Olajért sört! – Elindult a cserekereskedelem Európában

Ki gondolta volna, hogy 2022-ben újra ide jutunk...

Egy müncheni sörözőben a vendégek napraforgóolajjal fizethetnek a sörükért – írja a Reuters

Ukrajna és Oroszország szolgáltatja a világ napraforgóolajának mintegy 80%-át, és számos országban, köztük Németországban is fogyatkoznak a készletek, mióta Oroszország februárban megszállta szomszédját.
A Giesinger sörfőzde, bisztró és kocsma egy-az-egyhez arányban váltja a vendégek által hozott napraforgóolajat sörre. „Az egész azért van, mert egész egyszerűen kifogytunk az olajból a konyhán, így leleményesnek kell lennünk” – mondta a kocsma vezetője, Erik Hoffmann a Reuters TV-nek.
Manapság a német szupermarketek polcairól egyre gyakrabban hiányzik a repce- és napraforgóolaj. „Nagyon nehéz olajat beszerezni… Ha egyébként heti 30 literre lenne szükséged, de csak 15-öt kapsz, akkor egy ponton túl már nem tudsz schnitzelt sütni” – mondta Hoffmann.
Akciójuk azonban szerencsére nagy sikernek örvend: vendégeik ez idáig mintegy négyszáz liter olajat vittek a kocsmának – ami azt is jelenti, hogy négyszáz liter sört fogyasztottak (reméljük, ezt azért tíz főnél többen hozták össze). A projekt sikerét az is indokolhatja, hogy a vendégek számára is kedvező üzletnek bizonyul a cserekereskedelem: míg egy liter sör körülbelül 7 euróba (jelenleg nagyjából 2800 forint) kerül a német kocsmákban, addig egy liter napraforgóolajért körülbelül 4,5 eurót (jelenleg nagyjából 1800 forint) kérnek el a boltokban. 
Egy Moritz Baller nevű vásárló például nem kevesebb, mint nyolcvan liter napraforgóolajat vásárolt Ukrajnában amikor odautazott segíteni – majd ezt a szállítmányt a szülinapi bulijához szükségesnek gondolt mennyiségű sörre cserélte a kocsmában. „Ez egy menő akció – fogalmazott. – Olcsón szerezhetünk sört, és a Giesingernek is segíthetünk vele”.

Kiemelt kép: Illusztráció – Westend61/Getty Images