terhes nő az ágyon törökülésben ülve a hasát simogatja

Komoly veszélyt jelezhet, ha egy kismama túl sokat hízik a terhessége alatt

A terhesség alatti túlzott súlygyarapodás aggasztó következményekkel járhat az anyára nézve.

Teljesen természetes jelenség a súlygyarapodás, pláne terhesség alatt, de az anyák számára az elhízás komoly egészségi problémákat okozhat. Általánosságban elmondható, hogy a túlzott súlygyarapodás a szülés utáni nagyobb súlyvisszatartással és olyan terhességi szövődményekkel járhat, mint például a terhességi cukorbetegség, a terhesség okozta magas vérnyomás, de indokolhatja a császármetszés szükségességét is, hosszú távú következményei azonban ismeretlenek maradtak – ezidáig.

Egy nemrégiben Szingapúrban, alacsony kockázatú terhességi komplikációkkal küzdő állapotos nők körében végzett vizsgálat szerint körülbelül 60%-uk vagy túl keveset vagy túl sokat hízott a terhesség alatt, a tudósok pedig megvizsgálták, mindez hogyan hatott az egészségükre a következő évtizedekben.

Nagy bajt okozhat, ha túl sok kilót szed fel egy kismama

Cuilin Zhang professzor, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Ázsiai Nők Egészségével Foglalkozó Globális Központjának igazgatója, valamint a Pennsylvaniai Egyetem és az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek munkatársai több mint 50 éves követési időszakkal vizsgálták a terhesség alatti súlygyarapodás és a halálozási arány közötti összefüggést. A kutatók megállapították, hogy a normál és túlsúlyos BMI-vel rendelkező nők esetében

a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás a halálozási kockázat 9-12%-os növekedésével járt együtt.

Az eredményeket a The Lancet című lapban, a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában tették közzé.

A kutatók a Collaborative Perinatal Project (CPP) adatai alapján (egy 1959 és 1965 közötti, több mint 46 000 nőt felölelő amerikai terhességi kutatás) becsülték meg a terhességi súlygyarapodás és -csökkenés, valamint a halálozás közötti összefüggéseket. A vizsgálat eredményeinél külön odafigyeltek az ok-specifikus (például a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések okozta) halálozásokra.

Mennyit hízhat biztonságosan egy terhes nő?

A tanulmány szerint a terhesség alatti súlygyarapodás ajánlott mértéke BMI-kategóriák szerint a következő:

A BMI szerinti:

  • sovány nőknél: 12,5-18 kg
  • normál testsúlyú nőknél: 11,5-16 kg
  • túlsúlyos nőknél: 7-11,5 kg
  • elhízott nőknél: 5-9 kg

Azoknál a nőknél, akik terhességük előtt a BMI szerint vékonynak vagy normál testalkatúnak számítottak, de terhességük alatt az ajánlottnál többet híztak, 84%-kal, illetve 20%-kal növekedett meg a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata. A túlsúlyos BMI-tartományba tartozó nőknél 77%-kal növekedett meg a cukorbetegség okozta halálozás kockázata, amennyiben az ajánlott határértéknél többet szedtek fel.

„Az egészséges hosszú életre való törekvést a nők életének korai szakaszában kell elkezdeni. Különösen a reproduktív kor és a terhesség számít kritikus időszaknak, minekutána ezeknek hosszú távú egészségi hatása lehet a nők, valamint a későbbi generációk egészségére egyaránt” – foglalta össze Zhang professzor.

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images