Richard Simcott hiperpoliglott szerint igen. A férfi élete során eddig több mint 50 nyelvből vett leckéket.

A poliglott egy olyan személy, aki több mint egy nyelvet beszél felsőfokon, hiperpoliglottnak pedig azt az embert hívjuk, akinél ez több nyelvre is igaz. Manapság nem csak azokra a szakemberekre jellemző, akik külföldi területeken dolgoznak, hanem egyre inkább az átlagos emberek életének részévé válik. Számos előnye van, ha valaki többnyelvű, nem csak szakmailag, de a magánéletben is. 

A munkaerőpiacon kiemelkedő előnyt jelent a többnyelvűség. A globális vállalatok értékelik az olyan munkavállalókat, akik képesek hatékonyan kommunikálni több nyelven. Ez nem csak a nemzetközi projektekben való részvételt teszi könnyebbé, hanem a helyi csapatokkal való hatékony együttműködést is elősegíti.

De a magánéletben is jól jöhet egy, vagy több másik nyelv ismerete, hiszen kulturális rugalmasságot biztosít. Azok, akik több nyelvet beszélnek, könnyebben alkalmazkodnak más kultúrákhoz és emberekhez. Ez segíthet a személyes kapcsolatok építésében és a világ különböző régióival való jobb megértésben. Emellett a poliglottizmus fejleszti az önbizalmat is. Azok, akik sikeresen sajátítják el egy másik nyelvet, büszkék lehetnek saját magukra, ami erősítheti az önbizalmukat más területeken is. Arról, hogy miért érdemes bármely életkorban nyelveket tanulni, itt írtunk részletesebben.

Richard Simcott, a brit hiperpoliglott

Richard Simcott (Fotó: Wikipedia/Jezički Mostovi)

A nyelvtanulás nagy kihívást jelent sokak számára, ezt azonban Richard Simcott nem mondhatja el magáról. Mivel hiperpoliglott, több nyelvet is beszél felsőfokon, szám szerint huszonötöt. A férfi már fiatal korában megtanult franciául, és mivel Anglia walesi határhoz közeli részén éltek, azt a nyelvet is elsajátította. Később Spanyolországban is tanult és 7 évet Észak-Macedóniában élt. Elmondása szerint nagyjából 2 hét alatt tanult meg szlovákul.

Gyerekkorában a walesiektől látta, hogy két nyelven is lehetséges beszélni egy gyerekhez, ezért ugyanezt próbálta ki később a sajátjátval. Simcott a lányához angolul és franciául beszélt, emellett az anyjával macedónul társalognak és már spanyolul valamint németül is tud a gyermeke.

Simcott nemcsak Wales közelsége miatt került fiatalon kapcsolatba a többnyelvűséggel: édesapja egy thaiföldi nőt vett feleségül, így tizenévesként néhány utazás alkalmával elkezdett thaiul tanulni. Azóta számos nyelvet megtanult, többek között törökül, lengyelül, héberül, kínaiul, izlandiul, az említett macedónul és eszperantóul is beszél, Wikipedia-oldala szerint 30 nyelven képes kommunikálni. Simcott az Egyesült Királyság diplomáciai szolgálatában dolgozott, emellett számos poliglott konferenciát rendezett nemzetközi szinten, jelenleg a Polyglot Conference vezetője, és saját blogot vezet Speaking Fluently címmel.

„Új nyelveket megtanulni azért nagyszerű, mert lehetőségünk nyílik új emberekkel beszélgetni” – mondta egy rövid BBC-interjúban a férfi, és még egy jó tanáccsal is ellátta a nyelvtanulókat. Szerinte úgy lehet könnyen és gyorsan elsajátítani egy idegen nyelvet, ha minden nap használjuk azt, és olyan dolgokat csinálunk közben, amit egyébként is szeretünk – táncolunk, kártyázunk vagy bármi, csak közben a másik nyelven kommunikáljunk. 

A legtöbb nyelvet beszélő ember

Richard Simcott közel sem számít egyébként rekordernek. A 870 és 950 között élt arab filozófus, Al-Farabi állítólag több mint 70 nyelven beszélt. De rekordernek számít Giuseppe Gasparo Mezzofanti (Bologna, 1774. szeptember 19. – Nápoly, 1849. március 15.) olasz bíboros is, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt. A Bolognában született és tanult férfit 1797-ben szentelték pappá, a bolognai egyetem nyelvész professzora volt, és folyékonyan beszélt 38 nyelven és 50 dialektusban, de ennél jóval több nyelven értett, állítólag 72-n. Ugyan ennek csak töredékét, de rendkívül impozáns módon 16 nyelven beszélt a magyar Lomb Kató is, aki egyike volt a világ első szinkrontolmácsainak. Ha érdekelnek a poliglottok és rekordjaik, érdemes ezt a listát böngészni.

Kiemelt kép: Unsplash