatunk széleskörű felhasználással.
- A repceolajat méltatlanul elhanyagoljuk, pedig sok jó tulajdonsága van.
- Ráadásul az egyik legjobb főzőolaj, elmondjuk, hogy miért.
Folyamatosan zajlik a diskurzus az olajokról: melyik mire jó, az egyiket miért használjuk inkább a konyhában, a másikat pedig kozmetikai célokra? Olíva vagy repceolaj, esetleg napraforgó? Ahogy változnak a táplálkozási szokások, úgy kerül előtérbe egyik vagy másik olajtípus. A repceolajnak is meglehetősen sokáig rossz volt a PR-ja, pedig az észak olívájának nevezett magolaj nagyon is jó élettani hatásokkal rendelkezik. Nézzük meg, milyenekkel!
A korábbi repceolaj nem volt túl egészséges
A repceolaj a repce (más néven Brassica napus) magjából készül, amely a káposztafélék családjába tartozik. A kora tavasztól szeptemberig szép sárga színben pompázó növény széles körben elterjedt, és számos országban termesztik. Az olaj előállításához a repcemagokat hideg sajtolással vagy kémiai extrakcióval dolgozzák fel, hogy megkapják az aranyszínű, enyhén diós ízű olajat.
Finomított és nem finomított formában egyaránt elérhető, és mindkét változatnak megvannak a maga előnyei. A finomított változat kedvezőbb áron kapható, és ideális sütéshez, míg
a hidegen sajtolt, finomítatlan változat ízesebb, és kiválóan alkalmas salátákhoz vagy kenyerekhez.
A 20. század második felében kétségtelenül visszaesett a repceolaj fogyasztás, az akkoriban termesztett fajták olaja ugyanis olyan hosszú láncú zsírsavakat, erukasavat és eikozénsavat is tartalmaztak, melyek lerakódnak az emberi-és állati szervezetben. Ezért olyan repcefajtákat nemesítettek ki, amelyeknek az olaja nem tartalmaz se erukasavat, se eikozénsavat. Az új fajtát nullás repcének keresztelték el.
A repceolaj immunerősítő és jó az idegrendszernek is
A repceolaj élettani hatásait számos kutatás alátámasztja. Nézzük meg, miért érdemes beépíteni az étrendünkbe.
1. Kevés benne a rossz zsír
A repceolaj egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül alacsony telített zsírsavakban. Ha nagy mennyiségben fogyasztunk ilyen rossz zsírt tartalmazó élelmiszert, emelkedhet a koleszterinszint, ami a későbbiekben szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Ilyen típusú zsírsavak találhatók a zsíros húsokban, a magas zsírtartalmú tejben, vajban, bizonyos sajtokban. Mivel a repceolaj rendkívül kevés telített zsírt tartalmaz, igazán szívbarát választás lehet.

A repceolaj jót tesz a szívnek és az idegrendszernek is (Fotó: Getty Images)
2. Magas ómega-3 és -6 zsírsavakban
A repceolaj különösen gazdag alfa-linolénsavban (ALA), amely az omega-3 zsírsavak egy formája. Az omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak a szív egészségére, mivel csökkenthetik a gyulladást és támogathatják az egészséges vérkeringést. Ám ugyanígy magas az omega-6 zsírtartalma is. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő egyensúlya hozzájárulhat az általános jó közérzethez.
3. Remek E-vitamin forrás
E-vitaminban is bővelkedik a repceolaj, ami köztudottan antioxidánsként működik, és segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól. Az E-vitamin különösen fontos a bőr és a szem egészsége szempontjából, ezért a repceolaj nemcsak az étkezéseinkhez, hanem a bőrápolásunkhoz is hasznos kiegészítő lehet.
Kapcsolódó: 8 természetes olaj, amit bevethetünk a szépségünk érdekében
4. Magas a füstpontja
Ez azt jelenti, hogy mivel a repceolaj füstpontja körülbelül 200°C, magas hőmérsékleten is biztonságosan használható sütéshez és főzéshez. A magas füstpont előnye, hogy az olaj nem kezd el égni és nem veszít tápértékéből, így ideális választás a különféle főzési technikákhoz, például a sütéshez és a serpenyőben való pirításhoz.
A nagy olajvita: repcét vagy olívát használjunk?
Visszatérő kérdés: melyik olaj jobb? Bár mind a repceolaj, mind az olívaolaj rendkívül egészséges választás, van néhány lényeges különbség, amit érdemes figyelembe venni.
1. Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak
Ami a repceolaj mellett szól, hogy több ómega-3 zsírsav található benne az olívaolajhoz képest. Az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezért a repceolaj ebben a tekintetben előnyösebb lehet.
2. Füstpont
A repceolaj magasabb füstponttal rendelkezik, ahogy említettük, tehát jobban bírja a magas hőmérsékletet. Ezért a repceolaj ideális választás a sütéshez, míg az olívaolaj inkább hideg felhasználásra vagy alacsonyabb hőmérsékleten való főzéshez ajánlott.

Érdemes finomítatlan, hidegen sajtolt repceolajat választani (Fotó: Getty Images)
Noha a modern repceolajok már biztonságosan használhatók, hiszen nem tartalmaznak mérgező zsírsavakat, azt érdemes megemlíteni, hogy feldolgozott termékről beszélünk. A túlzottan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a krónikus betegségekkel, ezért mindig fontos figyelni a minőségre. A hidegen sajtolt, bio repceolajok választása ajánlott, ha szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni az olajból.
Végezetül jöjjön két ötlet, hogy mire használjuk a konyhában a repceolajat!
Zöldséges pirított rizs repceolajjal
Hozzávalók:
- 1 csésze rizs
- 2 evőkanál repceolaj
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 1/2 bögre borsó
- 1 hagyma, finomra vágva
- Só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst főzd meg. A repceolajon pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a sárgarépát és a borsót. Sóval, borssal ízesítsd, és végül keverd hozzá a főtt rizst. Keverd össze, és tálald melegen.
Könnyű salátaöntet repceolajjal
Hozzávalók:
- 2 evőkanál repceolaj
- 1 evőkanál almaecet
- kicsi mustár
- 1 kisebb kanál méz
Só, bors
Elkészítés:
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd öntsd a salátára. Ez az egyszerű, mégis ínycsiklandó öntet bármilyen salátát fel tud dobni.
Ezek az egzotikus olajok pedig a bőröddel tesznek csodát
Kiemelt kép: Getty Images