bukkalis-zsireltavolitas

Viszlát Kylie, helló Bella! – A kiálló arccsont lehet az új toxikus szépségideál?

Úgy tűnik, a különböző fillereknek kezd leáldozni, egyre több bírálatot kapnak azok a sztárok, akiket arcfeltöltésen kapunk. Lehet, hogy most olyan időszak következik, amikor a plasztikai sebészek nem hozzáadni, hanem elvenni fognak az arcból. Ennek egyik csúcsbeavatkozása a bukkális zsíreltávolítás. De biztos, hogy jó ötlet?

Egyetemista koromban volt egy barátnőm, akinek az volt a meggyőződése, hogy ha fényképezés közben beszívjuk az arcunkat a két fogsorunk közé, vékonyabbnak látszunk majd. Mindez a kétezres évek környékén történt, a digitális fényképezés hajnalán, de még így is maradt néhány fotó, ami bizonyítja az igazát. Tényleg vékonyabbnak néztünk ki, de az arcunkon látszik, hogy valami nagyon nem stimmel.

Most, negyed századdal később ugyanilyen arcokat látok a vörös szőnyegen, a világ legrangosabb díjátadóin és a legnagyobb magazinok címlapjain. Ha naiv lennék, azt mondanám, ezek a sztárok a barátnőm „ősi” módszerét követik, de természetesen nem erről van szó. Hanem arról, hogy eltávolíttatták a bukkális zsírt az arcukról, hódolva ezzel a tavalyi év egyik legnépszerűbb plasztikai sebészeti trendjének.

Nevet kapott a pufók arc

Megmondom őszintén, én csak nemrég hallottam először azt a kifejezést, hogy bukkális zsír, és utána kellett néznem, hogy megtudjam, mi az. Az arcformát nemcsak a csontozat, hanem a szövetek, izmok alatt megbúvó zsírréteg is meghatározza. „Ezek egy része felületi, másik része mélyebb elhelyezkedést jelent – magyarázza Dr. Andrew Jacono, New York-i plasztikai sebész a newyorktimes.com-on. – A bukkális zsír az egyik mély, a szájüreg felől megközelíthető arczsír-rész, amely meghatározza az arc formáját. Nem befolyásolja a súlyingadozás, ez genetikai adottság.”

Biztos mindenkinek van a fejében néhány ember, akinek kerekebb az arca, mint az átlagos. Rosszabb helyeken kalács- vagy holdvilágképűnek, jobb helyeken babaarcúnak hívják az ilyen megjelenésű embereket,

és néhány évvel ezelőttig ezt olyan természetes adottságnak tekintettük, amivel együtt kell élni. Ezeknek az időknek azonban vége van, és ma már egy viszonylag egyszerű, alig félórás plasztikai sebészeti beavatkozással, amelyet a szájüreg felől végeznek, megoldható a probléma. De vajon tényleg probléma ez?

Kis műtét, látványos hatás

Nem vagyok a plasztikai sebészet ellen, de én azoknak a táborát erősítem, akik szerint a különböző beavatkozások arra vannak, hogy megőrizve karakterünket annak egy kicsit „feljavított” verziójához segítsenek. Így visszaolvasva már ez is kicsit csúnyán hangzik, de a lényeg az, hogy én azokban az eljárásokban hiszek, amelyektől nem leszünk mások, csak egy kicsit szebbek, kisimultabbak, vagy amelyek egy korábbi állapotunkat hozzák vissza.

Tehát azt gondolom, hogy azok a beavatkozások, amelyek ennél jobban módosítják, vagy esetleg teljesen megváltoztatják a karakterünket, ártóak és igen káros társadalmi beidegződésekről tanúskodnak. És akárhogy is nézem, a bukkális zsír eltávolítása ezek közé tartozik.

Először is: szinte mindenki tagadja, aki átesett rajta. Lea Michele, a Glee sztrája azok közé tartozik, akik bevallják, hogy alávetették magukat a beavatkozásnak, akárcsak Chrissy Teigen, aki ennek következtében pont egyik legmeghatározóbb karakterjegyétől, azaz kerek arcától szabadult meg. Mások azonban hallgatnak, mint a sír. Egyik nap még telt volt az arcuk, a következő héten pedig már teljesen másképp néznek ki.

Az idézett plasztikai sebész arról számol be, hogy manapság háromszor annyi bukkális zsíreltávolítást végez, mint öt évvel ezelőtt, pedig az ő rendelőjében az alig félórás beavatkozás 40.000 dollárba, azaz nagyjából 14 millió Ft-ba kerül.

Utánanéztem az itthoni áraknak, és itthon egyáltalán nem tartozik a drága műtétek közé: már 350 ezer Ft-tól elérhető. Szóval ezért biztosan nem érdemes Amerikába menni.

Nézzünk ki mind egyformán?

A newyorktimes.com cikkében egy másik plasztikai sebész, a manhattani Dr. Lara Degvan is megszólal, aki azt mondja, az eljárás „klasszikus titkos szépészeti beavatkozásnak számít a hírességek között. Egy kis műtét, ami 1-2 milliméterrel megváltoztatja az arcvonásokat.” Ez utóbbival picit azért vitatkoznék. Ha megnézzük például Anna Taylor-Joy-t a Vezércselben, majd vetünk egy pillantást rá az idei Oscar-gálán, nem 1-2 milliméteres változást látunk, hanem ennél sokkal drasztikusabbat.

bukkalis-zsireltavolitas

Anya Taylor-Joy a 2024-es Oscar-gálán (Fotó: Leon Bennett/GA/The Hollywood Reporter via Getty Images)

Én személy szerint nagyon szeretem ezt a színésznőt, és kimondottan tetszettek a vonásai, amelyek nem minden szempontból feleltek meg a hollywoodi standardnak. Még örültem is, hogy van változás, hogy ezek szerint olyan színésznők is kaphatnak nagy szerepeket, akik nem csak egyfajta szépségideált testesítenek meg. Közben viszont olyan interjút is olvastam, amelyben

az újságíró megkérdezte Annát, hogy nem zavarja-e, hogy ilyen távol ülő szemei vannak. Ekkor én magam süllyedtem el szégyenemben az egész szakma nevében.

És nem csodálkozom, hogy késztetést érzett, hogy – ha nem is a szeme ügyében – de látogatást tegyen a plasztikai sebésznél. Bár ők maguk erről sosem beszéltek, de nagyon gyanús Bella Hadid, Zoë Kravitz, Sophie Turner – és Miley Cryus is, akinek Grammy-fellépése óta nem győzik listázni a „szaklapok”, vajon hány procedúrán esett át azóta, hogy nem láttuk.

Hollywoodból a TikTokra

A hírességek között futótűzként terjedő trend persze a TikTokot is elárasztotta. Egyes felmérések szerint a nők néhány évvel ezelőtt úgy akartak kinézni, mint Kylie Jenner, ma pedig úgy, mint Bella Hadid. Ez elég ijesztően hangzik.

Az én fiatalkoromban ez még másképp volt. Lehet, hogy olyan feneket akartunk, mint Jennifer Lopezé, és olyan hajat, mint Jennifer Anistoné, de ezek még sokkal inkább természetes adottságok voltak, amelyeket valahogy mi is szerettünk volna elérni. És egy jó edzővel vagy egy jó fodrásszal volt is rá esélyünk. Aki azonban az előbb említett hírességekre szeretne hasonlítani, annak bizonyos szempontból könnyebb dolga van, hiszen ezek a karaktervonások etalonként szerepelnek a plasztikai sebészek tárházában, másrészt viszont a hatás elérése érdekében nincs mese: műtőbe kell vonulni.

Tehát bárkinek lehet olyan orra, mint Kylie Jennernek, és lehet olyan arccsontja, mint Bella Hadidnak – ha van erre pénze, és kellő elszántsága, hogy kés alá feküdjön.

Egy TikTok-felhasználó, Tina Lee, aki Los Angelesben él és nővérként dolgozik, 2020-ban Mexikóba utazott, hogy 600 dollárért (nagyjából 220 ezer Ft) elvégeztesse a beavatkozást. Arról is beszámolt, hogy a műtét nagyon jól sikerült, nem is fájt, még a biztonság kedvéért kapott fájdalomcsillapítókat sem vette be, és pillanatok alatt rendbe jött. Mexikói kiruccanását 4.8 millióan látták a TikTokon.

Nincs olyan, hogy veszélytelen műtét

Mielőtt azonban bárki kedvet kapna: igen, az nem vitás, hogy a bukkális zsíreltávolítás nem is olyan vészes a páciensek számára. Fél órát vesz igénybe, a metszést a szájüregben ejtik, tehát semmi nem látszik kívülről. El sem altatnak hozzá, és a legtöbb esetben csak egy viszonylag gyorsan múló duzzanattal kell megküzdeni annak, aki alávetette magát.

A hozzáértők azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy csak olyan szakemberre érdemes rábízni magunkat, akinek hatalmas rutinja van ebben az eljárásban, ugyanis a kockázatok között szerepel az idegkárosodás, valamint az érintett területek hosszútávú bénulása is. Az sem mellékes, hogy a beavatkozás hosszú távú következményei még nem ismertek, és az sem, hogy az eljárást nem lehet „visszacsinálni”.

Késő bánat?

Amikor az ember fiatal, csontosabb arcot szeretne, amikor idősebb, visszasírja azokat az éveket, amikor még volt „anyag” az arcán. Ebből a szempontból is meggondolandó az eljárás, hiszen soha nem tudhatjuk, később még nem jön-e majd jól, ha fiatalon kicsit pufókabb az arcunk.

A cikk elején idézett plasztikai sebész azt is elmondta, hogy a beavatkozás már fél évszázada létezik, régebben azonban a teljes bukkális zsírt eltávolították, amitől az idő előrehaladtával a páciensek úgy néztek ki, mint akik beszívják az arcukat (azaz mint mi, amikor túlzásba estünk a barátnőm módszerével).

Ma már emiatt nem veszik ki az egészet, csak egy kicsit kontúrosabb hatásra törekednek… aztán majd a múló évek megmutatják, mindez hogyan sikerült.

Az is kiemelendő, hogy a beavatkozás nem való mindenkinek. Aki nincs olyan jól ellátva bukkális zsírral, annak nem tesz jót, ha kiveszik azt a keveset, mert idő előtti öregedés hatását kelti majd.

Mindenesetre a lavina elindult. Valaki elkezdte, követték néhányan, megtetszett a tömegeknek, és ennek következményeként lassan elvárás lesz. És innentől már kezdődik a toxikus szakasz. A TikTokon olyan találgatások mennek, hogy vajon hogy nézne ki Kylie Jenner vagy Gigi Hadid, ha alávetné magát a beavatkozásnak. A kérdés csak az, hogy ők, valamint több millió követőjük meddig fog ellenállni az elvárások mérgező csábításának.

Kiemelt kép: Bella Hadid egy katari kifutón vonul 2022-ben – Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for EMERGE