maradek olaj egeszseg

Ezért ne használd újra a sütőolajat: a gyerekedben is kárt tehet

Anyáink, nagyanyáink még leszűrték és addig használták újra az étolajat, amíg csak az étel megégése nélkül megtehették. Spóroltak. Csakhogy a maradék étolaj megmentése kifejezetten egészségtelen az egész családnak.

Egy új kutatás kimutatta, hogy az újrahasznosított étolaj fogyasztása növeli a rák, a cukorbetegség és az idegkárosodás veszélyét is. Az ismételt melegítés elpusztítja a zsírban lévő antioxidánsokat és más egészséges összetevőket, miközben olyan veszélyes vegyületek képződnek, mint a transzzsírok és a peroxidok.

Eddig nem vizsgálták megfelelően ezek hosszú távú egészségügyi következményeit.

A tanulmányban elsőként számolnak be arról, hogy a rendszeres, újra felhasznált olajban sütés növeli a neurodegenerációt (az idegek károsodásával járó folyamatot) az első generációs utódoknál. A kutatók 30 napon keresztül etettek nőstény patkányokat hagyományos eledellel, amihez vagy normál, vagy újraforrósított olajat adtak.

A hónap végére az újrahasznosított olajon nevelt állatoknál megemelkedett koleszterinszintet,

hs-CRP-szintet (ez a szervezetben lévő gyulladást jelzi, de összefüggésbe hozható a szívroham és a stroke kialakulásával is) illetve magasabb májenzim-szintet mutattak ki, ami magas gyulladásra és oxidatív stresszre utal. A máj lipidanyagcseréje jelentősen megváltozott, és csökkent a fontos agyi omega-3 zsírsav szintje is. Ez az, ami kimutatható agyi elváltozást, neurodegenációt okozott nemcsak a nőstényekben, de az utódjaikban is.

maradek-olaj-egeszseg

A maradék olajat az egészségünk érdekében iktassuk ki az étrendből! Akkor jó, ha ilyen szép aranysárga (Fotó: Getty Images)

Egészségünk múlhat azon, mit kezdünk a maradék olajjal

Az eredmények a máj-bél-agy kapcsolat fontosságára is felhívják a figyelmet. Ha az emésztőrendszerünket túlterheljük, az kihat belső szerveink és agyunk működésére is. A kutatók még

az újrahasznosított olajon nevelt patkányok vastagbelében is sejtkárosodásokat találtak pusztán egy hónapnyi kísérlet után.

Egy sor további vizsgálat során az érintett állatoknak mononátrium-glutamátot is adtak, és megállapították, hogy ez a gyakori élelmiszer-adalék további neurológiai károsodást idéz elő.

Ne az olajon spóroljunk

Ezt nem árt észben tartani, ha az olajon spórolnánk. Azokat a helyeket is érdemes elkerülni, ahol rendszeresen, minden nap olajban sütnek krumplit, panírozott ételeket, fánkokat: itt az alacsony konyhai költségek fontosabbak a vendég egészségénél, és csak akkor cserélik az olajat, amikor már muszáj.

Arról nem is beszélve, hogy milyen ízfokozókat, adalékanyagokat adnak az ételekhez, amelyek erősítik az olaj káros hatásait.

Ha fontos számunkra az egészségünk, kerüljük a gyorséttermeket, a kifőzdéket, otthon pedig használjuk a minimális olajfogyasztással járó konyhai praktikákat. A használt sütőolajat hagyjuk lehűlni és gyűjtsük külön flakonban, majd adjuk le az erre kialakított gyűjtőpontokon: országszerte egyre több van belőlük, ez a kereső pedig segít megtalálni a hozzánk legközelebb esőt. 

Kiemelt kép: Getty Images