cellblast terápia bukkális masszázs

Kipróbáltuk a bukkális masszázst, a fiatalító szépségkezelések legújabb slágerét

Kipróbáltuk az egyik legfelkapottabb bőrfiatalító szépségterápiát, amely bár komoly fájdalomtűrő képességet igényel, a kezelés után tíz évvel fiatalabb énünk néz vissza ránk a tükörből. Miközben tíz évet fiatalodik a bőr, a lélek is felszabadul.

Bár még erősen tartja magát a köztudatban az anti-aging kifejezés, egyre többen azonosulnak a pro-aging szemlélettel, ami az öregedés természetes folyamatának elfogadását, és az olyan test- és lélekszépítő megoldásokat jelenti, amelyek a test természetes folyamataival együtt dolgoznak. Aki ezt az utat választja, nem az örök fiatalság elixírjét, de önmaga legjobb változatát keresi. Ennek a szemléletnek ma az egyik leghatékonyabb technikája a – manuálterápiát, a reflexológiát, a kínai gyógyászatot és a védikus tanokat ötvöző – cellblaster terápia, ami a bőrápolás holisztikus megközelítését jelenti. Egyik alapvetése, hogy a külső megjelenés belső okokkal is magyarázható, ha tehát szépülni akarunk, ezekkel is dolgoznunk kell. A körülbelül hatvan perces masszázs közben bár elviekben „csak” feküdni kell, a valóságban valamennyi másodperc komoly és tudatos munkát jelent, melynek során soha nem tapasztalt testérzetekkel, érzelmekkel, fájdalomtípusokkal és olyan váratlan reakciókkal találkozunk, mint a sírás vagy épp a kacagás.

Testmasszázs

„Az első szakaszban masszázs útján a kötőszöveti struktúra olyan mélységeibe jutunk el, ahol megtörténhetnek azok az izomellazulások, amelyek aztán tovább már nem gátolják, hogy egy leesett arc, vagy egy berögzült rossz mimika miatt kialakult arcforma ne tudjon feloldódni” – magyarázza Varga Erika masszázsterapeuta-kozmetikus, és hozzáfűzi, ez a folyamat sokszor nagyon fájdalmas, hiszen nem ártatlan blokkokkal van dolgunk, de hosszú évek traumáiról, szomorúságáról, merevségről, érzelmekről, amiket fel kell lazítani. „El kell jutni arra a pontra, hogy kommunikatív legyen a szöveti struktúra nyirok-, vér-, és egyéb szöveti nedváramlása, ha ugyanis az nem szabad, úgy látványos eredményt elérni lehetetlen” – mondja, és hozzáteszi, gyakran már az első találkozás során látja, milyen problémákkal áll szemben.

A mérges ráncok, az orr ferdesége, a test asszimmetriája, a megfeszült arcél, a bezárkózást sejtető vállak láttán nagyjából sejteni lehet, mely területeket kell megdolgozni.

„Ha például azt látom, hogy valaki nem húzza ki magát, elmagyarázom, hogy ebben a testhelyzetben nem képes rendesen tágulni a tüdő, vagyis nem jut elég oxigén a testbe, ami az arcra is komoly hatással van – mondja Erika, és miközben erős ujjaival feltérképezi felsőtestem izomzatát, finom visszajelzéseket ad, és bátorít, kapaszkodjak a légzésbe, és engedjem, hogy kiszaladjon belőlem a fájdalom. A gerinc melletti nyakizmok merevsége és a jobb szemöldököm melletti terület masszírozása juttat el arra a pontra, hogy legszívesebben hazáig szaladnék. Megtudom, a nyaki blokkok gyakran fizikai vagy verbális bántalmazásra, míg a szemterület érzékenysége a dühre és haragra utal. Utóbbinál a bal rész a lépoldali nyirokterületet jelöli, a jobb a májhoz kötődik. Amelyik fájdalmasabb, azzal a területtel kell dolgozni. Amikor ezt megértem, gombóc nő a torkomba.

Bukkális masszázs

A kezelés második szakasza a bukkális masszázs, ami már a szájüregen belül célozza meg az arc izmait és szöveteit. Ez a masszázs csak részterületekre, az állvonaltól a járomcsontig húzódó szakaszra fókuszál, rendszeres alkalmazásával visszaszoríthatóvá válnak az arc alsó felén jelentkező megereszkedések és ráncok.

bukkális masszázs cellblast terápia

(Fotó: Canva)

„A bukkális masszázs nemcsak arra jó, hogy felszabadítsa az izomzatot, beindítsa a keringést és ellazítsa a berögzült állkapocsízületeket és az azokhoz tartozó izomzatot, de a folyamat során pszichoszomatikus blokkok is oldódnak, vagyis komoly gyógyulási folyamatokat indítunk be. Nem arról van szó, hogy tudatba hozzuk ezeket a tartalmakat, elvégre nem véletlenül vannak a tudatalatti tartományban mélyen elásva, ezek elengedése mégis bekövetkezhet – mondja a masszázsterapeuta, aki szerint ez a módszer azoknak is jó választás lehet, akik nem képesek vagy nem akarnak beszélni a problémáikról. És valóban, megnyílni, traumákról beszélni nem kell, bőven elég a terapeuta instrukcióba kapaszkodni, lélegezni és elengedni a kontrollt. Bár a bukkális technika az elején komoly fájdalommal jár, mihelyst megtörténik az elengedés, egy soha korábban nem tapasztalt felszabadító érzés járja át a testet. Erős harapásom okán nehezen adja meg magát az állam, a kitartó masszázs hatására hosszú percek múltán egy hatalmas sóhaj kíséretében feloldódom.

A terapeuta a folyamat során mindvégig érzi, hol tartok, mikor lehet erősebben nyomni, mikor kellenek a megtartó szavak és a bátorítás.

 Van, hogy egy-két perces szünetet is beiktat, hogy megnyugodjak. Mivel zavarban vagyok az élménytől, sokat kérdezek, a nem mindennapi terápiát bevállaló kliensekről kérdezek.

„Rengetegen megfordulnak nálam, de alapvetően háromféle emberrel van dolgom. Van, aki sokat foglalkozik a lelkével, de a testével nem, náluk a kialakult deformitások mentén kialakult blokkokat feltörni nagyon fájdalmas. A második csoportba azok tartoznak, akik sokat foglalkoznak a testükkel, de a lelkükkel alig. Legtöbbször közülük kerülnek ki azok, akik a plasztikai beavatkozásoktól várják a szépülést, és mindig találnak valamit a testükön, amivel nem elégedettek. Aztán vannak azok, akik a testükre és a lelkükre is egyaránt odafigyelnek, ők haladnak a legkönnyebben ebben a terápiás folyamatban.
A terápia harmadik szakasza az úgynevezett szobrászkodás, ami felér egy igazi jutalomjátékkal. A terapeuta finom mozdulatokkal, akár egy szobrász, beállítja az arc struktúráját. Ezután kapom a kezembe a tükröt, önmagam láttán pedig nagyon meglepődöm. Mérges ráncaim mély árkai egészen megszelídülnek, a bőröm üde, feszes és úgy ragyog, mint egy fényes alma. A látvány mellett a testérzet is szokatlanul kellemes: minden porcikámban lazaságot érzek, szinte lebegek..

„Egy test a tényleges korához képest akár tizenöt évet tud fiatalodni, az életkor pedig megbecsülhetetlenné válik. Hiszek benne, hogy egy olyan testben, amiben nincsenek blokkok, ami átjárhatóvá válik, abban a lélek is képes megnyilvánulni.

Számomra ez jelenti a szépséget, amikor a szöveti felszabadulás hatására nemcsak a bőr kezd el ragyogni, de tekintet is. Az ilyen ember bár lehet ősz, látszódhatnak a ráncai, mégis árad belőle a harmónia, a kortalanság. Ez a képesség pedig mindenkiben benne van.”

Kiemelt kép: Canva