Milyen problémákkal szembesülnek az idősek és hogyan segíthetünk?

Három nehézség, egy megoldás. Mert a legkisebb segítség is számít.

Becslések szerint az Európai Unióban 2040-re 10 millióval több állampolgár fog élni, mint most, azonban 21 millióval kevesebben lesznek a 15-64 év közöttiek, míg 30 millióval többen az ötven feletti lakosok. Az idős emberek nyugdíjas korban számtalan problémával találkoznak, az elmúlt egy évben pedig a koronavírus-járvány még inkább rámutatott a segítségnyújtás fontosságára, az idősek kiszolgáltatottságára, valamint olyan kérdéseket vetett fel, amelyekbe sokan bele sem gondoltak mindeddig. Remélhetőleg a helyzet javulásával egyre többen tudnak újra személyesen is részt venni idős rokonaik, ismerőseik életében.

Magány, izoláció, depresszió

Az időskori magány szoros kapcsolatban áll a romló fizikai és mentális egészséggel, a járványhelyzet pedig az elmúlt évben csak súlyosbította ezt a problémát. Sok nyugdíjas él izoláltan, segítség és társaság nélkül, ennek oka a megözvegyülés mellett a válások emelkedő száma is. A magány és egyedüllét miatt az idősek még inkább ki vannak téve a mentális problémák veszélyének:

a súlyos depresszió a 80 év felettiek körében a legmagasabb, 24 százalék, míg depresszív tüneteket rajtuk kívül a korosztály 19 százaléka mutat

 – az időskori depresszió pedig nemcsak a demencia kockázatát növeli, de a halálozási rátát, illetve extrém módon emeli az öngyilkosság esélyét is. A 65 év felettiek esetében egyébként a nők nagyobb arányban élnek együtt ezzel a problémával.

Megoldás lehet erre, ha a környezetünkben élő idős rokonunkkal vagy ismerősünkkel napi szinten tartjuk a kapcsolatot, elhívjuk őket sétálni, vagy felhívjuk a figyelmüket a számukra megfelelő közösségi és kulturális programokra, klubokra. A jelenlegi helyzetben elengedhetetlen, hogy a virtuális térben is komfortosan mozogjon ez a korosztály, ezért érdemes megtanítani idős szüleinket vagy nagyszüleinket az internet használatára és megmutatni nekik a világhálón található lehetőségeket. Számtalan tanfolyam is található a szenior korosztály számára, melyek nemcsak a mindennapokban lehetnek hasznosak, hanem társasági életet is biztosítanak.

Ház körüli segítségnyújtás, alapellátás

Minden települési önkormányzatnak kötelező alapszolgáltatásokat biztosítania, azonban rendkívül egyenlőtlen a kapacitások elosztása: egyes településeken az idősek 80 százaléka számára biztosított ellátás, máshol csak néhány százalékuk kap segítséget ebben a formában. A 65 év felettieknek körülbelül kétharmada tud arról, mire lenne jogosult.

Sok esetben az idősek nem is tudják, hogy kikhez fordulhatnak segítségért, legyen szó akár az alapellátásról, ház körüli munkákról, háztartási kisegítésről.

A legkisebb feladatok megoldása is hatalmas segítség lehet: akár kulcsmásolásról, nyílászáró-javításról, festésről vagy villanyszerelésről van szó, minden segítség nagy jelentőséggel bír. Szakembereket mindenki nehezen talál, gondoljunk csak bele, mi lenne velünk, ha nem tudnánk az internetet biztonságosan használni, vagy nem lennének ismerőseink, akiktől tanácsot kérhetnénk. Már egy bevásárlással, takarítással, kutya sétáltatással, apróságok javításával is sokat segíthetünk az idős ismerősünknek, terhet vehetünk le a válláról.

Idősgondozás, egészségügyi szolgáltatás

Jelenlegi társadalmunkban minden ötödik ember 65 év feletti, és 10 emberből 7 nem tudja megőrizni egészségét idős korára (a 65. életévüket betöltött nők 30%-a, míg a férfiak 25%-a érzi nem megfelelőnek az egészségi állapotát), az átlagembernek már azelőtt romlik fizikai egészsége, mielőtt elérné a nyugdíjkorhatárt. Az idősotthonokat mindössze a magyar idősek 3 százaléka tudja igénybe venni, és a várakozási idő is átlagosan két év. Így a családokra nagy teher nehezedik, hiszen otthon kell biztosítani az idős rokon gondozását, ellátását.

A professzionális gondozók száma drasztikusan csökken, többségük 50 év feletti. A felsőfokú végzettséggel rendelkező gondozók száma pedig évről évre csökken.

Nem csak az állandó otthoni ápolásra kell ebben az esetben gondolni, hanem idősek napközbeni ellátására, időszaki otthoni ápolásra, a speciális igénnyel élők gondozására is. Megoldást ebben az esetben szinte csak a fent említett feladatokra szakosodott szervezetek és professzionális gondozók tudják ellátni, legyen szó akár fogyatékossággal élők támogatásáról, hallássérültek gondozásáról, gyógytornáról, mozgásterápiáról.

Mindannyian segíthetünk

Az Odaadó Portál azért jött létre a Civilút Alapítvány kezdeményezésére, hogy ezekben a nehézésgekben nyújthasson segítséget. Azt vallják, hogy az időskor nem betegség, hanem egy speciális élethelyzet. Egy olyan állapot, amely gondoskodást, odafigyelést, odaadást igényel. Nemcsak a szenior korosztálynak segíthet a honlap abban, hogy megtalálják azokat a szolgáltatókat, amelyek gondoskodónak és odaadónak vallják magukat.

Az Odaadó Portálon szolgáltató lehet segítő szervezet, intézmény, egyéni vállalkozó, cégek, illetve önkéntes magánszemélyek, valamint időskorúak is, akik maguk is fel szeretnék ajánlani szakértelmüket és idejüket mások számára.

A portál használata ingyenes, a szolgáltatók egyéni profilján található az ár, amelyet a szolgáltató határoz meg. Magyarországon 2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés egyik előfeltétele, hogy minden diák 50 órányi dokumentált közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányi évei során egy olyan szervezetnél, amellyel a jogszabályoknak megfelelően a középiskola együttműködési megállapodást kötött erre – a portálon azoknak a szolgáltató szervezeteknek, amelyek erre jogosultak, lehetőségük van megjelölni, hogy fogadnak-e közösségi szolgálatot teljesítő fiatal önkénteseket, így a diákok számára is szép és hasznos lehetőséget nyújt ez a segítségadásra.

Ne feledjük, nemcsak a húszéveseké a világ, és egyszer mi is segítségre szorulhatunk. 

Kiemelt kép: Getty Images