Még azon is felháborodunk, ha állatokon végeznek etikátlan kísérleteket. A hetvenes, nyolcvanas években még borzasztóbb volt a helyzet, gyerekeket használtak kvázi tengerimalacként törvénytelen emberkísérletek során.

A kísérletek több mint 15 éven át folytak Angliában, több száz ember bevonásával. Legtöbbjüket hepatitis C-vel és HIV-vel fertőzték meg. Ami még borzasztóbb, hogy

véralvadási rendellenességben szenvedő gyerekekkel is kísérleteztek gyakran úgy, hogy a szülőket erről nem is tájékoztatták.

A kis kísérleti alanyok legtöbbje mára életét vesztette. Egyikük, a 42 éves Luke túlélte, hogy hároméves korában megfertőzték, de története csak arra mutat rá, mennyire kegyetlenek voltak az orvosok.

Így kerültek be a vérzékeny gyerekek az emberkísérletbe

Az 1970-es és 80-as években Angliában nem állt rendelkezésre elég vérkészítmény, amivel a műtéteknél, sok vért vesztett baleseti sérülteknél vagy épp a vérzékenységben szenvedő gyerekeknél pótolhatták volna a hiányzó kritikus mennyiséget. Így aztán az ország az Egyesült Államokból importált vérplazmát.

Csakhogy azokat úgynevezett nagy kockázatú donorok, például hepatitis C-vel és HIV vírussal fertőzött rabok és kábítószerfüggők szolgáltatták.

Az egyik vérkészítmény, a VIII-as faktor, rendkívül hatékony vérzéscsillapítónak bizonyult, de szinte mindenki tudta róla, hogy vírusokkal fertőzött. Mégis felhasználták. Ugyanígy jártak el a most 42 éves Luke O’Shea-Phillips esetében is. A kisfiú vérzékenységben szenvedett, azaz minden apró sebe sokkal erősebben és tovább vérzett, mint egy átlagos embernél. Hároméves korában egy, a száját érintő sérülés miatt vitték kórházba. A London központjában található Middlesex Kórházban hepatitis C-vel fertőzött vérkészítményt kapott. Méghozzá szándékosan.

gyerek emberkiserlet

A kegyetlen emberkísérletbe rengeteg gyereket vontak be a tudtuk nélkül (Fotó: Getty Images)

Élő Petri-csészének használták őket

Az őt ellátó orvos, dr. Samuel Machin úgy döntött, hogy bevonja az akkor 3 éves kisfiút egy etikátlan emberkísérletbe. Ki akarta deríteni, hogy a betegek vajon elkapják-e a vírust akkor is, ha a VIII-as faktornak nevezett vérkészítményt előbb hőkezelik. Machin doktor levelezésének feltárása során kiderült, hogy több más beteg gyerekkel is kísérletezett a szülők tudta nélkül.

A kis tesztalanyokat szűz vérzékenyeknek nevezték, ez azt jelentette, hogy korábban még nem kaptak semmilyen kezelést. Ők alkalmasnak bizonyultak a kegyetlen kísérletezgetésre.

„Kísérleti nyúl voltam klinikai kísérletekben, amelyekbe akár bele is halhattam volna – mondta Luke a BBC-nek. Másképp nem lehet megmagyarázni, hogy a kezelésemet megváltoztatták, annak érdekében, hogy be tudjanak venni a klinikai kísérletekbe. Ez a váltás egy halálos betegséget, hepatitis C fertőzést okozott, de az anyámnak még csak nem is szóltak róla. A tudományos világ számára hihetetlen előny volt, hogy szűz vérzékeny voltam. Tiszta Petri-csészének használtak, amelyen keresztül megérthetik a tudományt.”

4 éven át nem szóltak, hogy a gyerek beteg

A következő években, amikor az orvosi kísérlet folyt, Luke-ot gyakrabban ellenőrizték, amiért az édesanyja, mit sem tudva a háttérben zajló folyamatokról, még hálás is volt. A dokumentumokból kiderül, hogy az orvosok már 1993-ban tudták, hogy Luke hepatitis C-vel fertőződött, de csak 1997-ben szóltak neki. Szerencsére mára sikerült kikezelni a férfit a fertőzésből.

Egy egész iskolányi kísérleti alany

A hampshire-i Alton közelében lévő speciális iskolába járó vérzékeny fiúk nem jártak ilyen jól. A fogyatékkal élő gyerekek számára fenntartott iskolában az NHS hemofíliás osztályt működtetett, ami azt jelentette, hogy a gyerekeket helyben kezelhették injekciókkal, vérkészítményekkel anélkül, hogy kórházba kellett volna menniük.

Orvosuk, dr. Anthony Aronstam az összes fiút bevonta az etikátlan kísérletbe.

Azt vizsgálta, hogy a VIII-as faktor háromszoros vagy négyszeres adagja segít-e csökkenteni a vérzések számát. A fertőzött készítményeket szintén a fiúk vagy a szülők tájékoztatása, beleegyezése nélkül használták. Az 1974 és 1987 között a Treloar’s College-ba járó 122 diák közül eddig hetvenöten haltak meg HIV és hepatitis C fertőzésben.

A kísérletben részt vevő orvosok mára meghaltak, de a nagy botrányt kavaró emberkísérletek dokumentációját a mai napig elemzik.

Kiemelt kép: Getty Images