kézápolás krém szépség

Így ápold a kezet 40 felett, hogy sokáig gyönyörű maradjon

Mutatjuk, hogyan ápoljuk a kezünket a hűvös időben, hogy sokáig fiatalos legyen.

Én a kezemmel is úgy vagyok, ahogy a többi testrészemmel. Sokáig nem veszem észre rajta az idő múlását, majd egyik nap úgy kelek fel, hogy ami tegnap még hamvas és puha volt, ma fakó, ráncos és száradt. Az első sokk után aztán megszokom ezt az állapotot, majd 1-2 év múlva ismét eljön egy ilyen gonoszabb reggel.

És hogy mit lát az ember, amikor ilyen öregedési ugrást él át: vékonyabb bőrt, amin a korábbinál is jobban átütnek az erek. Olyan kézfejet, ami a korábbinál is kevesebb zsírt raktároz, és amin egyre hangsúlyosabbak az ujjpercek és a két csontjai. Pigmentfoltokat, amik már télen sem halványulnak el úgy, mint elődeik. (Azért tehetünk a pigmentfoltok ellen, például így.) Ráncokat és gyűrődéseket, amiket legfeljebb valamilyen pakolással lehet eltüntetni. 40 felett egyre gyorsuló ütemben jelennek meg kezünkön az életkorunkra utaló jelek, amelynek okairól már mi is írtunk korábban.

Hogy védjük a kezünket?

Ha azt tapasztaljuk, hogy kezünk több törődést igényelne, egyszerűen adjuk meg neki. Kezeljük úgy, vagy majdnem úgy, ahogy arcunk és dekoltázsunk bőrét. 

Ne mossuk kényszeresen

A Covid járvány kapcsán (helyesen) mind elkezdtünk ahol, és amikor csak lehet kezet mosni, és literszám öntöttük a kezeinkre a fertőtlenítő folyadékot is. Sajnos mindkettő merénylet a bőrnek, mert ráncosodáshoz és bőrkárosodáshoz vezethet. Nem kérdés persze, hogy egy húzós BKV-zás után, vagy minden olyan esetben, amikor a higiénia egyébként is megkívánja, kezet mosunk, és kívánatos a járványos időszakban való többszöri kézmosás is. De ne essünk túlzásba. Ha azon kapjuk magunkat, hogy óránként mossuk, vegyünk vissza kicsit, és kenjük be kezünket kedvenc kézkrémünkkel minden mosás után.

Ápolva tisztítsuk

Kezünk tisztítására használjunk kíméletes, ápoló szappant kókusz-, argán-, rózsa-, levendula-, avokádó-, szőlőmag-, vagy épp ricinusolajjal. A jobb minőségű szappanok, bár magasabb árúak, mint az egyszerűbb, bolti verziók, így sem jelentenek igazán nagy költséget, figyelembe véve, hogy milyen hosszan kitartanak. Érdemes a minőséget keresni. 

Hámlasszunk

Próbáljunk meg hetente hámlasztani, hogy eltávolítsuk kezünkről az elhalt bőrt. Használjunk például luffaszivacsot és bőrradírt, ami segíti a finom hámlasztást. Sőt, otthon is keverhetünk magunknak speciális kézápoló és radírozó elegyet: kristálycukrot keverjünk el kevés mézzel és ezzel dörzsöljük át (óvatosan) a kezünket. 

Hidratáljuk rendszeresen

Ne csak a kézmosások után, de este, elalvás előtt is. Ha a rossz idő a szokásosnál is jobban kiszárította a kezünket, kenjük be vastagon és húzzunk rá cérnakesztyűt, hogy reggel pihe-puha kezekkel ébredhessünk. 

Óvjuk

Védjük a kézbőrünket a napsugárzástól, a nap ugyanis nagyon károsítja a bőrt, és gyorsabban is öregíti! Ráadásul nemcsak nyáron kell gondoskodni a fényvédelemről, de minden olyan alkalommal, amikor a szabadban vagyunk. 

Kesztyűs kézzel

A hidegebb idő beálltával az ember keze a szokásosnál is nagyobb igénybevételnek van kitéve, szárítja, kifújja a szél, a fűtéstől száraz levegő is, ráadásul a hidegben még áttetszőbbnek, kékesebbnek is tűnik a kéz. Nem kell megvárni a telet, hordjunk kesztyűt már az első hűvös idő beálltával! Így nemcsak a kellemetlen időjárástól védhetjük meg kezünket, attól is, hogy busz kapaszkodójáról, metró ajtajáról szennyeződés kerüljön rá. 

Kedvenc termékeink:

kézápolás 40 felett termékek

No 5 L’Eau Chanel kézkrém, 21 720 Ft (makeup.hu); essie on-a-roll körömágybőr ápoló olaj, 4499 Ft (rossmann.hu); trend it up ápoló körömágybőr eltávolító krém, 1290 Ft (dm.hu); The Body Shop Cherries & Cheer, 2490 Ft (the-body-shop.hu); Fedua Caramel öregedés elleni kézkrém, 7900 (glowonyou.com); Fedua Jelly Golden arc- és kézszérum, 9800 Ft (glowonyou.com); Ziaja kecsketejes kézkrém, 1199 Ft (ziajashop.hu) 

Ha már ápolt és puha a kezünk, akkor egy szép manikűrrel megkoronázhatjuk. Mutatjuk, hogyan!

Kiemelt kép: Getty Images