A nyári kánikulában töltött napokban egy dolgot biztosan nem szeretnénk: még több meleget. Ezért a sütést-főzést próbáljuk a hajnali vagy az esti órákra időzíteni, vagy akár teljesen el is hagyni. Vagy épp közösségi eseményt is csinálhatunk belőle egy kis tábortűzzel.

Nagyanyáink idejében még a legtöbb helyen rendelkezésre állt nyári konyha, azaz a meleg és a szagok nem a lakóteret árasztották el. Manapság ennek modern formájaként jelent meg a grillezés, tábortüzezés. Ha nincs pénzünk grillre, a tábortűz és egy bogrács vagy a tűzre helyezhető, erre a célra kitalált grillező lap éppolyan jó szolgálatot tesz, és a pénztárcánkat is kíméli.

Arról nem is beszélve, hogy ha már tüzet gyújtunk, akkor meghívjuk az ismerősöket, barátokat, szomszédokat is, hiszen úgy az igazi az élmény.

De pontosan milyen előkészületekre lesz szükségünk? Mutatjuk!

1. Építs tűzrakóhelyet!

Ahhoz, hogy biztonságosan tábortüzet gyújthassunk, először is szükségünk lesz egy tűzrakó térre. Maradék téglákból, kövekből alakítsunk ki szabályos kört, amit magasítsunk akár a térdünkig. A lényeg az, hogy ne legyen benne éghető anyag. Minél magasabb az építmény, annál inkább bent tartja a lángokat, viszont az alufóliába csomagolt zöldségeket is annál nagyobb hajolgatás árán tehetjük a parázsba, illetve a sánc szélfogó erejét se becsüljük le.

A tűzrakóhely legyen kellően messze mindentől, amit károsíthat a hő: fák, bokrok, dísz- és haszonnövények, fészerek, kerítések, autó, sátor, de legyen körbejárható, körbeülhető. A környékéről távolítsunk el minden éghető anyagot!

2. Szerezd be a fát!

A grillekhez használt faszénnek most nem vesszük nagy hasznát, annál inkább az udvarban porosodó fahulladéknak, száraz gallyaknak, szalmának, száraz levélnek, maradék tűzifának. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, a legtöbb barkácsáruházban árulnak eleve felhasogatott fát, ami tökéletes lesz a tábortűzhöz.

A meggyújtáshoz kelleni fog papír, kisebb gallyak, illetve maga a tudás, hogyan kell lentről felfelé építkezve, szellősen megépíteni egy jó tábortüzet. Figyeljünk rá, hogy ne használjunk nedves fát, mert az pattog, füstöl és balesetveszélyes lehet.

tabortuz nyar

A nyári tábortűznél kevés hangulatosabb dolog van a világon (Kép: Getty Images)

3. Készítsd elő az ételeket!

Ahogy a grillezéshez, úgy a tábortüzes partihoz is előre érdemes bepácolni a húst, megpucolni, felvágni, fűszerezni a zöldségeket, sőt ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor többféle nyársat faragni. Állítsunk egy kerti asztalt a tűz mellé, olyan közelségbe, ahol még nem forrósodik fel, viszont a vendégek ki tudják szolgálni magukat mártogatósokból, nyársra húzható finomságokból vagy épp alufóliából, tányérokból.

A tábortüzes étkezés messze nem merül ki a kenyérre csepegtetett szalonnán, kolbászon, virslin, meg a folyton leeső hagymán.

Egy állványos bográcsban lecsót, paprikás krumplit, pörköltet, de vegán dahlt is készíthetünk, aminek íze össze sem hasonlítható a konyhában készültével.

A fennmaradt parázson lehet sütni külön zöldségeket, cukkinit, padlizsánt, kápia paprikát, kukoricát, vagy fóliába csomagolni egész, szalonnával vagy sajttal töltött krumplit, befűszerezett halat, sőt a konyhaművészek kipróbálhatják az alufóliában és narancsban sült brownie-t is. A gyerekek kedvéért a pillecukor is előkerülhet.

4. A biztonság az első!

Alapszabály, hogy soha nem gyújtunk tüzet ott, ahol ez tilos. Érdemes figyelni az országosan kiadott tűzgyújtási tilalmakra is. Beszéljünk a szomszédokkal is, hogy tábortüzes partit szervezünk, hogy ne akkor teregessék a frissen mosott ruhát. A székeket, sámlikat tegyük megfelelő távolságra a tűztől, legyenek elég hosszúak azok a nyársak, hogy senki se égesse meg magát.

A hosszú hajúaknak érdemes egy kendővel hátrakötniük tincseiket, mert a haj meglepően könnyen gyullad. Ugyanez igaz a hosszú, bő szárú felsőkre, nadrágokra, lebbenős nyári ruhákra is. A kipattanó szikrák miatt szandál helyett a zárt cipő vagy kerti papucs javasolt.

Mielőtt megraknánk és meggyújtanánk a tüzet, készítsünk ki minimum egy vödörnyi vizet, lapátot, homokot vagy földet mellé,

hogy ha bármi történik, ne kelljen a lakásba futni érte.

A gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül egy percig se a tűz körül, és fontos, hogy ismerjék az összes biztonsági szabályt: nem hajolunk a lobogó tűz felé, nem dobálunk rá dolgokat, nem megyünk túl közel hozzá. A nyugodt parázzsal már könnyebb játszani a felnőttek segítségével, de soha ne felejtsük el, milyen csalóka a parázs: bár nem lángol, attól még nagyon forró.

Az ételek mellett helyezzünk ki egy elsősegély-dobozt is, legyen benne égési sérülésekre való kenőcs vagy borogatásra alkalmas ruha és hideg víz. Figyeljünk a széljárásra, és soha ne gyújtsunk túl nagy máglyát. Ha zenés mulatságot tervezünk a tűz körül, fokozottan figyeljünk az elektromos berendezésekre, kábelekre, nemhogy a tűz közelébe nem kerülhetnek, de fel sem forrósodhatnak.

5. A tüzet el is kell oltani

Ha már elkészült a bográcsos étel, megsült minden zöldség, és véget vetnénk a bulinak, ismét nagyon körültekintőnek kell lennünk. A tüzet nem lehet egy rázuttyintott vödör vízzel eloltani, már csak a felcsapó hamu miatt sem. Fokozatosan, apránként öntsük le vízzel, vagy fojtsuk el a lángokat nedves földdel, homokkal.

Folyamatosan ellenőrizzük, hogyan haladunk, a parázs meglepően kitartóan tud izzani. Csak akkor hagyhatjuk ott a tűzrakóhelyet, ha minden kétséget kizárólag bebizonyosodott, hogy a tűz végleg elaludt.

A tábortűz mellett a grillezés is tartogathat balesetveszélyeket, érdemes hát odafigyelni!

Kiemelt kép: Getty Images