A kiállításon ötven olyan alkotás látható, amelyet a színész az elmúlt fél évszázadban készített.

„Talán festőnek kellett volna lennem, biztosan sokkal kevesebb stresszel járt volna” – vallotta be Stallone, amikor megnyitotta festményeinek eddigi legnagyobb retrospektív tárlatát. A Rocky sztárja Hagen városába utazott, hogy személyesen nyithassa meg a Sylvester Stallone: The Magic of Being című kiállítást az Osthaus Museum Hagenben, ahol 2022. február 20-áig bárki megcsodálhatja festményeit. Mathisan Rastorfer, a galéria munkatársa úgy véli: Stallone munkái ugyanolyan kapósak lesznek, mint Karl Lagerferdé. „Eleinte nem sokan hittek Lagerferd munkáiban, ma pedig a világ összes múzeuma szeretné kiállítani” – tette hozzá magabiztosan.

Fotó: Andreas Rentz/Getty Images

Teljes életmű

Stallonénak már korábban is volt néhány nyilvános művészeti tárlata, köztük 2013-ban a szentpétervári State Russian Museumban, illetve 2015-ben a nizzai Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporainban.

Ám a mostani kiállítás messze a legátfogóbb az eddigiekhez képest, hiszen a színész teljes életműve látható, egészen a 60-as évek végétől napjainkig.

„Rendkívül megtisztelő, hogy a legnagyobb művészek munkái között lóghatnak a festményeim – mondta kissé meghatódva Stallone. – Ez a galériavilág számomra még nagyon új.”

Öt dollárt adtak a képekért

A 75 éves híresség egészen fiatalon kezdett festeni, és nagy hatást gyakorolt rá Jackson Pollock és Willem de Kooning absztrakt expresszionizmusa, amelynek jegyei tökéletesen visszatükröződnek a kiállított képeken. Rambo megformálója elmesélte, hogy akkor kezdett színészi karrierbe, amikor az első munkái senkinek sem kellettek. „Öt dollárért adtam el őket, hogy buszjegyet tudjak venni” – emlékezett vissza.

Rocky születése

Jól láthatóan erős tematikus kapcsolatok vannak Stallone színészi játéka és festészete között. Több alkotása Rambo és Rocky témájú, és feltárja a leghíresebb karaktereit, és azok hatását a populáris kultúrára.

A Rocky című film valójában először a festővásznon kelt életre, utána lett belőle film.

Annak ellenére, hogy a színész neve egyre inkább összekapcsolódik a festészettel, nem tervezi, hogy felhagy az eddigi munkáival. Nemrég a színész újravágta a Rocky 4 című filmet, amelynek rendezői változatát, a Rocky 4 – Rocky vs. Drago itthon is bemutatták, és közben nagy erőkkel forgatja az új The Expendables – A Feláldozhatók című filmet. Egy pillanatig sem szeretne visszavenni a tempóból, mert mint mondja: az alkotás élteti, történjen az film-, vagy festővásznon.

Kiemelt kép: Getty Images