Készen állsz egy kis nosztalgiára? Íme, 10 kérdés gyerekkorunk retró édességeiről!

Gyerekkorunk kultikus finomságai közül jó néhány az emlékeinkben él tovább, amit viszont manapság is leemelhetünk a polcról, az már csak nyomokban tartalmazza a régi ízvilágot – ami talán nem is akkora baj.

Még ha nem is ezek voltak a legfinomabb édességek, a nosztalgia miatt mégis ragaszkodunk hozzájuk. Ízlelésünk ugyanis szorosan összefügg a szaglással is, és ahogyan az illatok, úgy az ételek is képesek egyedi ízemlékeket előidézni. Amikor megkóstolunk valamit, az agyunk olyan kellemes emlékeket társít az élményhez, amelyek a hosszú távú memóriánkban raktározódtak el.

Ezek az emlékek gyakran a nosztalgiával (apropó nosztalgia: a régi magyar tévéműsorok kvízt kitöltötted már?) is összefüggnek, ami visszarepíthet bennünket múltunk egyik legmeghatározóbb időszakába, a gyerekkorba. És hogy milyen ízélmények raktározódtak el az emlékezetünkben, azt a kulturális hátterünk is befolyásolhatja; például ha valaki mediterrán vidéken nőtt fel, nagy eséllyel lesz erős ízemléke az olívaolajról vagy a fetasajtról.

Négercsók

Amit ma már nem nevezünk nevén: eredetileg dán édesség volt, Magyarországon 1980-ban kezdték gyártani és forgalmazni. Németországban Schokokussra (csokicsók) nevezték át (kép forrása: Wikimedia/Rainer Zenz)

Nők Lapja kvíz: Mennyire emlékszel a retró édességekre?

És mi repíthet vissza magyarként egyenesen a gyerekkorba? Mondjuk a népi életek, amelyekről Nők Lapja kvízünk is van. Vagy a retró édességek… Csak hogy néhányat említsünk a sokból: a színes gömbrágó, a konzum szaloncukor, a Dunakavics, a gyümölcsös italporok, a tejkaramella, a turbórágóba rejtett Ferrari, a robbanócukor, a Dianás cukor, a téli fagyi, a krumplicukor, a mesesajt (vagyis csokis sajt – sicc!) és a tojáshabos, csokis bevonatú, émelyítően édes sütemény, aminek ma már nem lenne polkorrekt leírni a nevét… 

Pattanj fel velünk a nosztalgiavonatra, és töltsd ki legújabb Nők Lapja kvízünket, melyben gyerekkorunk ikonikus édességeit idézzük fel! 

Kvíz: Mennyire emlékszel a retró édességekre?

szines gombrago

🍭🍬🍫😋

Korábbi Nők Lapja kvízünkben 10 elfeledett ételt idéztünk fel a paraszti konyhából. Hallottál már róluk? Teszteld!

Kiemelt kép: Getty Images
Tesztfotók: Getty Images, Wikimedia