magas szintű gondolkodó

Ezek a jelek utalnak rá, hogy valójában magasabb szintű gondolkodó vagy

Akire jellemzőek az alábbi, hétköznapinak tűnő sajátosságok, annak kivételes a gondolkodásmódja.

Akár munkahelyi, akár otthoni szituációról van szó, ha tapasztaltad már magaddal kapcsolatban, hogy egyedi látásmódod, komplex felismeréseid és kreatív ötleteid vannak, akkor nagy valószínűséggel te is azon kevesek közé tartozol, akik az átlaghoz képest egészen más szinten viszonyulnak környezetükhöz. Az úgynevezett magasabb szintű gondolkodók esetében ez nem IQ vagy érzelmi intelligencia (melyre egyébként ebből a 10 kérdésből következtethetsz) tekintetében nyilvánul meg, sokkal inkább felvett szokásaik árulják el speciális kiváltságukat. Lássuk is, melyek ezek!

Egyedülálló tapasztalatokat gyűjtesz

A tudatalattinkban értékes információkat őrzünk megéléseinkről, melyek a magasszintű gondolkodók esetében eltérnek az átlagemberek által leszűrt információktól. Minden, amit megtapasztalunk vagy megtanulunk, a tudatalattinkban raktározódik, és amint szükségünk lesz rá, elménk előhúzza ezeket a jól bevált javaslatokat a képzeletbeli kalapból, hogy aztán eldönthessük, mit kezdünk velük az adott élethelyzetben.

A kivételes gondolkodók tudatalattija egészen másként működik, és mindig a járatlan utat, a rendkívüli megoldásokat keresi, melyek új élmények felé terelhetik.

Bestsellerek helyett ismeretlen könyvek, ritkán látott művészfilmek és olyan helyek vonzzák őket, melyek nem a legnépszerűbbek, csakhogy egyedülálló, mások által kevésbé tapasztalt élményeket szerezhessenek.

Nagy figyelmet fordítasz az új ötletekre

magasszintű gondolkodó 1

Fotó: Canva

Az emberek többségét frusztrációval töltik el az újdonságok, nem úgy a magasszintű gondolkodókat, akik egy-egy új ötlethez nem előítéletekkel közelítenek, hanem pozitív dologként üdvözlik a változásokat. A mozifilmekben rendre visszatérő karakterekként láthatjuk őket – gondoljunk csak például A nagy dobás című film szakértőire, akik már évekkel korábban megjósolták a 2008-as gazdasági világválságot –, de még számtalan való életből hozott példát is említhetnénk ábrázolásukra. Miközben a nagy többség nyíltan elutasítja álláspontjukat, az ilyen típusú emberek képesek meglátni az új ötletekben rejlő lehetőségeket, ezzel pedig egyensúlyt teremteni a nyitottság és a szkepticizmus között. Ez persze nem azt jelenti, hogy mellőzik a kritikai megközelítést, pusztán alaposan megvizsgálják a részleteket, mielőtt komoly döntést hoznának. 

Csak alapos vizsgálódás után ítélsz

És ezzel el is érkeztünk a következő sajátossághoz, melynek lényege, hogy a különleges gondolkodásmóddal megáldott emberek csak a tények vizsgálata után hozzák meg ítéleteiket. Szubjektív véleménynyilvánítás helyett hosszas vizsgálódást követően osztják meg objektív gondolataikat, ha már úgy érzik, valóban kellő időt szántak azok megfogalmazására. Mindig igyekeznek hangsúlyozni, hogy bár nem értenek mindenhez, alapos vizsgálatot végeztek a témában, mielőtt arról véleményt formáltak. Mivel nyitottságuk természetük szerves része, a tanulás számukra nem teher, sőt, egojukat félretéve hajlandók is megváltoztatni álláspontjukat, amennyiben a kérdéskör szakértője alátámasztott érvekkel megvétózza azt. 

Alapvetően kíváncsi természet vagy

A magasszintű gondolkodók egyik alapismérve, hogy szeretnek és nem is félnek kérdéseket feltenni, mert tudásszomjuk felülkerekedik büszkeségükön. Kíváncsiságukra az élethosszig tartó tanulás egyik eszközeként tekintenek, hiszen így fedezhetik fel legkönnyebben a világot és juthatnak rendkívüli felismerésekre.

Amennyiben szeretnénk mi is elsajátítani az ilyen típusú emberek intelligenciáját, akkor próbáljuk ki az itt felsoroltakat, ha pedig inkább a gyakorlati teszteket preferáljuk, válaszoljunk az alábbi két egyszerű kérdésre, hogy azonnal kiderüljön, mennyire vagyunk intelligensek.

Kiemelt kép: Getty Images