Összegyűjtöttük, mi mindenre érdemes figyelnünk, hogy az idei grillszezon ne csak egy füstbe ment terv legyen.

Ha feltennénk a kérdést, ki mit várt legjobban a nyárban, a szabadtéri sütögetés valószínűleg dobogós helyezést érne el a legtöbb válaszadó körében. Nem vagy egyedül, ha télen te is gyakran ábrándoztál arról, szabad ég alatt mennyivel füstösebb, ízletesebb lenne a vasárnapi csirke. A boltokban kapható folyékony füstöt a legelszántabbak valószínűleg kipróbálták már, de valljuk be, hiába idézi a grillen készült ételek jellegzetes illatát, ízélményre sajnos meg sem közelíti az elvárásainkat. Nehézkesen induló nyár és esőzések ide vagy oda, a várva várt grillszezon végre megérkezett, mi pedig összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni, ha egy kis időre búcsút intenénk a füst-pác koncentrátumoknak.

Szánj elég időt az előmelegítésre!

Az egyik leggyakoribb hibát sokan már a legelején elkövetik: ha a sütés megkezdése előtt nem hagysz nagyjából 20 percet a sütőlapok felmelegedésére, kevésbé lesz füstös íze és szaftos állaga a húsoknak. Amikor a grill középső része felforrósodott, akkor állunk sütésre készen.

Az ételt olajozd, és ne a grillrácsokat!

A rácsok olajozása helyett az ételt érdemes (vékony réteg) zsiradékkal megkenni. Az erősen olajozott sütőrácsok könnyedén lángra kapnak, így pedig a hús is pillanatokon belül szenesre éghet.  

A szellőzőnyílás nem megfelelő beállítása

A legtöbb faszenes grill két szellőzőnyílással rendelkezik: az egyik alul, a másik felül található. A hőszabályozásért a legalsó felel, amit minél nagyobbra nyitunk, annál forróbb lesz a grillünk. A felső szellőzőnyílást teljesen nyitva kell hagyni, máskülönben kialszik a tűz. Ha eloltanánk a lángot, figyeljünk arra, hogy mindkét szellőzőnyílást zárjuk el. Richard Sherman, a Grillezés kezdőknek: technikák és receptek című könyv szerzője szerint a különböző húsfajták más és más hőfokokat igényelnek. Ha egy nagyobb húsdarabot, például marhát vagy egy egész csirkét szeretnénk sütni, a legjobb, ha lényegében sütőként használjuk a grillezőt, magyarán első sorban a magas hőre, míg kisebb húsdarabok és zöldségek esetében inkább az erősebb lángra fókuszálunk.

Fotó: Getty Images

A hőfok

Sherman leírta, ha igazán biztosra szeretnél menni, érdemes beszerezned egy konyhai digitális hőmérőt is, ugyanis ez legbiztonságosabb módja annak, hogy ellenőrizni tudd, megfelelően átsült-e a vacsorád. A legfontosabb pedig az, hogy ezzel a nemkívánatos betegségeket is megelőzheted.

A legideálisabb sütési hőfokok:

  • Csirkénél 80-85 °C
  • Halaknál 50-60 °C
  • Marhahúsnál 60-70-75 °C
  • Borjúnál 70-75 °C
  • Sertésnél 60-70-75 °C

Forró nyomon

Szinte minden grillen találhatok forró és kevésbé forró területek. Ha meg szeretnéd tudni, hol található a legforróbb pont, helyezz egy sor szeletelt kenyeret az előmelegített rácsra, és nézd meg, hogy melyik részén pirultak meg leginkább a kenyerek. (Ne aggódj, a kenyér sem fog kárba veszni, panzanella salátához például szuperül felhasználhatod.) A legtöbb hús sütését a forró pontokon érdemes elkezdeni, majd a grill langyosabb részein befejezni, hogy a külseje ropogós, a belseje pedig egyenletesen átsült legyen.

Fotó: Getty Images

Pácolás

Ha a húsok ízét és állagát illetően biztosra szeretnél menni, érdemes szem előtt tartanod az ajánlatos pácolási időt:

  • vörös húshoz és sertéshúshoz 2-24 óra szükséges,
  • baromfi esetében egy egész éjszaka,
  • halaknál pedig 15-30 perc.

Emellett próbáld elkerülni a magas cukortartalmú pácokat, hiszen ezek egy-két percen belül karamellizálódnak, tehát nagyon könnyen odaéghetnek a grillen. Ha semmiképp sem szeretnél lemondani a barbecue szószról – amit egyébként teljes mértékben megértünk –, inkább a sütés vége előtt pár perccel kend be vele a húsokat. Halak esetében citromot is csak a sütés végén érdemes használnod, ha nem szeretnéd, hogy idő előtt darabosra puhuljon az étel. 

Zöldségek és gyümölcsök

A húsokkal ellentétben a kevésbé átsütött zöldségek és gyümölcsök nem veszélyeztetik az egészségünket, íz szempontjából azonban ekkor sem elhanyagolható a sütési idő – magas hőfokon, rövid ideg (5-10 perc, attól függően, hogy mit grillezünk) érdemes sütni őket. A magas hő felerősítheti és fokozhatja az adott gyümölcs és zöldség jellegzetes ízvilágát. Ha nem szeretnéd, hogy a grillezett gyümölcsödnek odaégett csirkehús íze legyen, használat előtt mindenképp győződj meg a grillrácsok tisztaságáról. 

Megégett nyársbot és odakozmált saslik

A legtöbb fanyárs bambuszból készül, ami grillen nagyon könnyen lángra kaphat. A kellemetlenségek elkerülése érdekében grillezés előtt legalább 30 percre áztasd vízbe a nyársbotokat. Ha biztosra szeretnél menni, használj inkább fémnyársakat.

Fotó: Getty Images

Ne nyitogasd folyamatosan a grillfedőt!

Akárcsak a sütőajtó, úgy a grillfedő kinyitásakor is jelentősen (és hirtelen lecsökken) a hőmérséklet. Ha nem szeretnéd, hogy az étel alul égett, felül pedig nyers és fakó legyen, inkább hagyj fel az étel kényszeres ellenőrzésével.

Öngyújtó folyadék

A szenet soha ne izzítsd be öngyújtó folyadékkal! Egyrészt égési sérüléseket is szerezhetsz, másrészt a húsok ízét is elronthatod vele. Használd inkább a ma már alapvető grilleszköznek számító BBQ kéményindítót.

Hagyd pihenni a húsokat!

Grillezés után csomagold be fóliával, majd hagyd állni legalább 10 percig a húsokat, így felszeletelés után sem kell attól tartanod, hogy kiszáradnak. 

Használat után

Valószínűleg a családi és baráti kerti partik legkevésbé kedvelt része a takarítás, egy jó drótkefével, dörzsi szivaccsal és némi grilltisztító folyadékkal azonban felgyorsíthatjuk a folyamatot – amennyiben langyosra hűlt a sütőrács, ellenkező esetben nagyon nehéz lesz lekapargatnod az odakozmált szennyeződéseket. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy a grillünk később is működőképes maradjon, de évente egyszer nem árt, ha grillkefével és tisztítókővel is elvégezzük ugyanezt a folyamatot.

Kiemelt kép: Getty Images