abba utolsó közös megjelenés

Lehet, hogy soha többé nem látjuk így a világhírű együttest

A rajongók már csak a technológia csodájában bízhatnak.

A mai napig a világ egyik leghíresebb együttesének számítanak, pedig 1982 óta nem játszottak élőben. A fiatal generációk a Mamma Mia! musical, majd az azt követő film révén váltak ABBA rajongókká.

Az ABBA  a világ tetején

Négyszáz millió eladott lemezzel a hátuk mögött az első svéd csapatként nyerték meg az Eurovíziós Dalfesztivált, jelenleg pedig az ABBA Voyage show keretében az együttes tagjainak avatarjai telt házas estéken szórakoztatják a londoni közönséget.

Néhány hete pedig óriási megtiszteltetés érte a popkvartettet: XVI. Károly Gusztáv svéd király az egyik legrangosabb svéd lovagrend tagjaivá emelte őket világkarrierjük elismeréseként.

Érdekesség, hogy a kitüntetést csaknem ötven évig senkinek sem adták át, egy jogi reformot követően azonban 2022 óta svédek is újra megkaphatják.

Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad és Björn Ulvaeus az ünnepélyes alkalomból közösen álltak nyilvánosság elé, az ABBA rajongók azonban készülhetnek arra, hogy talán többet nem lesz ilyen.

Többé nem szerepelnek közösen?

Legalábbis Björn Ulvaeus szavai erre utalnak. Az ABBA zenésze a Rosebud podcast epizódjában beszélt arról, hogy rájöttek, az együtt töltött napok bizony meg vannak számlálva, hiszen már mindannyian a hetvenes éveiket tapossák.

„Álltunk ott csendesen, miközben az uralkodó átadta nekünk a díjat és mondott néhány szót. Nagyon csendes és elegáns ünnepség volt” – mesélt Ulvaeus a műsorvezetőnek a kitüntetés pillanatairól.

„Természetesen mind a négyen ott voltunk. Nyilvánosan nagyon ritkán találkozunk, és Frida utána azt mondta nekem: Lehet, hogy ez az utolsó alkalom” – emlékezett vissza az ABBA sztárja, majd hozzátette, hogy ez nagyon szomorú, de hát ők sem lesznek fiatalabbak.

Azért Las Vegast még meghódítanák

A komor nyilatkozat épp akkor hangzott el, amikor kiderült, hogy az ABBA több milliós szerződést készül aláírni az ABBA Voyage Las Vegasba viteléről. Bennfentesek tudni vélik, hogy az együttes egy ideje már titokban tárgyal a vegasi alkuról. Nem lenne meglepő a lépés, mert az amerikai közönség nagyon szereti az ABBA zenéjét.

abba utolsó közös megjelenés

ABBA nélkül nem is lehetne Madmae Tussaud kiállítás (Fotó: Manfred Schmid/Getty Images)

Arról már korábban lehetett tudni, hogy az együttes tárgyalásokat folytat az MGM Resorts-szal, a Caesars Palace-szal és a Resorts World-vel, hogy elvigyék a show-t az Egyesült Államokba.

A tengerentúlon ez lesz az első ilyen jellegű előadás, és a látványos avataroknak köszönhetően vélhetően el fogja kápráztatni a közönséget.

A show 2022 májusában debütált Londonban, a stratfordi ABBA Arénában, de egyelőre csak itt lehet megnézni az előadást. A show jelenleg húsz dalt tartalmaz, köztük a zenei listák uralkodó számait, illetve a rajongók kedvenceit, de Ludvig Andersson producer szerint bőven van még anyag.

„Ha továbbra is sikeres lesz a show, és az emberek még mindig kíváncsiak lesznek, akkor természetesen frissíteni fogjuk a tartalmat” – nyilatkozta a producer, akinek nagy álma, hogy a londoni mellett új helyeken is bemutassák a show-t a közönségnek.

A zenekar új zenével utoljára 2021-ben állt elő. A Voyage az ABBA kilencedik stúdióalbuma, amelynek első dalai az I Still Have Faith in You és a Don’t Shut Me Down című nóták.

Ki tudja, mit tartogat a jövő

Arra a kérdésre, hogy van-e remény újabb számokra, Ulvaeus nemmel felelt, de hozzátette, hogy alapvetően nyitott maradt az együttes visszatérésnek gondolatára különféle projektek keretében.

„A jövőben olyan új izgalmas formátumok megjelenésére számíthatunk, amelyekről jelenleg nagyon keveset tudunk. A mesterséges intelligencia, a metaverzum, rengeteg érdekes és izgalmas dolog van kilátásban, amiben akár az ABBA is részt vehet” – hangsúlyozta.

Az ABBA énekesnőjének egyáltalán nem hiányzik a reflektorfény. 

Kiemelt kép: Dave J Hogan/Getty Images