spanyol utazas

Szinte ingyen nyaralnak a spanyol nyugdíjasok, ez a titok

Spanyolország támogatott utazást biztosít nyugdíjasainak, és azt szeretné, ha más uniós országok is csatlakoznának hozzá. Nekünk tetszene az ötlet!

A spanyolországi nyugdíjasok a kormány kezdeményezésének köszönhetően jelentős kedvezményekkel mehetnek nyaralni. 
A rövid nyaralások 115 euróba, azaz 44.000 forintba a hosszabbak 455 euróba, átszámítva 176.000 forintba kerülnek. Ezt az Idősek és Szociális Szolgáltatások Intézete (IMSERSO) a szociális szolgáltatások irányításáért felelős kormányzati ügynökség biztosítja a spanyol nyugdíjasoknak. No de miért pont az utazásban segítik őket?

Kiderült, hogy a nyaralástól javul az egészségi állapotuk és az életminőségük, azaz kisebb a velük járó egészségügyi és szociális költség.

A program nemcsak a gazdaságnak, de az idegenforgalmi ágazatnak is kedvez. A támogatott utazások többségét az előszezonban, október és június között vehetik igénybe a nyugdíjasok, ami azt jelenti, hogy több ember, több hónapig dolgozhat a vendéglátásban. A program emellett hozzájárul az aktív időskor élvezetéhez, de még a generációk közti szakadékot is csökkentheti.

Kik jogosultak az olcsóbb spanyol utazásokra?

Nem csak azok kapnak kedvezményt, akik spanyolországi bejelentett lakóhellyel és onnan származó nyugdíjjal élnek. Az 55 évesnél idősebb özvegyek, a 60 év feletti, segélyre jogosult munkanélküliek, illetve a 60 évesnél idősebb, spanyol társadalombiztosítási rendszer jogosultjai is utazhatnak. A jelentkezések folyamatosan zajlanak, de arra azért nincs lehetőség, hogy minden kérelmet pozitívan bíráljanak el. Előnyt élveznek az idősek, a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők és a rosszabb anyagi helyzetűek. Rajtuk kívül előbbre sorolják azokat, akik az elő- vagy utószezont választják, vagy életükben először kérelmeznek kedvezményes utazást.

spanyol utazas

A spanyolok utazását a kormány támogatja (Fotó: Getty Images)

Hová utazhatnak kedvezményesen?

Természetesen elsősorban az országon belüli úticélokat támogatják. Ez főként a 4 napos, rövidebb nyaralásoknál alapvetés. Néhányan a határon túl, Portugáliában, vagy Spanyolország szigetein is nyaralhatnak a hosszabb, 10 napos utazás keretében. Az árban benne van az utazás, a szállás, az étkezés és a biztosítás is, megfejelve a belépőjegyek árával.
A 2023/4-es szezonra több, mint nyolcszázezer helyet biztosítottak, sőt programokról is gondoskodnak: az utazók irodalmi, zenei, színházi és gasztronómiai izgalmakra számíthatnak. A jelentkezések most is zajlanak. Bár nincs garancia minden helyre, az idei szezonban jelentősen nagyobb, 300 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre.

A spanyol idegenforgalmi hatóságok szerint a programot egész Európára ki lehetne terjeszteni.

Fernando Valdés spanyol idegenforgalmi államtitkár elmondta, hogy ha más országok is létrehoznának hasonló vállalkozást, európai nyugdíjasok milliói részesülhetnének a kedvezményes utazásokból. Valdés kifejtette, hogy az idősek az EU teljes lakosságának 21 százalékát teszik ki. Ők átlagosan a jövedelmük 5 százalékát költik turizmusra, míg kormánytámogatásokkal egész Európában növelhetnék ezt a számot. Amíg más országok nem csatlakoznak, a spanyolok tovább utaztatják saját nyugdíjasaikat, sőt most már hidroterápiás kezelésekre, gyógyfürdőkbe is befizetik őket.

Kiemelt kép: Getty Images