elhízott pár

Súlygyarapodásról számoltak be a kultikus fogyasztószert abbahagyók

A drasztikus fogyást ígérő módszerekről köztudott, hogy az esetek jelentős részében abbahagyásuk után súlygyarapodás lépett fel. Egy új tanulmányból az is kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb fogyasztószer abbahagyása után a leadott súly nagyobb része visszatér.

Az idei év egyik szenzációja volt, hogy az Egyesült Államokban bevezettek egy tirzepatid hatóanyagú fogyókúrás készítményt, melyet a világ eddigi leghatékonyabb fogyasztószereként harangoztak be, és amelyet injekciókúraként alkalmazhattak az érdeklődők. Egy most megjelent kutatás azonban nem elégedett meg azzal, hogy a szer fogyasztó hatását vizsgálja, a kutatók arra is kíváncsiak voltak, mi történik akkor, ha az érintettek abbahagyják a kúrát, miután leadták azt a súlyt, amitől meg szerettek volna szabadulni. 

Fogyni és visszahízni

A vizsgálatba 670 felnőttet vontak be, akik igen figyelemre méltó, átlagosan 20,9 százalékos súlycsökkenést ért el az injekciókúra ideje alatt. A csoportot ezután két részre osztották, a csoport egyik fele továbbra is kapta a kérdéses szert, a másik fele viszont placebót kapott ugyanolyan rendszerességgel. 88 hét elteltével a placebót kapók a leadott súlyuk majdnem felét visszaszedték, a szert kapók viszont továbbra is fogytak, összesen átlagosan testsúlyuk 25,3 százalékát vesztették el. A vizsgálatban részt vevő páciensek többnyire nők voltak, átlagéletkoruk 48 év, átlagos testsúlyuk pedig a vizsgálat kezdetén 107,3 kilogramm volt. A kutatók azt is megállapították, hogy az injekciókúra alatt gyakori mellékhatások is felléptek a vizsgált személyek esetében: a gyomor-bélrendszeri problémák a hányingert, a hasmenés, székrekedés és hányást viszonylag gyakori mellékhatás volt. 

Egyre több bizonyíték 

A tanulmány szerzői elmondták, hogy a legújabb kutatás négy korábbi vizsgálatot egészít ki, amelyek szintén azt mutatták, hogy „a gyógyszerek, köztük az olyan hatásos elhízás elleni gyógyszerek, mint az inzulinszintet szabályozó a GLP-1 antagonisták abbahagyása után a testsúly többnyire visszatér.” Azt is hozzátették, hogy „a betegek és a nyilvánosság sokszor még nem mindig értik meg, hogy az elhízás krónikus betegség, amely gyakran folyamatos kezelést igényel, ami azt eredményezi, hogy  az érintettek abbahagyják a kezelést, amint a testsúlycélok teljesülnek. Ez bizonyos esetekben további hízáshoz vezet.” Mások ugyanakkor azt is kiemelik, hogy nem biztos, hogy az ilyen és ehhez hasonló kezelések hosszú távú folytatása jelenti a megoldást, főleg, mivel egyre több mellékhatásukat mutatják ki, és mivel ezeknek a kezeléseknek a költsége is rendszerint igen magas, így azoknak, akik testsúlyuk csökkentésére vágynak, mindenképpen érdemes más lehetőségeket is figyelembe venniük. 

Egészségesen fogyni

Szerencsére ma már egyre többet tudunk arról, mik azok az életmódbéli változások, amelyek hozzásegíthetnek bennünket egy egészségesebb és akár karcsú álethez, és az is egyre többek számára világos, hogy nem a villámgyors júrák, hanem az egészséges életmód melletti hosszú távú elköteleződés a záloga annak, hogy megőrizzük egészségünket. Bár tény, hogy vannak, akik valamilyen anyagcsere-rendellenesség miatt nem tudnak fogyni, és az ő kezelésükben helye lehet a medikációnak, azok, akik a túlsúlytól eltekintve egészségesek, biztosan jobban járnak a természetes módszerekkel: több sporttal, egészséges étkezéssel, bő folyadékfogyasztással és kiadós alvással. 

Kiemelt kép: Getty Images