Az anyag, ami 2024-ben uralja a lakberendezési trendeket

Egyszerre elegáns, pihe-puha, kényelmes, és bármilyen teret feldob: ez a buklé, amely fénykorát éli.

A magazinok lapjain és online felületeken is egyre többet találkozol a buklé szóval? Igen, az anyag újra hódít a lakberendezésben! Jellegzetes textúrájával és sokoldalúságával a belsőépítészek és az olyan lakástulajdonosok kedvelt választásává vált, akik eleganciát és közben kényelmet is szeretnének vinni lakóterükbe.

A hurkos felületű szövet egyedülálló tulajdonságairól híres, így különféle egyedi belsőépítészeti alkalmazásokhoz is ideális. Ismerkedj meg a buklé anyag előnyeivel, és tudd meg, hogyan lehet könnyen becsempészni a belső térbe!

A buklé előnyei és eredete

A buklé (bouclé) kezdetben nehéz, tartós gyapjúszövetből készült. Először az 1940-es években az Egyesült Államokban lett népszerű. Ma már gyakran más anyagokat, például pamutot, lent és poliésztert is használnak hozzá. Eltérő vastagságú és hosszúságú szálakból készül, ezért felülete nem egyenletes. A bútorokon és kiegészítőkön megjelenő egyenetlen megjelenés magára vonja a figyelmet, és – habár az otthonokban még mindig ritkaságnak számít – a design világában nagy népszerűségnek örvend. És hogy miért?

  • Kényelmes, puha és rugalmas
  • Megtartja a hőt, mégis jól szellőzik
  • Tartós és nem gyűrődik
  • Nedvesség ellenállás jellemzi
  • Nem igényel különleges gondoskodást
  • Luxus megjelenést kelt

Bobochic Paris, Saint-Germain buklé szövet lábtartó, 366 990 Ft (bonami.hu) – Fotó: Bonami

Buklé, a helyiség sztárja

Az utóbbi időben a buklé anyaga leggyakrabban foteleken és kanapékon köszön vissza. Nincs is annál hatásosabb, mint a buklé nagyobb bútordarabokon való szerepeltetése, így az anyag azonnal reflektorfénybe kerül! A kanapékon kívül találkozhatunk még buklé kárpitozású puffokkal, ritkábban ágytámlákkal és ágykeretekkel is. Ezek elegendő felületet biztosítanak ahhoz, hogy az anyag igazán nagy benyomást tegyen a helyiségben.

1. Jysk, Hundested törtfehér fotel, most 42 500 Ft 2. Pols Potten, Clover zöld buklé ülőke, 132 500 Ft (Dutch Home) 3. Kave Home, Belina buklé fotel, 183 990 Ft (bonami.hu) 4. Micadoni Home, Molino buklé kanapé, 536 990 Ft (bonami.hu)

Kisebb lakáskiegészítőkön is hódít

Manapság már könnyen beszerezhetünk kisebb lakáskiegészítőket is, például buklé ágyneműhuzatokat és párnákat is. Stílusos kiegészítői lesznek a szobának, és pénzügyileg sem jelentenek akkora befektetést, mint mondjuk egy kanapé. Ez kiváló lehetőséget ad arra, hogy kísérletezzünk az anyaggal, megismerjük tulajdonságait, és végül szerelembe ess puha, melengető tapintásával. A kisebb kiegészítők remek kontrasztot teremtenek a simább felületekkel, például egy kárpitozott kanapéval, egy elegáns márvány kandallóval vagy egy matt falfestékkel.

1. Catherine Lansfield, Cosy buklé ágyneműhuzat, 15 490 Ft (bonami.hu) 2. H&M Home, Buklé székpárna, 3995 Ft  3. Malni buklé díszpárna, most 8890 Ft (beliani.hu)

Extravagáns felfrissülés buklé formájában

A buklé önmagában is figyelmet követel, és érdekes textúrája a semleges színű bútorokat is feldobja. Annak érdekében azonban, hogy a szövet még inkább beragyogja a teret, kipróbálhatsz különböző színeket és mintákat is! A sötétebb zöld, szürke, rózsaszín és narancssárga egyedi árnyalatai eltérnek a klasszikus fehér, krémszínű és barna buklé tónusoktól, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatunk.

A buklé jól kombinálható más anyagokkal és lakberendezési stílusokkal is. Légy merész, válassz egy játékos színt, és hagyd, hogy üdítő fordulatot vigyen az otthonodba!

A lakberendezési trendek közül nem mindent érdemes kipróbálni: a szakemberek szerint ezeket inkább felejtsük is el!

Forrás: Bonami, kiemelt kép: Getty Images