Budapest_Getty Images

Kvíz: Felismered kép alapján Budapest nevezetességeit?

(Buda)Pest megér egy estet...

1873. november 17-én megkezdte működését a Fővárosi Tanács, és hivatalosan is Budapestté egyesült a 200 000 lakosú Pest, az 54 000 főt számláló Buda, a 16 000 lakosú Óbuda és a Margitsziget. A főváros történelmi múltja több mint kétezer éves (a fennmaradt leletek még az őskori emberek letelepedésének nyomairól is árulkodnak), így Budapest évfordulója tulajdonképpen előbb szól a városrészek lakóinak összefogásáról, mint magáról a városalapításról – írja a Budapest 150, ahol számtalan színes-szagos ünnepi programsorozat közül szemezgethetünk a jeles nap alkalmából.

„Járt-e fenn a Halászbástyán, hogyha már a nap lement? S esti csókját takarta-e árnyával a Parlament? Tudja-e, hogy éjszaka egy árkád mélye mily sötét? Mit tud Pestről, aki mindezt nem próbálta még?”

Most kiderül!

Kvíz: Felismered Budapest látványosságait?

Budapest, Budapest, te csodás!

Huszonhárom népszerű kortárs író dolgozott a november 17-én megjelenő Budapest Nagyregényen, mindegyikük a főváros egy-egy kerületéről írt történetet, amelyek aztán valamilyen módon kapcsolódva egymáshoz egy nagy elbeszéléssé állnak össze. A szerzőkkel készült interjúsorozatunkat ide kattintva olvashatod!

Kiemelt kép, tesztfotók: Getty Images, Fortepan