Ahol ballagási ajándék a plasztikai műtét: Dél-Korea szépségtrendjei

Világos bőr, nagy szemek, dupla szemhéj, V-alakú áll, magas orrnyereg és telt ajkak – ezek kellenek, hogy szépnek számíts Dél-Koreában.

Biztosan hallottál már a többlépéses koreai szépségápolási rutinokról (és magáról a K -beautyról). Lehet, hogy azt is megfigyelted, hogy a koreai turisták mindig nagy napellenző sapkát viselnek, és nem veszik le a hosszú ujjú pólót még a nyári nagy melegben sem.

A dél-koreaiaknál ugyanis a bőr mindent elárul az emberről. De honnan ered ez a szigorú kritériumok által meghatározott szépségideál, illetve a külsőre irányuló megszállott fókusz? 

Szigorú koreai szépségideál: világos bőr

A világos és tiszta bőr már a Csoszon-dinasztia (1392–1897) ideje alatt népszerű volt. A konfuciánus filozófia szerint ugyanis a tisztaság és szépség összefügg, szerintük a szép lélek csak szép testben élhet. Abban hittek, hogy a tisztaságukat csak úgy őrizhetik meg, ha nem avatkoznak be a természet rendjébe, például nem vágják le a hajukat, vagy használnak sok kozmetikumot.

A világos bőr, hasonlóan Európához, a magasabb társadalmi osztályt is jelezte, ugyanis a sötétebb bőrszín azt jelentette, hogy az illető sokat dolgozott a földeken, vagy más kétkezi munkát végzett. A dinasztia felbomlása után a japán megszállás is nagy hatással volt a koreai szépségiparra: a japán termékek mellett a nyugati világ termékei és szépségideáljai is beszivárogtak az országba. 

A modern kor: K-pop és K-drama

A manapság nagyon népszerű K-pop ipar idoljai és a K-drama sorozatok színészei is egy-két kivétellel, de megfelelnek ezeknek a szépségideáloknak. Ezeknek az ideáloknak a megtestesítője az egyik legnépszerűbb celeb, Irene a Red Velvet nevű K-pop lánycsapatból. Irene olyannyira szépnek számít, hogy még Észak-Korea vezetőjének, Kim Dzsongunnak is ő a kedvenc tagja – 2018-ban meg is hívta a lánycsapatot, hogy adjanak koncertet Észak-Koreában. (Azóta viszont Észak-Korea hátat fordított a K-popnak, mert fenyegetést lát benne a szocializmusra nézve – a szerk.)

Ahogy láthatjuk, Irene-nek nagyon világos, már-már áttetsző bőre van, nagy szemei vannak és ovális a fejformája, ezen kívül pedig karcsú alakja. Minden koreai fiú belé szerelmes, és minden lány olyan akar lenni, mint ő. 

A Red Velvet K-pop lánybanda egyik tagja, Irene (Fotó: Getty Images)

Koreai szépségideál: társadalmi hatások

A szigorú szépségideálnak nagyon torzító hatásai lehetnek az énképre, és a mindennapi életet is áthatják: egy állásinterjúra behívás például nagyban függ a jelentkező kinézetétől és az önéletrajzhoz csatolt (legtöbbször túlretusált) képtől. A dél-koreaiak attól sem ijednek meg hogy az arcodba mondják, éppen felszedtél egy kicsit, vagy elhanyagoltad magad. Náluk ez éppúgy a gondoskodás része, mint hogy meghívnak ebédre. 

Egy másik K-pop banda, a Mamamoo lánybanda énekese, Hwasa, az egyike azon keveseknek az iparágban, aki nem felel meg ezeknek a szigorú mércéknek: sötétebb a bőre, szemei kicsik, és az ártatlan külső helyett inkább dögösebb, nőiesebb kisugárzással rendelkezik. Egyik koncertjükön fel is szólalt a koreai társadalmat mérgező szigorú elvárások ellen egy személyes történet elmesélésével:

„Egyszer elmentem egy válogatóra. A tanár azt mondta nekem: különleges vagy és nagyon jól énekelsz, de kövér vagy és nem vagy szép.

Aznap hazamentem és sokat sírtam (…) aztán megígértem magamnak: ha nem illek bele a mai kor szépségideáljába, én magam válok az új és másmilyen ideállá.”

dél koreai szépségideál

A Mamamoo banda tagja, Hwasa (a kép 2023-ban készült róla) nem mindenben felel meg a koreai szépségideálnak (Fotó: Han Myung-Gu/WireImage)

Dél-Korea: a plasztikai sebészet fellegvára 

A dél-koreai lányok gyakran kapnak születésnapjukra vagy ballagási ajándékként plasztikai beavatkozást. Dél-Korea a plasztikai sebészet fellegvára: itt a világon a legmagasabb az egy főre jutó plasztikai műtétek aránya.

A legnépszerűbb beavatkozás még mindig a dupla-szemhéj műtét. A legtöbb koreai úgynevezett monoliddel születik, ami miatt a felső mozgó szemhéj nem látszik, a felső szemhéjnak nincs mélyítővonala. Ezért a koreai szépségideálnak megfelelő dupla szemhéj elérése érdekében műtéten esnek át. Ennek a műtétnek a neve kelet-ázsiai blefaroplasztika (szemhéjműtét), és egy olyan eljárás, amelynek célja a felső szemhéjak mélyítővonalának kialakítása.

A másik népszerű beavatkozás a V-vonal nevezetű műtét, mely az arccsont lefaragásával oválisabb arcformát eredményez. A kis arc egyébként nagy vesszőparipájuk, külföldiek gyakran találkozhatnak ezzel a bókkal koreaiakkal beszélgetve:

„Azta, de kicsi az arcod!”

Ez először nevetségesnek tűnhet, de náluk tényleg a kis fej és arc a vonzó, lehetőleg nagy szemekkel párosítva, ami fiatalos külsőt eredményez.

További népszerű beavatkozások még az orrplasztika, a szájfeltöltés, arckontúrozás és zsírleszívás. A nem-műtéti alapú beavatkozások közül nagyon népszerűek a bőrklinikák által kínált kezelések, mint például a bőrfiatalító kezelések és Botox injekciók.

Az utóbbi években Dél-Korea az orvosi turizmus kedvelt célpontjává vált, sok nemzetközi látogató kifejezetten plasztikai sebészeti beavatkozások miatt utazik az országba. Az ország fejlett egészségügyi létesítményei, képzett sebészei és a nyugati országokhoz képest viszonylag alacsonyabb költségek miatt a világ minden tájáról érkeznek emberek a szépészeti beavatkozások céljából.

Furcsa trendek: 90 fokban eső váll

Pár éve egy nagyon furcsa szépségtrend terjedt el a dél-koreaiak körében: a 90 fokos váll. A lényeg, hogy a váll és kar találkozása 90 fokos szöget zárjon be egymással, ezt speciális edzéssel tornagyakorlatokkal igyekeznek elérni. A csapott váll szintén nem számít szépnek. Ezt nagyon nehéz elképzelni, de létező jelenségről van szó. Szerintük a ruhák is stílusosabban állnak az ilyen vállon.

Ilyen különös trend még az aegyo sal, vagyis a szem alatti párnácska sminkkel, highlighterrel való kiemelése, illetve a comb közötti minél nagyobb rés. Összességében elmondható, hogy az ártatlan, kislányos külső és a fiatalság, valamint a vékony testalkat a menő.

Az utóbbi időben érzékelhető egyfajta változás a szépségideál tekintetében, egyre többen foglalkoznak a testépítéssel és a vékonyságot az egészséges életmód és izmosabb testalkat kezdi felváltani. Félő azonban, hogy a szigorú mérce nem fog változni, csak a szempontok. 

Nemcsak szépnek, de okosnak is kell lenni: Így tanulnak a dél-koreai diákok

Kiemelt kép: Canva