Kiderült, valójában hány éves korunkig élhetnénk – ha hagynák

Azok, akik nyolcvanadik, kilencvenedik, pláne századik születésnapjukat megérik, közmegegyezés szerint szép kort értek meg, pedig tudósok szerint az emberi test tartalékai ennél is hosszabb életet tennének lehetővé

Bár egyes országokban, népcsoportokban és főleg nehéz szociális körülmények között már a hatvanadik életév betöltése is jó „teljesítménynek” számít, tudósok most azzal a jó hírrel álltak elő, hogy kényelmesen tovább élhetnénk akár 100 évnél is: egy több ezer fő bevonásával készült tanulmány ugyanis éppen ezt állapította meg!

A Tilburgi Egyetem és a rotterdami Erasmus Egyetem statisztikusai által készített tanulmány 2017-től harminc évre visszamenőleg vizsgálta meg a holland halálozási adatokat. Vizsgálatukkal nem a várható élettartamot akarták meghatározni, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy meddig élhet az ember, amennyiben megfelelő életmódot folytat, vigyáz magára, és életét nem rövidíti meg valamilyen baleset, betegség vagy más körülmény.

Vizsgálatukból azt állapították meg, hogy bár a természetes halált halt idősek életkora kilencven éves kor körül tetőzik, egyre többen vannak, akik a századik születésnapjukat is megérik, sőt, akár még ennél tovább is élhetnek. A nők a matuzsálemi korúak között is előnyben vannak: míg

a nők maximális élettartama 115,7 év körül lehet, addig a férfiak a becslések szerint „csupán” 114,1 éves kort élhetnek meg.

John Einmahl professzor, a tanulmányt végző három tudós egyike az AFP-nek nyilatkozva kommentálta is az eredményeket, ebből pedig kiderült, hogy bár az átlagéletkor nő és egyre többen élnek sokáig, az, hogy a rekordidősek meddig élnek, nemigen változott az elmúlt évtizedekben sem: „Az emberek ma a nagy átlagot tekintve tovább élnek mint korábban (a hazai várható élettartam hétéves növekedéséről nemrég ebben a cikkünkben írtunk), de a legidősebbek közülünk az elmúlt harminc évben nem lettek idősebbek, azaz úgy tűnik, van egyfajta felső, biológiai határa az élettartamnak, amit már nem tudunk tovább kitolni sem az orvostudomány fejlődésével, sem az életmódszokások átalakításával.”

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyes esetekben ne fordulhatna elő ennél hosszabb élettartam is. Éppen a múlt hónapban veszítette el a világ aktuálisan legidősebb emberét: André nővér, egy francia apáca 118 éves korában hunyt el január végén. Halálát követően a Guinness Rekordok Listája az amerikai születésű Maria Branyas Morerát nevezte meg a világ legidősebb emberének. Morera 1907-ben született, 116. születésnapját március 4-én ünnepelheti meg. 

Sokáig élni

Ha megkérdeznek minket, meddig szeretnénk élni, a legtöbben rávágjuk, hogy sokáig, de ha kicsivel jobban belegondolunk, sokáig élni csak akkor jó, ha a szép kort erőben és egészségben éljük meg. Ha a 115 körüli maximális élettartamot nem is tudjuk nagyon kitolni,

annak érdekében, hogy 90-100 egészségben eltöltött évben legyen részünk, nagyon is sokat tehetünk.

Nemrég látott napvilágot egy ezzel kapcsolatos izgalmas kutatás, ami azt vizsgálta, mi a titkuk azoknak az idősebb embereknek, akik életük delén túl is egészségesen és boldogan élnek. 

Az ezer fő, 70 év feletti ember körében végzett felmérés részben a várt eredményeket hozta, abban ugyanis semmi meglepő nincs, hogy a a változatos étrend és a rendszeres mozgás, na meg a káros szenvedélyek mellőzése ebbe az irányba hat. Az viszont, hogy mik azok az apró nüanszok, amik még tovább fiatalon tarthatnak már annál izgalmasabb. Úgy tűnik, hogy hosszú élet titka a jó ételen és a mozgáson túl a a rendszeres, napi nevetés, a baráti kapcsolatok ápolása és az aktív szexuális élet lehet, de a tánc, egy jó bőrápolási rutin vagy épp az új technológiák iránti nyitottság is záloga lehet annak, hogy hosszan fiatalnak érezzük magunkat.

A kutatásban részt vevők egy része a náluk fiatalabbakkal való együttlétre, mások a zenehallgatásra esküdtek, amikor fiatalosságuk titkáról kérdezték őket. A felmérés kapcsán a szakértők pedig elmondtak, hogy „Az idősödés már nem jelenti azt, hogy lassítanunk kell, és le kell mondanunk azokról a dolgokról, amelyeket fiatalabb éveinkben szeretünk. Sokáig az volt a népszerű mondás, hogy a 40 az új 30, de most, hogy egyre több ember ér meg magas életkort, ideje átfogalmazni a mondást, mert nemsoká a 70 lehet az új 50.”

Mit is mondhatnánk? Legyen így, nem igaz?!

Kiemelt kép: Getty Images