rosszkedvű nők

Egy kutatás szerint a nők évente 10 napot rosszkedvűek – ezek az okok állhatnak a háttérben

A tanulmányt szexizmussal vádolók hozzátették, a tudósok valami hasznossal is tölthették volna az idejüket.

Mindenki ismeri az elcsépelt, „Mi a baj drágám? Semmi!” humorosnak ható párbeszédet, mely a mai napig mémek százairól köszön vissza az interneten, és mely erősen épít arra a sztereotípiára, miszerint a nők nem rejtik véka alá, ha problémájuk van, ám nem szívesen beszélnek róla vagy azt szeretnék, partnerük kitalálja gondolataikat. Talán ez a jelenség járt azoknak a kutatóknak is a fejében, akik elhatározták, utána járnak a nők, szerintük hétfői napokon túl is tartó rosszkedvének és kísérletükbe mindkét nem képviselőit bevonják. Az eredmény azonban nemhogy segített volna, még tetézte is a nemek közötti véleménykülönbségeket. 

A férfiak egy rosszkedvű nőt inkább ignorálnak 

A 2014-ben végzett kutatás kimondja, a nők átlagosan évente tíz napot töltenek lehangoltsággal, mely eredmény megállapításához 2000 résztvevő szükségeltetett, méghozzá fele-fele arányban nők és férfiak. A tanulmány szerint a nők számára ez átlagban heti 5 óra búskomorságot jelent, melyért egyébként csupán 25%-ban hibáztatták partnerüket. Ám természetesen ehhez a férfiaknak is volt egy-két szavuk, akik állították, a szám ennél sokkalta több, ugyanis párjuk egy héten minimum 8 órát rosszkedvű, ráadásul 68%-ban töredelmesen be is vallották, ilyenkor zone out üzemmódba kapcsolnak, vagyis némi bambulással igyekeznek róla tudomást sem venni. Ennél már csak azok válasza volt döbbenetesebb, akik leggyakrabban a „szedd össze magad” mondatot használják vigasztalásra, ők 15%-os arányban vannak. 

Sally Brown pszichoterapeuta tapasztalatai alapján úgy találja, a nők ehelyett sokkal inkább vágynak az énidőre, míg a férfiak hajlamosabbak arra, hogy nehéz időkben a partnerükre támaszkodjanak és tőle várják, hogy feldobja hangulatukat. Ezek után nem meglepő, hogy a kutatásban megkérdezettek 23%-a azt mondta, rosszkedvük párkapcsolati dinamikájukra is kihat, de nem ez az elsődleges oka levertségüknek. A nők szempontjából főként a túlvállalás nyom a latba, a munkahelyi és otthoni helytállás, miközben igyekeznek női minőségükben is jelen lenni társuk mellett. Ezenfelül azonban van még néhány egyéb tényező is, ami a legvalószínűbb, hogy elrontja a nők kedvét a hétköznapokban. 

A kutatás szerint ezek az okok állhatnak a rosszkedv mögött

rosszkedvű nők

Fotó: Canva

„A mindennapi kihívások a nagy forgalomtól a hibás technológiáig rossz hangulatba sodorhatják a nőket” – részletezi a szakértő, aki amellett, hogy megemlíti a pénz miatti aggodalmat, a mellőzéstől való félelmet, még további 8 indokot is megjelöl. Ezek közül az első az, ami valószínűleg mindannyiunkkal megesett már életünkben, vagyis hogy kényelmetlenül éreztük magunkat a bőrünkben, sőt mi több, egy-egy karcsú modell fotóját látva talán még nagy darabnak is.

A megkérdezettek szerint máskor az nyomta rá a bélyegét egész napjukra, hogy rossz volt az időjárás vagy egy szerencsétlen véletlen folytán letört a körmük. Bár ez utóbbi elég sztereotip, a technika ördöge (ahogy egyébként az időjárás és a legtöbb indok is) nemtől függetlenül mindenkit megtréfálhat – a listán ez az ötödik rosszkedvet előidéző körülmény. Ugyanígy az sem dobja fel az ember lányát, ha a családtagjai semmibe veszik, amit mond, de az ismerősök Facebook frissítései, a pigmentfoltok és pattanások, és természetesen a bad hair day is szerencsétlenné tudja tenni egy nap 24 óráját. 

A tanulmány csak megerősítette a szexista sztereotípiákat

Egy londoni újság azonban úgy döntött, nem intézi el egy kézlegyintéssel a fentebb megosztott adatokat és hasábjain egyenesen szexistának kiáltotta ki a közvélemény-kutatást. Egy komplett cikket szánt az esetnek és kifejtette, a tanulmányt – melyet olyan tudósok végeztek, akiknek ennél jobb dolguk is lehetett volna – hihetetlenül és rendkívüli módon elítéli. Ezenfelül kijelentették, a kutatás csupán ráerősít a nemek közötti sztereotípiákra, hiszen a hangulatunk minden esetben aktuális jóllétünkön múlik, tehát a nők és a férfiak is egyformán hajlamosak arra, hogy olykor rossz kedvükben legyenek. 

És ha már ez idáig a nők voltak terítéken, most jöjjenek a férfiak, akik talán nem is tudnak róla, hogy van egy olyan szokásuk, mellyel kihúzzák a gyufát partnerüknél. A női fórumon megosztott visszatérő problémáról ebben a cikkben írtunk részletesebben. 

Kiemelt kép: Getty Images