hihetetlen szökések a világ leghírhedtebb börtöneiből

Hihetetlen szökések a világ leghírhedtebb börtöneiből

Szupercella a valóságban: elképesztő fantáziával tervelték ki a szökéseket ezek a bűnözők.

Az Egyesült Államok statisztikái szerint évente több mint 2000 fogvatartott szökik meg szigorúan őrzött börtöncellájából, mely nem kis teljesítmény a fejlődő technológiai megoldások tükrében. Utóbbiak okán manapság már nekünk is a modern akciófilmek szökésjelenetei ugranak be, a verekedésnek álcázott elterelések, a kamerákat kicselező titkos ügyletek vagy a fondorlatos tervek, melyek csak a szökés végső felvételein állnak össze egyetlen képpé a fejünkben.

Persze ez mind csupán fikció, és a valóságban mi sem örülnénk, ha kegyetlen bűntettek elkövetői egy gondosan kieszelt stratégiának hála szabadon garázdálkodnának, ám a történelem során mégis megesett, hogy egy-egy zseniálisan kidolgozott szabadulásból legenda született.

Földalatti alagutak, játékfegyverek és papírmasé bábuk – a leghíresebb börtönszökések fortélyai még a filmek kreatív forgatókönyveit is túlszárnyalták. Ám amellett, hogy a most következő történetek az emberi leleményre összpontosítanak, elültetik bennünk a kételyt, vajon mennyire biztonságosak a világ legjobban őrzött fegyintézetei, ha még ezek a bűnözők is túljártak a fenntartók eszén.

Az alábbiakban olyan megvalósult szökésterveket gyűjtöttünk össze, melyeket nagy valószínűséggel maga Sylvester Stallone is beépített volna a Szupercella című filmben felvonultatott börtöntesztelő arzenáljába.

A férfi, aki fapisztolyt faragott

John Dillinger amerikai gengszter a nagy gazdasági világválság idején 24 bankot és négy rendőrséget rabolt ki (Fotó: Wikimedia Commons)

Ez nem egy rajzfilmsorozat kitalált cselekménye, John Dillinger bandavezér, bankrabló és gyilkos valóban egy általa készített fegyvernek köszönhette hihetetlen szabadulását, mely egyébként már a Közellenség #1 néven emlegetett gengszter második szökése volt. Az FBI által körözött fegyenc először ugyanis egy ohiói börtönből tűnt el 1933. május 10-én, mint később kiderült, nyolc bajtársa közbenjárásával, ám a második szökésnél már úgy döntött, saját kezébe veszi a sorsát.

John Dillingert Crown Lake városának megyei börtönébe szállították, melyet abban az időben „szökésbiztos” létesítményként tartottak számon – egészen a Közellenség érkezéséig.

A férfi a mára anekdotává vált történet szerint egy hamis pisztollyal szökött meg a börtönből, pontosabban egy gyorsfényező cipőápolóval feketére festett fafegyverrel.

Dillinger megtévesztette az őröket a fegyver felmutatásával, akik kinyitották cellája ajtaját. Mielőtt az FBI akkori feje, J. Edgar Hoover néhány hónappal később, 1934 januárjában elfogta a férfit, az még jó néhány rablást sikeresen véghez vitt. Dillingert 1934. július 22-én lőtték le, két hónappal a hírhedt bűnözők, Bonnie és Clyde halála után.

Az 1962-es alcatrazi börtönszökés

Így nézett ki a Frank Morris által készített bábu, melyet a bűnöző ágyában találtak (Fotó: Wikimedia Commons)

Mind közül talán a legmegdöbbentőbb Frank Lee Morris, John Anglin és Clarence Anglin esete, akik a legendás börtönszigetet, a katonai erődítménynek épült Alcatrazt hagyták maguk mögött elképesztő tervüknek köszönhetően.

A mára nemzeti emlékhellyé nyilvánított létesítmény 1934 és 1963 között a világ legnagyobb biztonságú fegyintézeteként működött, ahonnan állítólag senki, még az olyan gengszterek, mint Al Capone sem tudott megszökni. A három rab végül olyan zseniális tervet eszelt ki, melyből később Clint Eastwood főszereplésével forgattak filmet. 

A San Francisco partjainál lévő börtönben Frank Lee Morris, John Anglin és Clarence Anglin egy kanál segítségével fél év alatt alagutat ásott a betonfalon keresztül. Hogy időt nyerjenek, papírmasé bábukat készítettek, melyekhez a börtön fodrászatából csenték el a parókákat, a hasonmás figurákat pedig az ágyukba fektették. A rabok ezt követően egy csónakon keresztül hagyták el a szigetet, a szóbeszéd szerint 50 lopott esőkabátból eszkábálták a felfújható alkalmatosságot.

Szökésüket a börtönőrök csak másnap reggel vették észre, így mikorra megkezdődött a keresés, a három férfi – akikről az FBI azt feltételezte, belefulladt a vízbe – már rég messze járt.

A feltételezések szerint Frank Lee Morris, John Anglin és Clarence Anglin Brazíliába költözött, és 2013-ban egy titokzatos levél is előkerült, melyet állítólag John Anglin küldött. Az FBI bár nem tudta bizonyítani a levél hitelességét, 2016-ban egy fotó is napvilágot látott, melyen állítólag a két testvér szerepel, 13 évvel a szökésük után, Brazíliában. 

Benéznél a világ leghíresebb börtöneinek ablakán? Cikkünkben sorra vettük a hátborzongató börtönmúzeumokat.

Profi kulcsmásolók a rácsok mögött

Míg voltak, akik lopott rendőri egyenruhában vagy szennyeskosárban, postakocsival, esetleg feleségük öltözékében hagyták el börtöncellájukat, addig akadtak olyanok is, akik rendkívüli megfigyelőkészségükre támaszkodtak a sikeres szökés érdekében. Andrew Rodger, Keith Rose és Matthew Williams már-már hihetetlen története az Egyesült Királyságban esett meg 1995-ben.

A három rab a börtön egyik lemezvágóműhelyében dolgozott, ahol gyakorlatilag a szökésükhöz szükséges valamennyi eszközt elkészíthették. Ám ők egy sokkalta ravaszabb tervet eszeltek ki ahelyett, hogy egyszerűen megpróbáltak volna ellopni egy éles szerszámot.

A fegyencek memorizálták az őr mesterkulcsának körvonalait és elkészítették annak pontos másolatát, mely így lehetővé tette, hogy bármilyen ajtót kinyissanak a börtönben.

A tökéletes eszköz mellett egy létra és egy házi készítésű fegyver is szökési tervük részét képezte, ám négy nappal később elkapták őket, miközben egy repülőgép ellopásának tervén dolgoztak. 

A koreai Houdini hihetetlen szökése

Míg Joaquín Guzmán Loera mexikói drogbáró egy, a kartell tagjai által hónapokon keresztül ásott alagúton át szökött meg, addig a dél-koreai Choi Gap Boknak nem volt szüksége ehhez hasonló klisés trükkökre. Bár a jógastúdiók nem ezzel a szlogennel csábítanak, a jógamesterként végzett rabló 23 éves tapasztalatának köszönhetően átpréselte magát cellája résén, ott, ahol az élelmiszeres tálcát tolták be a számára.

A 15 cmx45 cm paraméterekkel bíró résen Choi Gap Bok a letartóztatását követő ötödik napon bújt át – a hírek szerint bekrémezett felsőtesttel – mindössze 34 másodperc alatt, miközben őrei aludtak. Hihetetlen szökését követően az újságírók csak a koreai Houdiniként emlegették Bokot, akit hat nappal később végül felelősségre vont az igazságszolgáltatás. 

A fegyenc, akit Leonardo DiCaprio alakított

Leonardo DiCaprio a Kapj el, ha tudsz című filmben játszotta Frank Abagnale-t (Fotó: DreamWorks SKG/Getty Images)

Hollywood nem egyszer nyúlt már valós eseményekhez, akár hírhedt sorozatgyilkosokról, akár legendás nyomozókról készített true crime alkotásokat. Így tett 2002-ben Steven Spielberg is, aki Kapj el, ha tudsz című krimijében Frank Abagnale profi hamisító történetét vitte vászonra Leonardo DiCaprioval a főszerepben.

Frank a fél életét hamisítással töltötte, többek között átverte a Pan American Airlines vezetőségét, akik pilótának hitték, de éveken át dolgozott így a Brigham Young Egyetem professzoraként, nem mellesleg több mint 2 millió dollár értékben váltott be hamis csekkeket. 

A hírhedt svindler 15 éves korában tette fel magát a legnagyobb bűnözők listájára, mégis második szökése, az 1971 áprilisában végrehajtott manővere miatt vált valóságos szenzációvá. Frank kihasználta a fegyházak dokumentációjának hiányosságait, börtönbe kerülésekor ugyanis az akkori rendőrbíró megfeledkezett a férfi fogva tartási iratairól. 

Ebben az időben számos börtönt ellenőriztek a szövetségiek állampolgári jogi problémák miatt, ezért Frank megragadta az alkalmat és manipulálta a börtönőröket.

Elhitette velük, hogy valójában ő is egy beépített ellenőr, aki felülvizsgálat céljából rabnak adja ki magát. Hamis FBI névjegykártya és egy bűntársa segítségével kijátszotta fogva tartóit, akik különleges bánásmódban részesítették, így végül egyszerűen csak kisétált az intézményből. Hónapokon át szökésben volt, mielőtt újból letartóztatták volna.  

Kiemelt kép: Frank Lee Morris, John Anglin és Clarence Anglin (Bettmann Contributor/ Getty Images, noklapja.hu)

És azt gondoltad volna, hogy a Chicago musical gyilkos művészeit valós személyek ihlették?