koraszülött baba

Koraszülöttek világnapja: ezt tehetik a szülők a babákért

November 17-e a koraszülöttek világnapja. A korababák életkilátásainak, életminőségének alakulásában nemcsak a születés utáni magas színvonalú orvosi ellátásnak és a gondos ápolásnak van kulcsfontosságú szerepe, de annak is, hogy megkapják-e a számukra kulcsfontosságú apai-anyai érintést. 

Magyarországon évente körülbelül 8500 baba érkezik korán, közülük mintegy 7000 intenzív ellátásra is szorul. Az, hogy életük első óráit, napjait milyen körülmények között töltik, alapvetően határozza meg későbbi kilátásaikat: éretlen, fejletlen szervezetüknek rendkívül körültekintő ápolásra, és sok-sok érintésre van szüksége. 

Koraszülöttnek a 37. terhességi hét előtt született kisbabák számítanak. E babák többségének a születési súlya kevesebb, mint 2500 gramm, és a koraszülés időpontjától függően bizonyos szerveik még éretlenek lehetnek.

2022-ben a Magyarországon született újszülöttek 7,7 %-ának súlya volt 2500 gramm alatt.

Szerencsére sokan közülük csak pár héttel születtek korábban, és nem alakultak ki náluk súlyos problémák.

Számos kisbaba azonban nem hetekkel, hanem hónapokkal a kiírt időpont előtt jön a világra, ami komoly kockázatokat jelenthet további fejlődésükre, életminőségükre nézve. A tüdő, az agy, az emésztő- és az immunrendszer éretlensége miatt sokuknak légzés- illetve keringéstámogatásra, mesterséges táplálásra és különböző gyógyszeres kezelésekre is szüksége van. A koraszülött babák testhőmérséklete alacsonyabb, sokszor merülnek fel náluk táplálási nehézségek is, és apró testméretüknél fogva nagyobb kihívást jelent a mindennapos gondozási feladatok ellátása is. A koraszülött babák egy része a születése utáni heteket általában inkubátorban tölti, gondos ápolás és szakszerű orvosi ellátás mellett, a keringésüket figyelő, illetve az életben maradásukat segítő eszközök sokaságával testükön. Az inkubátor nem csak a megfelelő hőmérsékletet biztosítja számukra, de párás levegőjével megakadályozza a babák testének kiszáradását is.

A koraszülöttek bőre ugyanis vékonyabb és érzékenyebb, mint a normál időre született csecsemőké.

Koraszülöttek ápolása

„Szerencsére a koraszülöttek túlnyomó többségére – és az egyre magasabb színvonalú orvosi ellátásnak köszönhetően a jóval a várt időpont előtt született babák nagy részére is – egészséges felnőttkor vár. A szakmai hozzáértés mellett a szeretet, amivel a szülők veszik körül, létfontosságú abban az időszakban is, amikor a babát még az inkubátor fala választja el tőlük.” – mondja Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke.

Amilyen apró, olyan nagy szüksége van az érintésre! (Fotó: Getty Images)

A tapintás az első érzék, amely már az anyaméhben kifejlődik. A koraszülött baba is megfogja a szülei ujját, még akkor is, ha a látása vagy a hallása még egy korai fejlődési szakaszban van. Számukra az érintés jelenti a szeretetet és azt a biztonságot, amire minden pillanatban szükségük van fejlődésükhöz, ezért fontos, hogy ez az érintés még az inkubátorban, pelenkában, különböző műszerekre kötött babáknál is a lehető leggyengédebb legyen, és hogy

a szülőknek minél több lehetőségük legyen babájukkal bőr-bőr kontaktust kialakítani.

Ha egy szülés zökkenőmentesen és a kellő időben történik, a szülőknek lehetőségük van arra, hogy újszülött babájukat azonnal a mellkasukra tegyék, ez pedig azonnal olyan hormonális változásokat indít el, amelyek segítik a szülő és a baba közötti biztonságos kötődés kialakulását. Szakemberek azt javasolják, hogy a szülők az első pillanattól kezdve adjanak elegendő bőr-bőr kontaktust a kicsiknek. Bár a koraszülött babák esetében nagyon óvatosnak kell lenni, több kutatócsoport igazolta, hogy az édesanya és édesapa rendszeres és gyakori érintése a koraszülött csecsemők esetében javítja a gyerekek fizikai és mentális állapotát. Olyannyira, hogy ez még tízéves korban is érezteti a hatását!

Hogyan csináljuk?

Egy felnőtt ember kezében még egy időre született kisbaba is szinte eltűnik, ezért azt újdonsült szülők sokszor nehezen találják meg a módját annak, hogy tenyérnyi babájuknak megfelelő érintést adjanak. A koraszülött baba bőre nagyon vékony lehet, ezért sokkal érzékenyebb a simogatásra, emiatt nagyon óvatosak kell lenni vele. Szakértők szerint nem is annyira simogató mozdulatokkal érdemes megadni a babának a kívánt érintést, hanem elég óvatosan megérinteni egy-egy testrészt, vagy kezünket a babára helyezni. Ha a baba állapota engedi, alaposan megmosott kézzel óvatosan megfoghatjuk a pici lábát, kezét, tenyerünket a fejére helyezhetjük, vagy

a fekvő baba talpát és feje búbját egyszerre érinthetjük tenyerünkkel, ezzel szinte olyan érzést nyújtva, mintha ölbe vennénk őt.

Amikor a baba már elég erős, kipróbálhatjuk azt is, hogy kenguruban tesszük őt a csupasz mellkasunkra úgy, hogy ő is csak egy pelenkát visel, miközben háta be van takarva. Ezzel nagy felületen adhatunk neki bőrkontaktust anélkül, hogy akár csak véletlenül is megdörzsölnénk a bőrét. Ez a módszer nagyon pozitív hormonális változásokat indít el mind a baba, mind a szülők szervezetében. Oxitocin szabadul fel, ami nemcsak a tejtermelést segíti, de a baba szopóreflexét is, miközben erősíti a kötődést és segíti a baba minél gyorsabb fejlődését.

Élete első hónapjaiban különleges ápolásra van szükségük a koraszülött babáknak, az érintés mellett nagyon fontos az is, hogy ügyeljünk arra, mivel érintkezik a kicsik bőre, keressük a számukra fejlesztett bőrápoló készítményeket (az egészen kis babáknál testük tisztításához csak steril kendő és forralt, visszahűtött víz kell), és olyan pelenkákat, amelyek kíméletesek a kicsi bőréhez. 

Szeretnél sikertörténetekről olvasni? Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a világ legkorábban született ikerbabái már betöltötték az egyéves ko, és bár születésükkor gyakorlatilag lemondtak róluk az orvosok, ők köszönik szépen, remekül vannak. 

Kiemelt kép: Getty Images