Mediterrán vidékeken barangolunk. A Nők Lapja 2020/31. lapszámának Útitárs rovata.

Háromórányi autóútra Madridtól Andalúzia szívében találjuk magunkat, ahol flamenco, sonkák, tapasok és csodálatos épületek várnak ránk. Időutazásban lehet részünk, ha Sevilla és Granada mellett ellátogatunk Córdobába is. Az UNESCO Világörökség részét képező belváros megőrizte a római hidakat, a mór épületeket, a zsidó negyed eredeti arculatát és a világhírű nagymecsetet, a Mezquitát.

Bódító narancsillat úszik a levegőben, ahogy Córdoba sikátoros utcáinak egyikén a nagymecset felé tartok. Alig van még nyolc óra, de már érzem a nap tüzét a karomon, a kihalt utcákon néhány kóbor macskán kívül csak én bandukolok.

Versenyeznek az udvarok 

A zsidó negyedet magam mögött hagyva szorosan összenőtt házak mellett haladok, a kapukat kitárták, így be-bepillantok. A színes virágokba öltöztetett patiók, vagyis belső udvarok egész Spanyolországban híresek, de itt versenyt is rendeznek, a legszebbet keresve. Immár száz éve ünnepli Córdoba a patiók fiesztáját, az elsőt az 1920-as évek elején hirdette meg a város vezetése; akkor még csupán egy sonka volt a tét, ez mára megváltozott, a nyertesnek négyezer euró jár.
A jellegzetes belső kertek a rendkívül száraz és meleg éghajlatnak köszönhetően születtek, hisz Córdobában igazi udvarokat nem lehetett kiépíteni, ám a helyiek virág- és zöldszeretetének, szorgalmas munkájának eredményeként valódi csodavilág bontakozik ki a szemünk előtt. A város első patiói még a rómaiak idejében jöttek létre, azok között a kommunális, több család lakta házak között, melyek belső udvarral rendelkeztek. Kialakításuk elsődleges célja a forróság elleni védekezés, illetve az esővíz összegyűjtése volt, az árnyékot nyújtó növényeket, virágágyásokat már a mórok álmodták beléjük, mert a dús növényzettől remélték a kellemesebb klímát. Innen igazán már csak egy lépés volt, hogy minden család saját ízlésére formálja a kiskerteket, így kezdték őket apró szökőkutakkal, arab csempés talapzatokkal és fali mozaikokkal díszíteni.
Az UNESCO kulturális örökségének listáján is szereplő fesztivál ezreket vonz évente, a zárt ajtók ilyenkor ünnepélyesen kinyílnak, a patiókban koncerteket, flamencoesteket és mulatságokat rendeznek. Az óváros udvaraihoz térkép is jár, a legnépszerűbbeket csillagok jelölik.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Kultúra, gasztronómia és Égikert.
Próbáld ki most kedvezményesen!