Négyen a világ tetején – Az ABBA tündöklése és visszatérése

A legendás svéd diszkózenekar harmincöt év után újra összeállt, új dalokkal jelentkezett, és jövőre különleges koncertsorozattal ünneplik meg a visszatérést: az avatárjaikat küldik színpadra. Rajongójuk, Szegő András eleveníti fel a legszebb emlékeket.

Egyikük 1946. december 16-án született Stockholmban. 1964-ben a svéd pop-rock csapat, a Hep Stars tagja lett, amelyet a „Svéd Beatles” néven is emlegettek. Billentyűs hangszereken játszott, majd elkezdett dalokat írni zenekarának, ezek közül több slágerlistás helyezést ért el. 1969-ben egy fesztiválon részt vett Anni-Frid Lyngstad is, akihez egy hónappal később már szerelmi szálak fűzték. Ő Benny Andersson. Másikuk 1945. november 15-én született Bjørkåsenben, Norvégiában. Kétéves korában költöztek Svédországba, édesanyja még abban az évben meghalt, és nagyanyja nevelte fel. Tizenhárom éves korától különböző zenekarokban főleg jazzorientált dalokat énekelt. 1971-ben a Min Egen Stad című dallal feljutott a toplisták élére. 1969-ben találkozott Benny Anderssonnal egy tehetségkutató versenyen, és 1971-től már együtt éltek. Ő Anni-Frid.
Harmadikuk 1945. április 25-én született Göteborgban. Zenei pályafutását tizenhat évesen kezdte mint énekes és gitáros, amikor csatlakozott a West Bay Singers nevű zenekarhoz. 1966. június 5-én ismerkedett meg Benny Anderssonnal. Következő találkozásuk alkalmával megbeszélték, hogy közösen írnak egy dalt, aminek eredménye az Isn’t It Easy To Say című szám lett. A siker arra ösztönözte kettejüket, hogy még több dalt írjanak. Az első igazi telitalálat Ljuva Sextital címmel jelent meg. Ő Björn Ulvaeus. És végül a negyedikük: 1950. április 5-én született Jönköpingben. Hatéves múlt, amikor első saját szerzeményű dalát megalkotta. Tizenhat esztendős korában már együttesben énekelt. Két évvel később írta alá első szerződését egy lemezcéggel. 1969 májusában egy svéd tévéműsor felvétele során találkozott Björn Ulvaeusszal, és a kapcsolatból 1971. július 6-án házasság lett. A pár több alkalommal vett részt egymás zenei felvételein. Ő Agnetha Fältskog.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .