Aki ősszel áll az oltár elé, közel 1 milliót spórolhat.

Az esküvőszezon május végén kezdődik, és szeptember elejéig tart, ami két dolgot jelent: megugranak az árak és besűrűsödik a naptár – már, ami az esküvőipart illeti. Az októbertől áprilisig tartó sávban nyaral az ipar, ilyenkor fújhatnak egyet az esküvői fotósok, a ceremóniamesterek, a cukrászok.

Mivel kisebb a kapkodás, több a szabad kapacitás, és nem maradhatnak bevétel nélkül, bátrabban faragnak le az árakból. A vállalkozók, akik ősztől tavaszig kedvezményesen kínálják szolgáltatásaikat, nagyobb eséllyel kapnak megbízást az „off-szezonban”, ezzel egyidőben a párok zsebében is több marad. Mert nem mindegy, hogy 3 vagy 1 milliót kóstál a lagzi.

Menyasszonyi ruha töredék áron

Révén, hogy esküvőszervezés kellős közepén vagyok, menyasszonyi ruhák és esküvő helyszínek hirdetései között kutatok hónapok óta. Ahogy beköszöntött az ősz, hirtelen 50-70-80%-al olcsóbb ruha- és helyszín kínálat tárult elém.

Az általam kiszemelt menyasszonyi ruhát júniusban 400 000 forintért árulták, az elmúlt napokban viszont 120 000 forintért hirdették.

Ahogy vége a szezonnak, az esküvői ruhaszalonok nyakán marad egy rakás ruha, amelyek ráadásul az adott szezon divatja szerint készültek, ezért muszáj mielőbb gazdát találni a hófehér ruhakölteményeknek, hiszen hamarosan jön az újabb kollekció. A hazai szalonokban októberben 50%-al olcsóbban kínálják a ruhákat, de vannak helyek, ahol ez 80%. Egy esküvői ruhakölcsönző például potom 80 ezer forintért hirdeti a teljes készletet – az ajánlat tél elejéig érvényes. Számokban: az ősszel vásárolt vagy bérelt menyasszonyi ruha ára több százezer forinttal olcsóbb.

A fejadag marad, az ár változik

Ami a helyszínt illeti, itt kell a leginkább a zsebünkbe nyúlni. Május elején egy budapesti (Újbuda szívében található, közel a Móricz Zsigmond körtérhez) étterem fejenként 30 ezer forintról adott árajánlatot júliusi időpontra, ami egy közepes méretű lagziban, ötven emberre számolva másfél millió forintot jelent. Ugyanezen a helyen október első hetében 18 ezer forintot mondtak egy november végi időpontra (900 ezer forintban áll meg a helyszín a vacsorával együtt).

Ősszel is adott a hangulatos helyszín, ez csak díszítés kérdése (Fotó: Getty Images)

A magyarázat a következő, egy olyan étteremről van szó, amely kifejezetten az esküvőkre specializálódott, ezért a főszezonban túlterheltek, míg ősztől tavaszig pangás jellemző, márpedig a személyzet bérét, a rezsit, az adót ilyenkor is kell fizetni. Hogy az étterem ne legyen mínuszos, úgy döntött, inkább kevesebb haszonnal dolgozik szezonon kívül, ezzel a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. A további fővárosi és vidéki esküvő helyszínek is kedvezményesebb áron várják a házasulandókat. Számokban: egy őszi lakodalom közel 500 ezer forinttal kerül kevesebbe.

Őszi esküvő mellett

Az anyakönyvvezetői díj (2023-ban 40-60 ezer forint) és egyházi esküvő esetén a stóladíj (2023-ban 50 ezer forint) nem változik, nem számít, hogy júliusban vagy novemberben kel egybe az ifjú pár. A zenekarok, dj-k, fotósok, cukrászok, sminkesek, fodrászok, virágkötők és ceremóniamesterek esetében szolgáltatónként változik, hogy ki mennyit enged az árakból, persze hallani olyan vállalkozókról is, aki szezonon kívül nem dolgoznak. Egy dolog biztos: ősszel könnyebb időpontot egyeztetni az anyakönyvvezetővel, a pappal és a szolgáltatókkal, hiszen azért akadnak októberi és novemberi esküvők.

Az esküvőszervezők szerint ezen kívül számtalan előnye van az őszi esküvőnek – ne feledjük, hogy számukra is nagy kiesést jelent az ősztől tavaszig tartó időszak –, ilyen lehet a hangulat, mondván az ősz színeiben remek esküvői fotókat lehet készíteni, nem beszélve a szezonális díszítésről, amit tarka falevelekkel és apró termésekkel fűszerezhetünk. További szempont, hogy ilyenkor a násznép is szabadabb, nem jellemzők a nyaralások és a hosszabb külföldi utak.

Summa summarum

Az őszi esküvők előnyei mellet érdemes szem előtt tartani a kiszámíthatatlan időjárást. Persze nyáron is bármikor leszakadhat az ég, azért valószínűleg nem csökken 10 fok alá a hőmérséklet. Nem ok nélkül lett a nyár az esküvők ideje, az időjárás kevesebb veszéllyel fenyeget, és a nászút is jobban esik a napsütötte vízparton – hacsak nem egy egzotikus üdülőparadicsom a cél. Ami az árakat illeti, minden a vendégek számától függ, de megállapíthatjuk, hogy arányaiban mindig is kedvezőbb lesz egy őszi lakodalom, szemben a főszezonban szervezett ceremóniával. Végeredményben akár 1 millió forintot spórolhatunk. A döntés persze a párok kezében van, és annyi szent, hogy a házasság sikere nem az esküvő időpontján múlik. 

Kiemelt kép: Getty Images