diva hisztis sztarok

A sztároknak mindent szabad? Hisztéria a színpadon és amögött

A sztárok mintha egy külön világban élnének. Mivel rengeteg ember rajong értük és az anyagiakban sem szűkölködnek, néha már teljesen elrugaszkodnak a valóságtól. Vajon joguk van minden hisztihez?

Hírességnek lenni egyfelől csodás dolog (lehet). Luxus körülmények között utazhatnak, abból élnek, amit szeretnek, sosem kell magányosnak érezniük magukat, hiszen özönlenek hozzájuk rajongóik bókjai. Mivel sok pénzt keresnek, nem kell aggódniuk a jövőjük miatt, ha nincs kedvük tovább énekelni vagy színészkedni, akkor a nevüket adják valamilyen márkához, és abból élnek tovább.

Másfelől a hírnév árnyoldala éppolyan komoly, mint az előnyei. A magánélet hiánya, a tolakodó lesifotósok villogó vakui, a bulvárlapokból harsogó hazugságok, a szerződésekben foglalt kötelezettségek kiégéshez is vezethetnek.

Elfogadható emiatt, hogy sok sztár elszáll magától?

Elnézzük nekik, hogy hisztisek, követelőzők, elkényeztetettek? Vagy éppen ez az, ami kiemeli őket az átlagemberek közül, és szinte el is várjuk tőlük, hogy dívaként viselkedjenek?

Ezt a kérdéskört járta körül idén a DIVA című kiállítás a világ legnagyobb iparművészet-és design múzeumában, a londoni Victoria and Albert Múzeumban (V&A). „A kiállítás megmutatja, hogy a dívának számos definíciója és értelmezése létezik” – mondta Kate Bailey vezető kurátor a BBC-nek.

Ám itt ahelyett, hogy azon szörnyülködtek volna, melyik énekesnő vagy színésznő állt elő lehetetlenebb követelésekkel az öltözőjét, szállását vagy a színpadát érintő kérdésekben, a túlzásba hajló igényességet pozitívumként tüntették fel.

A nagyszabású kiállítást április 10-én zárt, és onnan Budapestre érkezik, mégpedig a Magyar Zene Házában lesz látható, 2024 májusától, Dívák és Ikonok néven.

Hogy lesz díva valaki?

A diva szó latinul és olaszul is istennőt jelent. Eredetileg olyan énekesnők kaphatták meg ezt a megtisztelő megnevezést, akik olyan hangokat voltak képesek kiénekelni, amiket senki más. Ez pedig megkülönböztette őket a földi halandóktól, mintha képességüket az istenektől kapták volna.

Sokáig csak operaénekesnőket neveztünk dívának: az 1800-as években az egyik első volt közülük az olasz szoprán Adelina Patti, aki kivételes tehetsége mellett kivételes bánásmódot is követelt.

Hatalmas vagyont halmozott fel, a legjobb párizsi tervezők ruháit viselte, emellett 70 alkalmazott gondoskodott kényelméről kedvenc walesi kastélyában.

Nemcsak tehetségével tartotta fenn maga körül az érdeklődést, de az életmódjával is, a két területet arra használta, hogy egymást támogassák, őt pedig valamiféle mesebeli világba emeljék. A dívaság pénzkereső eszközzé ls megkülönböztető jeggyé vált. Patti egyébként 1876-ban Budapesten is fellépett a Népszínházban.

Talán dívának nevezhetjük a magyar Lwoff-Parlaghy Vilmát is, aki korának legnépszerűbb portréfestője volt, emellett pedig például oroszlánt tartott New York legfényűzőbb hotelében…

Hiszti a színpadon és amögött

Ám messze nem ő volt a legrémesebb viselkedésű díva. Ez a cseppet sem megtisztelő cím Sarah Bernhardt francia színésznőnek jutott, aki az 1800-as évek közepétől emelkedett valóságos csillaggá. Csakhogy a tehetség mellé jókora adag makacsságot és haragot is kapott, arra pedig nem igazán szorított időt, hogy megtanulja kezelni is az érzelmeit.

hisztis sztarok

Egy hisztis díva: Sarah Bernhardt (Fotó: Getty Images)

Híres volt dühkitöréseiről, amelyek miatt senki sem szeretett vele dolgozni.

Csakhogy drámai színésznőként vonzotta a közönséget, minden előadására elkapkodták a jegyeket, így a rendezők, producerek végig eltűrték neki viselkedését. Bernhardt is igazi különcnek számított, saját egzotikus állatkertje volt, de kalapján például egy kitömött denevér üldögélt. Érdekes, hogy ő is megfordult Budapesten több alkalommal is.

Olyan vagyonossá vált, hogy színházakat vásárolt, de jóban volt kora legnagyobb szerzőivel, Edmond Eugène Alexis Rostanddal és Oscar Wilde-dal is. Extravagánsan öltözködött, amit nők ezrei másoltak. Férfiakat és nőket is megformált, tehetéséghez nem fért kétség, ahogy ahhoz sem, milyen nehéz természetű. Vajon megengedhette magának?

Maria Callas vállalta, hogy nehéz eset

Maria Callas szintén a legnagyobb dívák közé tartozott, de ő árnyalja a képet: vajon egy férfiak uralta világban hogyan érvényesülhetett egy nő? Hogy harcolhatta ki magának a megfelelő fizetést és körülményeket? Nem minősítettek-e mindent hisztinek, még akkor is, ha jogos elvárás volt részéről?

Az a független, erős nő, aki maga építette a karrierjét, vállalta, hogy ezért nehéz természetűnek nevezik (pláne ha amúgy is voltak dühkitörései).

A tüzes temperamentumáról ismert Callas például sosem kért bocsánatot viselkedéséért, mert úgy volt vele, hogy mindig olyan nehéz lesz, amennyire szükséges a legjobb eredmény eléréséhez. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt: meddig lehet követelőző egy művésznő, és mikor lépi át azt a finom vonalat, amin túl már nem előremutató a viselkedése?

diva hisztis sztarok mariah carey

Mariah Carey azt mondja, nyugodtan nevezzük csak dívának (Fotó: Emma McIntyre/Getty Images)

A legismertebb modern díva

Napjainkban is ismerünk igen kényes, hangulatemberként viselkedő sztárokat. A modellek között magasan Naomi Campbell vezet, aki gyönyörű és tehetséges, de telefonokat vagdos(ott) alkalmazottjaihoz. Az énekesnők közül a leghisztisebb címet Judy Garland, Barbra Streisand és Madonna után valószínűleg Mariah Carey kapná. Ő az, akinek ha nincs kedve, egyszerűen nem énekel, akkor sem, ha szerződést kötött erre James Cordennel.

Barack Obama egykori amerikai elnök beiktatásán különleges vanília gyertyákat, függönyöket és raklapnyi fehér virágot követelt az öltözőjébe.

Ám ez nem volt elég: megsértődött, amikor nem az elnök mellé ültették.

Ugyanakkor sikeres karriert épített fel egy olyan világban, amit még mindig a férfiak próbálnak irányítani. Ezért úgy nyilatkozott, hogy nyugodtan nevezhetik dívának, mert megérdemli, hogy nagy erőfeszítésekkel járjon a szerződtetése, hiszen hosszú évtizedekig keményen dolgozott. Ez pedig most a jutalom. Az már más kérdés, hogy kollégai munkájának hátráltatása mennyire viszi előre az énekesnőt mint embert.

Jennifer Lopez saját jogán lett sztár

Esetében nehéz eldönteni, mennyi maradt a Jenny from the Block című számban megénekelt egyszerű lányból, akit egész kamaszkorában az alakja miatt gúnyoltak, és aki kitört lehúzó közegéből. Bronxi lányból világhírű latino sztár lett. De vajon tényleg extrém kívánságai vannak és rendszeresen kiabál az alkalmazottjaival, ha nem kapja meg, amit akar?

Valóban nem áll szóba a légikísérőkkel, csak az asszisztensein keresztül? Tényleg kirúgta a takarítónőjét, miután az autogrammot kért tőle? Csakis luxushotelekben hajlandó megszállni, és magánrepülőgéppel utazni?

Rá is játszik erre az imidzsre, vagy épphogy egy átlagos sztár, akiről szeretnek gonosz pletykákat terjeszteni?

Egy interjúban beszélt erről: megállapította, hogy a női sztároknak sokkal jobban kell viselkedniük, mint a férfiaknak. Utóbbiaknál a művészi szabadságra fogják, ha erőszakosak, hisztisek, elviselhetetlenek, ha késnek, meg sem jelennek, ha nem viselkednek profiként.

A nőknél sokkal kisebb problémáknál is előveszik a díva kifejezést. Lopez szerint ez egy egyszerű kibúvó, amikor nehezményezik, hogy neki is van véleménye, hogy szenvedélyes, és hogy keményen dolgozik.

Kiemelt kép: Jennifer Lopez, Maria Callas és Mariah Carey/Getty Images/nőklapja.hu