tüdő tüdőbetegség

Ismét terjed az egyik legveszélyesebb fertőző betegség, pedig megelőzhető

Több járványhullámot sikerült már megfékezni, de most ellenállóvá vált az egyik baktériumtörzs.
  • A TBC (tuberkulózis) terjedését egyszer már meg tudták fékezni az 50-es években az újszülöttek beoltásával.
  • A TBC-baktériumokat belélegző embereknek csak 5-10%-ánál jelentkeznek tünetek.
  • Jelenleg nagy probléma, hogy az új TBC egyik baktériumtörzse ellenállóvá vált a gyógyszeres kezelésre.

Az ÁNTSZ honlapján pontosan leírják, milyen fertőző betegség a TBC, melyek a tünetei és hogyan lehet megelőzni a betegséget. Itthon 1954 óta minden újszülöttet még a kórházban beoltanak a BCG-oltással, ami tartalmazza a tuberkulózis legyengített változatát, így védettséget alakít ki a gyerekek szervezetében.

Az oltottak védetté válnak a fertőzés legsúlyosabb formájától (gümős agyhártyagyulladás és sokgócú gümős tüdőgyulladás). Nem alkalmas a BCG oltás a fertőzés terjedésének megelőzésére, és a felnőttkori TBC megakadályozására. A betegség cseppfertőzéssel terjed, ezért a tüneteket nem mutató, de a TBC-s beteggel együtt élő családtagokat is antibiotikummal kezelik.

A probléma pedig most, 2024-ben az, hogy a betegséget okozó baktérium rezisztenssé, vagyis ellenállóvá vált, sok esetben nem hatnak ellene a gyógyszerek.

tbc-fertozes-terjedes

Fotó: Getty Images

Emelkedő esetszámok, hatástalan gyógyszer

A WHO arra figyelmeztet, hogy Európában terjed a TBC gyógyszereknek ellenálló változata is, ezért még most, a járvány elején fontos lenne megállítani terjedését. A kontinensen 20 év után először növekszik a TBC okozta halálesetek száma, pedig az oltáson kívül is van megelőzési mód: meg kell hozzá szüntetni mindenhol a mélyszegénységet, éhezést és minden embernek biztosítani kellene megfelelő higiéniai körülményeket.

„A betegség évente 1,6 millió ember halálát okozza, és további milliókat kell kezelni. Amíg a tuberkulózis terjedését kiváltó okokkal nem tudunk megküzdeni, mint például a szegénység, az alultápláltság, a rossz élet- és munkakörülmények, addig megállíthatatlan a fertőzés terjedése” – hívta fel a figyelmet el Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egy március végi konferencián. 

A TBC legyengült immunrendszerű szervezetben tud a legnagyobb pusztítást végezni, legyen szó pici gyerekről, idősről, szerzett vagy veleszületett immunhiányos állapotú emberekről, ha megfertőződnek, nagyon súlyos állapotba kerülhetnek. A baktérium a létfontosságú szerveinket úgy éri el, hogy gümőket képez a nyirokcsomókon, innen pedig a baktérium szétterjed az egész szervezetben.

A WHO adatai szerint Európában a tüdőt megbetegítő baktérium több mint 27 ezer ember szervezetében aktív.

Az Independent arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában is emelkedik a TBC-s esetek száma, 2023-ban 5000 regisztrált betegről tudtak. 

Létezik már teszt

A Southamptoni Egyetem kutatói felfedeztek egy olyan biomarker-csoportot, amely a fertőző betegek vérében magas. Ezt a markert egy gyógyszertári teszttel is ki lehetne mutatni, ha tömeggyártásba kezdenének. Amennyiben a tesztet elkezdik gyártani, sikerülhet megállítani a TBC terjedését, hiszen rengeteg olyan fertőzött van, aki nem is tud róla, hogy a szervezetében jelen van a tuberkulózis.

A TBC-baktériumokat belélegző embereknek csak 5-10%-ánál jelentkeznek tünetek, és a megfertőződést követően hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel később is megbetegedhetnek.

Teréz anya, a szegények szentje is elkapta egy indiai missziója alatt a TBC-t, de ez sem tántorította el, hogy a leggyengébbeket segítse. Olvasd el egy archív cikkünket Kalkuttai Szent Terézről!

Kiemelt kép: Getty Images