a kokainmedve című film szereplői, a széen Ray Liotta tavaly elhunyt színész

A Kokainmedve című film betegesen vicces, története ráadásul valós eseményeken alapszik

Ray Liotta egyik utolsó filmje olyan rossz, hogy már jó. Vigyázat, spoilerveszély!

Emlékszem, amikor néhány hónapja láttam a Kokainmedve bemutatóját, azt hittem, hogy csak egy vicc. Valaki poénból készített egy filmnek látszó videót egy medvéről, ami több táskányi kokaint befalva vérengzésbe kezd az erdőben. Aztán kiderült, hogy egyáltalán nem korai bolondok napi tréfáról van szó: a Kokainmedve – ami teljesen szürreális módon egy valóban megtörtént eseten alapszik – ugyanis február 23-án megérkezett a magyar mozikba.

Az érdeklődésem ez az információ keltette fel, ti. hogy valós események adják a sztori alapját – ez már önmagában megágyaz annak a másfél órányi agymenésnek, amire még mindig keresem a szavakat. A műfaj tulajdonképpen vígjáték, ami olyan, mintha ügyesen ötvözték volna egy egykoron csak VHS-kazettán megjelent, de ma már kultstátuszba emelkedett kaszabolós horrorfilmmel, amiben bár nagyon gyorsan hullanak az emberek, olyan groteszk módon teszik, hogy még a hozzám hasonló vérfóbiásak is nevetnek rajta. Ebben méltó utódja az olyan alkotásoknak, mint a Kígyók a fedélzeten vagy a Sharknado. Szerencsére Elizabeth Banks (akinek ez a harmadik rendezése) és a szereplők – többek között a brillírozó, tavaly májusban váratlanul elhunyt Ray Liotta – tesznek róla, hogy jól szórakozzunk ezen a néhol sötét, de alapvetően jól összerakott filmen.

A valóság azonban némiképp eltér a filmbeli eseményektől. A Pablo Escobearnek (néha Eskobear) nevezett igazi kokainmedve tetemét, ami egy 79 kilós hím példány volt (a filmben ez is máshogy van) valóban a Chattahoochee Nemzeti Erdőben fedezték fel a nyolcvanas évek közepén. Holttestét 40 felnyitott műanyag doboz vette körül, amelyekben nyomokban kokaint találtak, és amelyeket állítólag az elítélt csempész, Andrew Thornton dobott le egy repülőgépről. Thornton megpróbált ejtőernyővel leugrani a földre a zsákmányával, de a kísérletbe belehalt, holttestét később a Tennessee állambeli Knoxville egyik autópályáján találták meg. A medve eközben belakmározott a drogból, és nagyjából 20 perccel később elpusztult. Kitömött teteme ki is van állítva egy Kentucky állambeli plázában. (Természetesen a Kokainmedvében nem pusztul el az állat a 20. percben, azután kezdődik csak az igazi „buli”.)

kokainmedve

A filbéli kokainmedve, amit CGI-val keltettek életre (Fotó: UIP-Duna Film)

A történet pontosan az, ami a trailerből is kiderül: egy drogbáró kábítószerét szállító repülő tartalmát a pilóta kiszórja egy nemzeti park felett, a medve megeszi a táskák tartalmát, és rátámad bárkire, legyen az mit sem sejtő túrázó, vagy a kokain nyomában járó bűnöző. Ray Liotta, akinek ez az utolsó filmje, amit a halála előtt forgatott, és ez meg is látszik a külsején, alakítja a megkárosított drogcsempész Sydet, Thornton (Matthew Rhys) megbízóját, és a tőle megszokott módon zseniálisan hozza a gengsztert abban a rövid időben, amíg látjuk a széles vásznon. Az egyik embere (O’Shea Jackson Jr.) és a bizniszből éppen kiszállt, frissen megözvegyült fia (Alden Ehrenreich) erednek a szétszóródott csomagok nyomába, miközben tőlük teljesen függetlenül két 13 iskolás gyerek is iskola helyett az erdőbe indul lefesteni az ottani híres vízesést. Remek karakter még a vadőr (az Emmy-díjas Margo Martindale), és a bolyhos kiskutyájával nem boldoguló rendőr (Isiah Whitlock Jr.) is, de felbukkan a Modern családból ismert Jesse Tyler Ferguson is, aki szintén több vicces pillanatot is szerez nekünk. Bár nem szeretnék túl sok fordulatot lelőni, nem is nagyon lehet, a történet elég kiszámítható. 

Ez egy őszinte film, ami nem akar nagy igazságokat kimondani (talán csak annyit, hogy „drogozni rossz”), nem akar mély művészfilm lenni, és nem akarja többnek beállítani magát, mint ami: 95 percnyi agyament szórakozás.

Kiemelt kép: Kokainmedve / UIP-Duna Film