Extrém takarítás – Így lesz tiszta egy bűntény helyszíne

Kevesen gondolnak bele, hogy a balesetek vagy bűntények után valakinek újra élhetővé kell tennie az adott teret.

Az extrém takarítás kifejezés talán kevéssé ismert, de rendkívül fontos szerepet tölt be az igazságszolgáltatásban, így a társadalom számára egyaránt. A bűncselekmények helyszínein végzett takarítási munka ugyanis nem csupán az események fizikai nyomait tünteti el, hanem az érintettek számára is elengedhetetlen a történtek feldolgozásához és a gyógyuláshoz.

Természetesen nem csak bűnügyek után lehet szükség az extrém takarítók, vagy más néven katasztrófatakarítók munkájára, gyakran hívják őket azután, ha valaki természetes halált halt, hiszen sajnos sokszor megtörténik, hogy az elhunyt hiánya nem tűnik fel senkinek. (Ha idős ember van körülöttünk, akinek nincsen családja, tegyük meg, hogy olykor felé nézünk – és nem csak karácsony környékén.)
Amikor a takarítók kiérkeznek, a holttest természetesen már soha nincs a helyszínen, de gyakran rendőri felügyelet mellett dolgoznak, megfelelő védőruházatban

Kik azok az extrém takarítók?

A bűntények utáni takarítás speciális szaktudást igényel. Az elsődleges feladat a nyomok eltávolítása, beleértve a vér, testnedvek, valamint más potenciálisan veszélyes anyagok takarítását. Ezenkívül a rendőrség és az igazságügyi szakértők által végzett helyszíni vizsgálatok után sok esetben szükség van az események rekonstrukciójára, így az extrém takarítók gyakran képzettek és tapasztaltak ezt illetően is.

Magyarországon, mint számos más országban, ezekre a feladatokra külön cégek specializálódtak, tehát az extrém takarítás nem tartozik a hatóságok feladatkörébe. Az ilyen szolgáltatásokat nyújtó cégek azonban szorosan együttműködnek a rendfenntartó szervekkel, hogy biztosítsák a zökkenőmentes és szakszerű takarítást.

védőfelszerelésben takarít egy ember

(Fotó: Unsplash)

A bűntények utáni takarítás nem csupán egy szakma, hanem egy olyan szolgáltatás, amely az embereket nehéz időszakokban segíti, az extrém takarítók takarítók munkája tehát sokszor érzelmileg is igen megterhelő.

Az elkövetők által elhagyott szennyeződések eltávolítása közegészségügyi szempontból kiemelten fontos, megelőzve az esetleges fertőzéseket vagy más veszélyeket. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy az áldozatok családjai számára a tiszta és rendezett tér segít a traumatikus élmények feldolgozásában. A nekik nyújtott támogatás és a gyors, hatékony takarítás hozzájárulhat a gyógyulási folyamathoz és a közösség helyreállításához az ilyen tragikus események után. 

Az elhunytak utáni takarításra tehát nemcsak a fizikai rekonstrukció miatt van szükség, hanem mert a társadalom egészét is szolgálja az érintett emberek segítésével és a közösségek újjáépítésével. Azok a nagykorú és erős idegzetű olvasóink, akik kíváncsiak volnának, hogyan végzi a munkáját egy ilyen csapat, kattintsanak ide a Crime Scene Cleaning TikTok oldalának eléréséhez.

Néhány fontosabb állomása az extrém takarításnak

A szakemberek nulladik lépésként speciális ruházatot öltenek, hogy védve legyenek a potenciális szennyeződések és kórokozók ellen. A hatékony tisztításhoz az erős vegyszerek mellett olyan eszközökre is szükségük van, amiket egyébként az otthoni takarítás során nem használunk. Tipikus példa erre az UV-lámpa, amit arra vetnek be, hogy megbizonyosodjanak afelől, tényleg eltűnt-e a szennyeződés a felületről. Továbbá gőztisztítókat is alkalmaznak, valamint porlasztókkal is dolgoznak a megszilárdult anyagok könnyebb eltávolításához.

Ahogyan pedig arról már fentebb szó volt, bizonyos esetekben szükséges, hogy helyreállítási munkálatokat is végezzenek. Ilyenkor a helyszín eredeti állapotát kell újraalkotniuk, tehát akár festés vagy padlófényezés is előfordulhat a lehetséges feladatok között.

Sokan az otthoni rendrakást is extrémnek érezzük néha – fontos azonban, hogy az alábbi 6 hibát igyekezzünk elkerülni, bármilyen helyiséget is takarítunk éppen!

Kiemelt kép: Canva