Matthew Perry

Ezt tudni eddig Matthew Perry haláláról

Túlzás nélkül sokkolta a világ és Magyarország közvéleményét is Matthew Perry színész 2023. október 28-án bejelentett halálhíre.

„Megszakad a szívünk szeretett fiunk és testvérünk tragikus elvesztése miatt. Matthew rengeteg örömet hozott a világnak, mind színészként, mind barátként. Nagyon köszönjük az ebben a nehéz időszakban felénk áramló szeretetet” – áll a színész családja által kiadott közleményben. A színészt azóta több pályatársa is lesújtva búcsúztatta Mira Sorvinótól Selma Blairen át a Warner Bros Television Group stábjáig. 

Az idehaza is generációk számára kultikus Jóbarátok című sorozatból ismert Perry tragikusan fiatalon, 54 évesen hunyt el, a rajongókat pedig már csak emiatt is erősen foglalkoztatja, mi állhat a megrázó esemény hátterében.

A halál oka

Matthew Perry az első közlemények szerint fulladás következtében halt meg Los Angeles-i otthonában. A színész sajtósa szerint Perryt asszisztense találta meg a pezsgőfürdőben elmerülve. Az asszisztens a víz fölé húzta a Perry fejét, majd tárcsázta a segélyhívót, de a kiérkező szakemberek már csak a halál beálltát tudták megállapítani, amit az első hírek szerint szívmegállás okozott.

Sem bűncselekményre utaló jelet, sem drogot nem találtak a helyszínen, de a haláleset pontos körülményeinek kiderítése még jelenleg is folyamatban van.

Vasárnap a Los Angeles megyei halottkémi hivatal közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy Perryn boncolást végeztek, és jelenleg a boncolás alapján készülő toxikológiai jelentésre várnak. A halál pontos okát hivatalosan még nem állapították meg, ugyanis közleményük szerint ahhoz „eddig nem tisztázott jelentős körülmények is hozzájárulhattak”, a részletes toxikológiai jelentés elkészítése pedig akár hetekig is eltarthat.

Források szerint Perry a reggeli órákban tért haza egy kétórás pickleball meccsről. Ennek a teniszhez és pingponghoz is hasonló sportágnak a népszerűsége évek óta töretlenül nő az Egyesült Államokban, maga Perry szintén évek óta űzte ezt a sportot, ami nemcsak abban segített neki, hogy korábban jelentős súlyfeleslegétől megszabaduljon, de abban is, hogy mentális egészségét is karban tudja tartani. A meccsről hazaérkezve küldte el asszisztensét egy rövid ügyintézésre, amikorra azonban az asszisztens körülbelül két órával később visszatért, Perry már nem volt életben. 

Tragikus módon utolsó Instagram-posztjában – amit mindössze 6 nappal a halála előtt tett közzé – szintén egy pezsgőfürdőben lubickol, láthatóan remekül érezve magát:

matthew perry jakuzzi halál pezsgőfürdő

Fotó: Instagram / @mattyperry4

Démonok

Perry halála kapcsán azonnal megindultak a színész esetleges drog-, alkohol- vagy gyógyszerfogyasztására vonatkozó találgatások, mivel a sztár korábban többször is megdöbbentő nyíltsággal beszélt állítása szerint 14 éves korában kezdődő kálváriájáról.

Perry saját bevallása szerint tiniként alkohollal kezdett, majd egyre erősebb kedélyjavítókhoz, fájdalomcsillapítókhoz és nyugtatókhoz fordult, kijátszva az egészségügyi rendszert. „Hátsérüléseket színleltem. Migrénes fejfájást színleltem. Egyszerre nyolc orvoshoz jártam” – mondta el korában a The New York Timesnak arról az időszakról, amikor igazán mélyen volt, és saját bevallása szerint napi 55 szem fájdalomcsillapítót szedett, illetve 128 kilót nyomott. „Nem azért csináltam, hogy jól érezzem magam, hiszen egyáltalán nem voltam bulizós típus;

csak le akartam ülni a kanapémra, bevenni öt szem fájdalomcsillapítót, és megnézni egy filmet. Ez volt számomra a mennyország, de most már nem az”

– emlékezett vissza.

Perry részletesen vallott az alkoholhoz fűződő viszonyáról is. „Egy időben úgy éreztem, az alkohol ment majd meg. Egy ideig így is tűnt. Aztán már nem. Olyan, mintha a legjobb barátod odafordulna hozzád, és azt mondaná, hogy akkor most meg fog ölni. És akkor felemeled a kezed, és azt mondod, hogy segítségre van szükségem” – mesélte.

Perry a Jóbarátok forgatása alatt is óriási csatákát vívott (Fotó: Forgatási jelenet, Paul Drinkwater/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images)

Perry több komoly csatát vívott már saját gyógyulásáért, saját bevallása szerint dollármilliókban mérhető összeget költött a felépülésre, miközben egészségi állapota drasztikusan megsínylette a függőséggel erősebben sújtott időszakokat. Szenvedélybetegségével összefüggésben súlyos tüdőgyulladáson és vastagbélgyulladáson esett át, két hétig kómában volt (olyan ECMO nevezetű lélegeztetőgépre tették fel, amelynek túlélési esélye néhány százalék, 5 akkor kezelt páciensből egyedül ő élte túl – a szerk.), több tucatszor kellett műteni a gyomrát, és hosszú ideig élt sztómazsákkal is. „Van pokol, jártam ott” – írta Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet címmel tavaly nálunk is megjelent emlékirataiban.

„Nem tudtam, hogyan hagyjam abba” – mondta el a People magazin 2022-es címlapinterjújában, mely szintén az akkoriban megjelent könyvhöz kapcsolódott. Hozzátette azt is, hogy „ez a betegség, a függőség progresszív, tehát egyre rosszabb és rosszabb lesz, ahogy öregszel.” Perry egy évvel ezelőtt egyórás interjút adott az ABC tévétársaságnak is, ahol arról beszélt, hogy mintegy másfél éve tiszta. 

A színfalak mögött

Perry (bár később több filmben szerepelt) leginkább arról volt ismert, hogy 1994 és 2004 között 10 évadon keresztül játszotta Chandler Binget a Jóbarátok című sorozatban. A karakter megformálásáért 2002-ben Emmy-jelölést is kapott. Önéletrajzi írásában megrázó őszinteséggel ír arról, milyen kínokat élt át, miközben bár kollégáival együtt a világ egyik legünnepeltebb sztárja volt, folyamatosan küzdött függőségeivel, kisebbrendűségi komplexusával, hogy összesen 65 alkalommal volt detoxikálóban, és saját bevallása szerint fél életét rehabilitációs központokban és bentlakásos intézetekben töltötte. 

Perry tragikus hirtelenségű halála (még ha jelenleg nem is tudhatjuk, annak volt-e köze démonaihoz), ismét a közbeszédbe hozta, hogy világszerte mekkora problémát jelentenek a különféle függőségek, és hogy az ezzel való megküzdés milyen emberfeletti energiát, és milyen sűrűn szövött támogatói hálót igényel. Szerencsére ma már egyre több ismert ember vállalja fel, hogy valamilyen pótszerhez nyúlva belekerült ebbe az örvénybe, és nagyon sokan számolnak be részletesen a gyógyulás rögös útjáról is, reményt adva az érintetteknek, és megmutatva, hogy a gyengeségeinket felvállalni éppen az erő jele. 

Nem vagy benne egészen biztos, vajon egészséges-e az alkohollal ápolt viszonyod? A száraz november nevű kezdeményezés segíthet átlátni az összefüggéseket. Az alkoholmentes hónap egyéb előnyeiről itt írtunk. 

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

Kiemelt kép: Matthew Perry idén februárban Londonban,  egy színházi premieren. David M. Benett/Dave Benett/Getty Images