Toranda Beach, Llanes, Asturias

Európa legszebb tájait szeli át az új spanyol nagysebességű vasút

A mintegy 20 éve tartó építési munkálatok befejeztével végre megnyílt az északnyugat-spanyolországi nagysebességű vasútvonal, mely Európa legszebb gleccsertavaihoz és vadregényes tengerpartjaihoz juttatja el utasait.

Észak-Spanyolország régóta igen népszerű úti célnak számít a mediterráneum rajongóinak körében. Ez a táj kifejezetten a vadregényes tengerpartjairól, meredek völgyeiről, szikrázó tavairól, magasba törő hegycsúcsairól és régi stílusú falvairól híres. Ahogy azonban rengeteg Európai vidéki térség, ezen tartomány egyes részei is sokat küzdenek a népességfogyással.

A helyi gazdaság fellendítése érdekében Ponga városa nemrég szintén elindította azt az Európában egyre népszerűbb programot, melynek keretében pénzt ígérnek azoknak, akik hajlandóak lennének odaköltözni. A következő években azonban végre az itteni turizmus is új lendületet kaphat, hiszen megnyílt a személy- és teherforgalmat egyaránt kiszolgáló León–Asztúria nagysebességű vasútvonal.

Az összesen 49,7 km hosszú, 12 alagútból (ezek egyébként a teljes útvonal mintegy 80 százalékát teszik ki) és 10 viaduktból álló szakasz Kantábria gyönyörű hegyvidékén halad keresztül – helyenként akár 350 km/h sebességgel. Ezen a vonalon található a most elkészült, közel 25 km hosszú, az asztúriai Pola de Lena és a leóni La Robla között húzódó Pajares-bázisalagút is, ami jelenleg a hetedik leghosszabb Európában.

Asztúria kincsei

Valóban bőven lenne miben gyönyörködnie az idelátogatóknak: a Kantábria hegyeinek szívében található Las Ubiñas-La Mesa park például egyike az UNESCO bioszféra-rezervátumainak. Amellett, hogy ez a terület menedéket nyújt ritka és veszélyeztetett növényeknek és állatoknak (köztük a barnamedvével és a siketfajddal),

még bronz- és vaskori sziklarajzokkal is büszkélkedhet.

Asztúriában találjuk továbbá a Covadonga gleccsertavaknak otthont adó (egyébként lakott) természetvédelmi területet, a Picos de Europa Nemzeti Parkot – ha viszont a hegymászás kevéssé hoz minket lázba, akkor is érdemes ellátogatnunk ide: a több mint 400 km hosszú tengerpartot festői halászfalvak, strandok és remek éttermek tarkítják.

spanyolország tengerpart

Playa de Covachos (Fotó: Monika Schneider /Alamy)

Lelkes gasztroturisták számára valóban kihagyhatatlan élmény Asztúria: Llanes és Bustio halpiacai messze földön híresek, az itteni konyhát pedig egyszerűen muszáj kipróbálnia mindenkinek, aki szereti a tenger gyümölcseit. Már tényleg csak hab a tortán, hogy Asztúria Spanyolország almabor-fővárosa is:

az ország almabor-kínálatának mintegy 80 százalékát itt állítják elő.

Amennyiben augusztusban látogatunk erre a környékre, mindenképp vegyünk részt a gijoni almabor-fesztiválon (ez egy egész héten át tartó rendezvény, vásárral, kóstolókkal, almaboröntő-versennyel és nem utolsó sorban DOP almaborral)!

Spanyolország sokat áldoz a vasúthálózat fejlesztésére

A szóban forgó nagysebességű vasútvonal létrehozása valójában csak az egyik eleme a spanyolok széleskörű vasútfejlesztési törekvéseinek. Jelenleg több mint 4000 km hosszúságú hálózatával Spanyolországé egész Európa legkiterjedtebb nagysebességű vasúthálózata – világszinten pedig második helyen állnak (Kína mögött).

A jövőben többek között Kantábria, Baszkföld, Extremadura és Navarra területén terveznek fejlesztéseket végrehajtani, valamint a Madridot és Lisszabont összekötő vonalon – az ehhez hasonló projektek finanszírozását pedig a környezetbarát uniós gazdaságélénkítési terv is támogatja.

A 4 milliárd eurót kóstáló Asztúria–León projekt eredményeképp például nemcsak, hogy több mint egy órával csökken az Asztúria és Madrid közötti utazási idő, de a vonatok menetidejének rövidülésével a CO2-kibocsátás is mérséklődik. A spanyol kormány igen optimista becslései szerint

a vonalra már az első évben 1,25 millió jegyet adhatnak el.

De hát miért ne lehetne tényleg így, mikor évről évre valóban egyre népszerűbb a vasúti közlekedés (még a világutazók körében is) – a légi közlekedésnél gyakran jóval alacsonyabb jegyáraknak, szemet gyönyörködtető útvonalaknak és egyre magasabb szintű szolgáltatásoknak köszönhetően.

Tudod, merre járnak Európa legszebb luxusvonatai? Kattints ide, hogy bekukucskálhass egy-egy fülkébe!

Kiemelt kép: Toranda, Llanes, Asztúria – Fotó: Marcos del Mazo / LightRocket via Getty Images