a_hollo_Brandon_Lee_halal

7 színész, aki filmkészítés során vesztette életét

Idén júniusban érkezik a mozikba Bill Skarsgård főszereplésével A holló című kultfilmmé vált alkotás újrafeldolgozása, melynek 1994-es eredetijében Brandon Lee játszotta Eric Draven karakterét. Bruce Lee és Linda Lee Cadwell fiának halálát egy, a filmhez használt kellékfegyver lövedéke okozta, de hozzá hasonlóan is értek színészeket forgatáson végzetes balesetek, míg másokat életmódjuk vagy betegségük sodort abba a tragikus helyzetbe, hogy egyenesen a díszletek közül ragadta el őket a halál.

Másfél év börtönbüntetést kapott Hannah Gutierrez-Reed, aki a Rust című westernfilm forgatásán halálos kellékfegyvert adott Alec Baldwin kezébe – a színész a próba során kioltotta az egyik operatőr életét, és a rendezőt is megsebesítette.

A 2021-ben történt végzetes baleset újból ráirányította a figyelmet a filmforgatásokon zajló gondatlanságokra, melyeknek nem mellesleg a már említett, tragikusan korán elhunyt Brandon Lee is áldozatául esett.

Vannak világhírű színészek, mint például Tom Cruise, Keanu Reeves, Jackie Chan vagy Angelina Jolie, akik általában nem alkalmaznak kaszkadőröket filmjeik hajmeresztő akciójeleneteihez, így számolnak azzal, hogy akár halálos veszély is fenyegetheti őket egy-egy forgatáson.

Ám az alábbi színészek nem úgy sétáltak be készülő filmjük forgatására, hogy aznap egyik jelenetükben majd kockára teszik életüket.

A sors azonban mást tartogatott számukra, és miközben a kamera forgott, a filmszalagra vett tragédia a valóságban is bekövetkezett.

De nem minden esetben a stáb szeme láttára történt a haláleset: egészségesnek tűnő, áttörő alakításokat nyújtó vagy épp ígéretes karrier előtt álló színészeket is utolért a végzetük, miközben filmjük forgatása még javában zajlott.

Egy azonban közös bennük: váratlan haláluk nem csupán aktuális munkájukat, de őket magukat is legendássá tette,

így a most következő művészek neve és életműve a mai napig nem merült feledésbe. Alakjuk ma is tovább él a nézők emlékezetében, még akkor is, ha örökké elválaszthatatlan marad szomorú történetüktől. 

Oliver Reed

Hollywood történetének egyik leghírhedtebb fenegyereke mindig kiszolgálta a sajtót világraszóló botrányaival, mely alól halála sem jelenthetett kivételt. Az egyébként rendkívül tehetséges Oliver Reed mértéktelen alkoholizmusa pályafutását is kettétörte, így az 1980-as évektől kezdődően a színész kikerült az A-listás sztárok sorából.

Oliver Reed

Oliver Reed (Fotó: Stanley Bielecki Movie Collection/Getty Images)

61 éves volt, amikor 1999-ben, Ridley Scott Gladiátor című eposzának forgatása alatt egy máltai bárban annyi alkoholt fogyasztott, hogy a szíve már nem bírta tovább, végleg felmondta a szolgálatot. 

David Franzoni író a Variety-nek adott interjújában elmondta, Reed valójában egy csapat helyi tengerészt hívott ki ivóversenyre, amely során végül összeesett, és a mentőkocsiban életét vesztette. Csakhogy jó pár leforgatásra váró jelenete maradt még hátra. A Gladiátorban CGI segítségével fejezték be jeleneteit, alakítása posztumusz Oscar-díj jelölést is kapott. 

Ray Liotta

A Primetime Emmy nyertes, Golden Globe- és Screen Actors Guild-díjra jelölt Raymond Allen Liottát sem kell senkinek bemutatni. Utolsó filmje, a megosztó Kokainmedve előtt olyan kultfilmekben nyújtott emlékezetes alakítást, mint a Hannibal, a Faterok motoron, vagy minden idők egyik legjobb maffiafilmje, a Nagymenők, melyet Martin Scorsese rendezett.

Ray Liotta

Ray Liotta (Fotó: Vincent Sandoval/Getty Images)

A karizmatikus művészre a Valami vadság című akcióvígjátékban figyelt fel a filmes szakma, ettől fogva megállás nélkül dolgozott, és évente több filmmel és tévésorozattal is előrukkolt. 

Halála idején, 67 évesen is épp benne volt egy szerepben, méghozzá a Veszélyes vizek című akciófilmben, melyet a Dominikai Köztársaságban forgattak.

A kapitány néven ismertté vált karaktert alakító Liotta fárasztó forgatási napról tért vissza szállodai szobájába. Álmában halt meg, a boncolás szerint légzési elégtelenség, tüdőödéma és szívproblémák miatt. Halálát követően két filmje érkezett még posztumusz a mozikba, melyek 60 felett is termékeny pályafutásáról tanúskodtak. 

Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman 22 éves volt, amikor először bevonult az elvonóra, az Az ügynök halála című darab előadásai lelkileg olyannyira megviselték, hogy úgy érezte, feszültségét csak alkohollal képes oldani. Ám nem kizárólag itallal, drogokkal is próbálta enyhíteni frusztrációját. A 46 éves színészlegenda holttestét New York-i lakásában találták meg 2014 februárjában. Ekkor még egy hét volt hátra az Éhezők viadala franchise befejező részének forgatásából.

Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman (Fotó: Kurt Vinion/WireImage)

A nemzedéke egyik legtehetségesebb színészének tartott Hoffmant egész életében vonzotta a színjátszás, az iskolai drámaszaktól kezdve a mellékszerepeken át kivételes karakterszínészi karrierjéig szenvedéllyel adózott a filmművészetnek. Egy asszony illata, A tehetséges Mr. Ripley, Hideghegy, Mission: Impossible és az Oscar-díjat elhozó Capote című portréfilm mind-mind csillogó tehetségének maradandó bizonyítékai.

David Katz drámaíró a kádban fekve, meztelenül talált rá otthonában 2014-ben, karjából fecskendő lógott ki, mellette pedig 5 nyitott zacskó heroint és további 65 bontatlan tasakot találtak. Halálát többféle drog és gyógyszerkeverék miatti mérgezés okozta. 

Tinisztár, rockzenész, dalszerző, sztárkosaras és fotóriporter is van azok között a hírességek között, akik nyomtalanul eltűntek a Föld felszínéről.

Brandon Lee

Már két hónapja zajlottak a kultuszfilmmé avanzsált A holló című képregényadaptáció forgatásai 1993 márciusában, amikor úgy tűnt, a stáb nem csupán kezd kifutni a határidőkből, de anyagilag is komoly problémáik adódtak. A költségcsökkentés állt a mögött a végzetes hiba mögött is, mely végül a címszereplő, Brandon Lee tragikus halálához vezetett.

Brandon Lee

Brandon Lee (Fotó: Time Life Pictures/DMI/The LIFE Picture Collection via Getty Images)

A speciális effektekért felelős technikus valódi lőszerből gyártott vaktöltényeket,

ám az egyiket véletlenül felcserélte, a jelenet forgatása közben pedig a Funboyt alakító Michael Massee elsütötte a fegyvert.

Brandon Lee a forgatókönyvben írtak alapján összeesett, csakhogy nem kelt fel többé – tizenkét órányi műtéttel sem tudták megmenteni az életét, így 28 évesen halottnak nyilvánították az ígéretes karrier előtt álló fiatal művészt.
Brandon Lee kaszkadőrdublőre, egyben a John Wick filmek későbbi rendezője, Chad Stahelski azóta is csak komoly óvintézkedésekkel alkalmaz fegyvert az akciófilmek forgatása közben. A holló hátramaradt kulcsjeleneteit neki köszönhetően, továbbá pénzügyi támogatás révén digitális effektekkel valósították meg Lee menyasszonyának biztatására. 

Tyrone Power

Az 1930-as évektől az 1950-es évekig Tyrone Power több tucat filmben játszott bálványozott romantikus karaktert, hála jellegzetes szögletes állkapcsának és makulátlan megjelenésének. Noha örökletes szívbetegségben szenvedett, karakterének sajnos a napi egy tucat cigaretta is szerves részét képezte, A Kard és szerelem, A vád tanúja, A fekete hattyú és a Nightmare Alley ünnepelt sztárja ugyanis egész életében erős láncdohányos volt.

Tyrone Power

Tyrone Power (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

1958 szeptemberében Power és felesége, Deborah Minardos Spanyolországba utazott, hogy a színész leforgathassa a Gina Lollobrigida szereplésével készülő Salamon és Sába királynője című filmet. A színész már a jelenetek nagy részén túl volt, amikor a George Sandersszel folytatott kardpárbaj nyolcadik próbája közben szívrohamot kapott.

1958. november 15-én, 44 éves korában halt meg, de már a mentőautó hátsó ülésén elhunytnak nyilvánították. Két hónappal a halála után született meg fia, Tyrone Power Jr.

Filmek, amelyeknek egyik, már halott színészét digitális technológiával „hozták vissza”.

Adolph Caesar

Adolph Caesar neve leginkább Vernon Waters őrmesterként vésődött be a filmtörténelembe, a jellegzetes mély hangjáról ismert film- és színházi művész a Katonatörténet című drámában alakította a karaktert. Munkája elismeréseként Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték, és elnyerte a NAACP Image Award rangos díját is kiemelkedő színészi teljesítményéért.

Adolph Caesar

Adolph Caesear (Fotó: Warner Brothers/Michael Ochs Archive/Getty Image)

Jellegzetes, utánozhatatlan hangszíne miatt megszámlálhatatlan mozielőzetes szinkronhangjaként dolgozott, ám a Kemény fickók 1986-os forgatása elhozta számára a végjátékot. 

Leon B. Little szerepében Kirk Douglas és Burt Lancaster színészlegendákkal forgatott. Mindössze két napja tartottak a munkálatok, amikor Adolph Caesar szívrohamot kapott, és pillanatokkal a kórházba érkezése után meghalt. A posztumusz megjelent Nicsak, ki nyaral! című 1986-os vígjátékban láthatta és hallhatta őt közönsége utoljára. A Kemény fickók-béli szerepét végül a A Jó, a Rossz és a Csúf, a A hét mesterlövész és a A Keresztapa 3. színésze, Eli Wallach vitte tovább. 

Roy Kinnear

Miután korábban már kétszer eljátszotta Planchet karakterét A három testőr első részeiben, Roy Mitchell Kinnear visszatért a folytatáshoz, melyben egyébként a már említett Oliver Reed játszotta Athos szerepét. A színpadi zsenialitásáról híres komikus – kinek még fia, Rory Kinnear is sikeres színész napjainkban – a A testőrök visszatérnek forgatási munkálatai során sérült meg, melyek a spanyolországi Toledó városában zajlottak 1988-ban. 

Roy Kinnear

Fotó: TV Times via Getty Images

Kinnear leesett egy lóról és súlyos sérülést szenvedett, eltört a medencecsontja, de belső vérzése miatt is azonnal a madridi kórházba szállították. Másnap belehalt a sérülései által kiváltott szívrohamba. A Willy Wonka és a csokoládégyár; a Pénzt, vagy életet! és a The Beatles Help! című film sztárjának fia, Rory Kinnear a mai napig a biztonságosabb filmforgatások biztosításáért kampányol, tekintettel arra a tragédiára, ami az apjával történt.

A Roy Mitchell Kinnear tehetségét továbbörökítő Rory Kinneart egyébként olyan filmekben láthattuk már, mint a James Bond, a Kódjátszma vagy a 2023-as életrajzi vígjáték, a Bank of Dave. 

Bizonyos hírességek különös tárgyakat vittek magukkal a túlvilágra. Mutatjuk, melyek a legfurcsább dolgok, amiket a sztárok mellé temettek. 

Kiemelt kép: Brandon Lee A holló című filmben; Fotó: InterCom