Minden nemzetnek megvannak a maga sajátos szokásai, melyek között vicces, furcsa és egészen bizarr esküvői tradíciók is akadnak.

Legyen szó csokorfeldobásról, tányértörésről vagy menyasszonytáncról, az esküvőket és lagzikat nemzedékről nemzedékre öröklődő hagyományok jellemzik a világ minden táján. A kultúrák sokszínűsége pedig aligha lehet szembetűnőbb egy esküvőnél (vagy éppen temetésnél), ahol megannyi egyedi szokást és rituálét láthatunk, ha szétnézünk a nagyvilágban.

Bár e hagyományok némelyike kifejezetten bizarrnak tűnhet kívülállóként, az őket gyakorló közösségek számára mégis mély jelentéssel bírnak. És annak ellenére, hogy bizonyos szokások igencsak hajmeresztőek – sőt, kissé sértőnek vagy megalázónak is tűnhetnek –, az üzenet pontosan ugyanaz, mint bármelyik más országban: boldogság, szeretet, jólét és összetartás jóban, rosszban, amíg a halál el nem választ.

Esküvői szokások szerte a világon

A tavasz és a nyiladozó virágok egyet jelentenek a romantikával, a házasodni kívánó párok számára pedig hamarosan elstartol az idei esküvőszezon is. Ennek apropóján szétnéztünk egy kicsit a nagyvilágban – íme, hányféle módon ünnepelik messzi tájakon a házasságot és szerelmet!

1. Skócia – az ifjú pár „feketítése”

Az első furcsaságért nem is kell olyan nagyon messzire utaznunk. Rögtön itt van a tőlünk nagyjából 2,5 órányi repülőútra lévő Skócia (annak is leginkább Fife nevű megyéje), ahol nem sok köszönetet jelent életünk (elvileg) legboldogabb napja – már amennyiben fejet hajtanánk a nyugat-európai ország régi hagyományai előtt. Mindenesetre, aki mindenáron ragaszkodik a hagyományokhoz, az azzal is számol, hogy rövid időn belül búcsút kell majd intenie a nagy gonddal kiválasztott ünnepi ruhától.

Az úgynevezett esküvő előtti „feketítésnek” nevezett hagyomány szerint

a szertartás előtt teljesen össze kell piszkolni az ifjú párt,

akiket a család és barátok homokkal, iszappal, kátránnyal, madártollal, ételmaradékokkal és egyéb bűzös hozzávalókkal öntenek nyakon. És hogy mégis mi célt szolgál mindez? Egyrészt jó hangulatba hozza a vicces kedvű násznépet, másrészt szimbolikus jelentéssel is bír, hiszen így készítik fel a párt azokra a kihívásokra, amelyekkel közös életük során találkozhatnak.

2. Svédország csókra vár

Még időznénk egy kicsit Európában, szóval érkezzen Svédország, ahol nemcsak a tánc, de még a csók is szabad! Bár önmagában az esküvőkön történő puszilkodás nem szokatlan dolog, Svédországban azonban nem egészen úgy néz ki, ahogyan azt itthon megszokhattuk a szertartás utáni gratulációk során.

Ha valaki bevállalós, egy svéd esküvőn akár még a szájrapuszi is teljesen megengedett lehet! Amikor a vőlegény például mosdóba megy, a menyasszonyt bárki megcsókolhatja a jelenlévő férfiak közül, de ugyanez érvényes a vőlegényre is, akiért a női vendégek állhatnak sorba egy cuppanósért, miután a menyasszony elhagyta a termet. És hogy mi célt szolgál mindez? A vicces játékok népszerűek a svéd esküvőkön, a puszilkodás pedig tökéletes alkalom arra, hogy együtt nevessen a násznép. Ehhez ugyan elkél némi nyitottság, és persze az sem árt, ha nincsenek volt szerelmek a meghívottak listáján…

esküvő, szokatlan esküvő

A szerelmet és házasságot számtalan egyedi módon ünnepelhetjük (Fotó: Getty Images)

3. Lábverés Dél-Koreában

A dél-koreai esküvőkön létezik egy játékos, nászéjszaka előtti rituálé, a balenbai, ami a vőlegény „lábverését” jelenti, és amivel az újdonsült férj erejét és jellemét próbálják felmérni.

 

Az esküvő után a család és a barátok leveszik a vőlegény cipőjét és zokniját, összekötik a bokáját, majd előkapnak egy szárított halat, és jól elpaskolják vele az ifjú férj talpát, akinek mindeközben a násznép által feltett találós kérdésekre kell felelnie.

A szertartást persze nem kell komolyan venni, a vőlegényre nem mérnek akkora csapást, hogy komoly sérüléseket szerezzen.

4. Kongóban nem ér nevetni

Míg a legtöbb házasodni vágyó szerelmesnek fülig ér a szája, addig a kongói pároknak kordában kell tartaniuk az érzelmeiket. A közép-afrikai országban a házasság nemcsak érzelmi, de komoly, alaposan megfontolt gazdasági döntés is, így ha valaki az esküvői szertartáson mosolyogni mer – ami bizony a násznépre is érvényes –, azzal azt üzeni a jelenlévőknek, hogy nem gondolja komolyan a házasságot.

5. Kínában kötelező a sírás

Kína bizonyos részein a sírás kötelező része az esküvőre történő felkészülésnek. A furcsa szokás már a Csing-dinasztia idején is létezett Szecsuan tartomány számos területén, és bár mára sokat vesztett népszerűségéből, a kínai tujia népcsoport köreiben továbbra is él a hagyomány.

Hogy felkészítsék őket jövendőbeli esküvőjükre,

a tujia kislányokat már 10-12 éves korukban megtanítják arra, hogy hogyan könnyezhetnek akkor is, ha épp nem éreznek szomorúságot.

A Zuo Tang nevű rituálé szerint a menyasszonynak az esküvő előtt egy hónappal el kell kezdenie a sírást, ami napi egyórás spontán sírógyakorlatot jelent. 10 nap elteltével a menyasszony édesanyja is csatlakozik, újabb 10 nap múlva pedig a nagymama, majd a család többi nőtagja is együtt sír a menyasszonnyal a ceremónia napjáig.

A furcsa szokás régen az elrendezett házasságok ellenni tiltakozást jelentette, manapság viszont egészen másról szól. A tujia nők szerencsére ma már szabadon választhatnak házastársat, a sírás jelenlegi formájáról pedig úgy tartják, hogy elűzi az ártó szellemeket – vagyis szerencsét hoz az ifjú párnak.

6. Köpködés Kenyában

Ha valamilyen úton-módon egy kenyai esküvőn kötnénk ki, ne lepődjünk meg azon, ha az örömapa váratlanul leköpi a menyasszony feje búbját (aki ráadásul nagyon örül mindennek). Amíg a nyugati kultúrában a tiszteletlenség jele, addig a kenyai maszájok számára a másik leköpése egyet jelent a szeretetteljes tisztelettel, amit azért követnek el az esküvőkön, hogy szerencsés, boldog és élethosszig tartó legyen a házasság.

8. Szökés a násznép elől Venezuelában

Egy venezuelai esküvői fogadás teljesen átlagosan kezdődik: a lagzit a táncoló friss házasok nyitják, akikhez később a családtagok és barátok is csatlakoznak, mielőtt kezdetét venné az ünnepi falatozás.

A legjava ezután jön, az ifjú házasokat a szórakoztató hagyomány szerint ugyanis csak akkor érheti szerencse, ha képesek megszökni anélkül, hogy bárki észrevenné őket. Mivel ez egy ismert és népszerű szokás, nehéz lehet úgy manőverezniük, hogy ne nézzenek farkasszemet a mindenre felkészült, sasszemű násznéppel.  

Kifejezetten laza és bohém, ráadásul olcsó esküvő az álmod? Akkor az idei év legnagyobb esküvői trendjeit imádni fogod!    

Kiemelt kép: Getty Images