Kell még egy kis löket, hogy belevágj a nyelvtanulásba?

Több mint hétezer nyelv létezik, a világ nagy része pedig ma már kétnyelvűnek számít. „Kétnyelvű az, aki a mindennapi érintkezései során két vagy több nyelvet kommunikatív, szociokulturális szükségleteinek megfelelően (szóban és/vagy írásban, illetőleg jelelt formában) rendszeresen használ” – fogalmaz Bartha Csilla A kétnyelvűség alapkérdései című könyvében. Tehát ha két nyelven is beszélünk az életünk különböző területein (mondjuk az egyiket a munkában, másikat a hétköznapokban használjuk) akkor kétnyelvűnek nevezhetjük magunkat, amiből számtalan, a tudomány által igazolt előnyünk származhat.

Feldmár András pszichoterapeuta előadásain gyakran hivatkozik George Steiner francia–amerikai filozófusra, aki azt írta, hogy csak úgy láthatjuk tisztán a világot, ha legalább két nyelvet beszélünk.

Mivel minden nyelv máshogy szeleteli a valóságot, minél több nyelven beszélünk, annál komplexebb lehet a látásmódunk.

Íme hát négy bizonyíték amellett, hogy csak a javunkra válhat, ha az anyanyelvünkön túl egy másik nyelvet is jól beszélünk.

Könnyebb elsajátítanunk egy újabb nyelvet

Azt magunktól is gondolhatjuk, hogy ha már legalább két nyelvet beszélünk, akkor jók vagyunk a nyelvtanulásban, de kutatások is igazolják ezt. A Haifai Egyetem 2010-es tanulmánya szerint azok, akik két nyelvet beszélnek, sokkal könnyebben sajátítanak el egy harmadik vagy negyedik nyelvet. Az izraeli kutatók eredménye a kognitív tényezőktől (IQ-szint, olvasási képesség) független, tehát nem kell „okosnak” lenni ahhoz, hogy új nyelvet tanuljunk meg – pusztán a kétnyelvűség növeli a gyors elsajátításának esélyét.   

Jobban kereshetünk

Ha az anyanyelvünkön kívül legalább egy idegen nyelvet beszélünk, nagyobb a valószínűsége annak, hogy jobban fizető állásokat kapunk. A The Economist egy 2014-es cikkében azt írja, hogy a kétnyelvűek fizetése átlagosan két százalékkal több, ami első olvasatra nem tűnik jelentős különbségnek, ám több évtized viszonylatában tetemes összegre rúghat. Persze az sem mindegy, milyen idegen nyelvet beszélünk, az angol lap szerint – a salary.com adataira hivatkozva – német nyelvtudás birtokában 3,8 százalékkal kereshetünk többet, az Egyesült Királyságban az arabul beszélők pedig akár 74 százalékkal magasabb fizetést is kaphatnak az oktatás, a pénzügy, az IT és a marketing területén.

Fotó: Getty Images

Vonzóbbá tesz

Akit nem érdekel az anyagi előny, amelyhez több nyelv ismeretével lehet jutni, annak talán meggyőzőbb érv a nyelvtanulás mellett, hogy több nyelvet beszélni szexi. A Preply nyelvtanulást segítő alkalmazás izgalmas kutatást végzett a témában. A kísérletben részt vevőkre szívmonitort helyeztek, amely azt figyelte, hogy az egyéneknek melyik idegen nyelv hallatán ver leggyorsabban a szíve. Nem nagyon lepődünk meg azon, hogy a temperamentumos és dallamos olasz nyelv végzett az első helyen, ezt követte a portugál és a francia. A kutatás eredményeit végignézve azonban azt mondjuk, hogy se hollandul, se németül, se pedig japánul ne kezdjünk tanulni, ha a fő célunk, hogy szexibbnek tűnjünk…

Együttérzőbbé tesz

Az empátia a beleélés képességét jelenti, hogy képesek vagyunk egy másik személlyel együttérezni – és ez a kétnyelvűeknek egyértelműen jobban megy. Ezt az összefüggést vizsgálta a New York-i Hofstra Egyetem 2018-ban publikált tanulmánya, amely szerint az, ha valaki legalább két nyelven beszél, segíti a tudatelmélet fejlődését. A tudatelmélet annyit tesz, hogy racionálisan tudunk reagálni mások mentális állapotára, érzéseire. Azáltal, hogy elsajátítunk az anyanyelvünkön kívül egy másik nyelvet is, egy másik nyelvrendszerbe nyerünk betekintést – és így mások elméjébe, lelkébe is könnyebben belelátunk.

Gyerekkorban vagy felnőttként?

Egy új, számunkra teljesen idegen nyelv elsajátítása nem egyszerű feladat, pláne nem felnőtt fejjel, de ha megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amik segítenek fejleszteni a tudásunkat, megkönnyíthetjük az előremenetelünket. Ha pedig kedvet kaptunk a nyelvtanuláshoz (és miért ne), akkor arra is vannak tippjeink, hogy felnőttkorban is könnyebben menjen. Az erről szóló cikkünk itt olvasható.

Vekerdy Tamás pedig szintén egy korábbi cikkünkben válaszolta meg azt az örökérvényű kérdést, hogy hány éves kortól ajánlott nyelvet tanulni. Lehetséges túl korán? Vagy éppen ellenkezőleg: lemarad a csemeténk, ha nem beszélünk hozzá születésétől fogva valamilyen másik nyelven? 

Kiemelt kép: Getty Images