A venezuelai Juan Vicente Pérez Mora két hónappal 115. születésnapja előtt hunyt el.
  • Azokat az embereket, akik betöltik a 100. életévüket, centenáriusnak nevezzük, akik pedig a 110-et is, azok a szupercentenáriusok. Ezt a kort kb. 1000-ből egy centenárius éri el.
  • Juan Vicente Pérez Mora a világ legidősebb férfija volt. Magyar idő szerint 2024. április 2-án hajnalban hunyt el.
  • Van nála idősebb, a jelenlegi állás szerint a világ legidősebb embere egy spanyol nő.

Juan Vicente Pérez Mora mindössze két hónappal a 115. születésnapja előtt halt meg. A venezuelai férfi volt eddig a legidősebb férfi – de nem a világ legidősebb embere: ezt a címet a spanyol Maria Branyas Morera birotkolja, aki március 4-én töltötte be 117. életévét. Ő 2023. januárjában „vette át a steférát” a csaknem 119 éves korában elhunyt a korábbi rekordertől, André nővértől.

A világ legidősebb férfija rengeteg utódott hagyott hátra

Juan Vicente Pérez Morát 41 unokája, 18 dédunokája és 12 ükunokája gyászolja, és persze az egész közösség, amelyben sok-sok évét leélte. Az egykori földműves 2020-ban lett Venezuela legidősebb embere, a Guinness Rekordok Könyve pedig 2022 májusában hivatalosan is elismerte a világ legidősebb férfijának.

Morát Tío Juan néven emlegették környezetében, ami magyarra lefordítva annyit jelent, hogy Juan bácsi. 1909. május 27-én született El Cobréban, a Venezuela nyugati részén fekvő Táchira államban. 50 éven át dolgozott serényen, főként cukornádat és kávét szüretelt.

Felesége, akivel 60 éven át élt házasságban, 1997-ben halt meg. Mora előtt a spanyol Saurnino de la Fuerte Garciát tartották a világ legidősebb férfijának, amíg egy hónappal 113. születésnapja előtt, 2022 januárjában meg nem halt.

Pérez halála után a japán Sonobe Gisaburo a legidősebb férfi, aki 1911. november 6-án született, így 112 éves múlt.

Freddy Bernal, Táchira állam kormányzója éjszaka erősítette meg a halálhírt az X-en (a korábbi Twitteren).

„Kedves venezuelai Juan Vicente Pérez Mora, ma mély szomorúsággal és fájdalommal búcsúzunk tőled, a táchirai férfi archetípusától, aki szerény, szorgalmas, békés, a családért és a hagyományokért lelkesedett” – írta.
A tiszteletadás itt nem állt meg, újabb posztban folytatta:
„Feleségemmel és gyermekeimmel együtt volt szerencsénk találkozni vele (…) Öreg Don Vincente, mindig emlékezni fogunk önre, az életbe vetett optimizmusa, a hit, a remény és az a mélységes szeretet miatt, amelyet Táchira államunk iránt érzett. Mindig a jóság, a bölcsesség és az öröm szimbóluma lesz, ezért öröksége örökké élni fog a szívünkben és az életünkben. Nyugodj békében, drága öregem, Don Juan Vincente. Soha nem fogunk elfelejteni téged.”

Nicolas Maduro venezuelai elnök is méltatta Morát a közösségi médiában, az X-en hozzátéve: „Juan Vicente Pérez Mora 114 évesen átlépett az örökkévalóságba. (…) Ölelésemet és részvétemet küldöm a családjának és El Cobre, Táchira állam minden lakosának. Isten fogadja őt szent dicsőségében.”

A világ legidősebb férfija akkor is szép kort élt meg, ha azt nézzük, hogy mi lenne az, ami a tudomány jelenlegi állása szerint kihozható az emberi testből.

Kiemelt kép: Juan Vicente Pérez Mora 112. születésnapján 2022-ben Freddy Bernallal _ Fotó forrása: X/@FreddyBernal