Hogy előnyösek legyenek a rólunk készült képek.

A telefonokba szerelt előlapi kamera eredetileg arra hivatott, hogy videóhívásokat bonyolítsunk le vele. Ezt a funkciót ma napi rendszerességgel használjuk is, viszont a fotók készítése szempontjából sem utolsó. A szelfi-trend megállíthatatlan. Gondoljunk bele, már nincsen családi ünnep szelfi nélkül, és az internetre feltöltött fotók nagy része is szelfikből áll. (A szelfi közel tíz éve ismert fogalom és 2015 óta szerepel a magyar helyesírási szabályzatban is.) Bár mindannyian szelfizünk, csak kevesen tudunk elsőre igazán jó képet készíteni. Pedig milyen jó lenne olyan szép fotókat csinálni, mint a hírességek! Hoztunk hát néhány praktikus, egyszerű tanácsot, amelyek segítenek, hogy előnyös képek szülessenek rólunk.

Figyelj a fényekre!

A fényképészek nem tudják eléggé hangsúlyozni, hogy egy jó fotó sikere a fényviszonyokon múlik. A jó szelfi titka is ebben áll. Nem mindegy, hogy természetes vagy mesterséges, erős vagy gyenge fényben készítünk szelfit. A félsötétben vagy szűrt fényben készült szelfi biztos kudarc – hacsak nem vagyunk profi fotósok. A legjobb hatást természetes fénnyel lehet elérni, méghozzá a délelőtti vagy délutáni órákban, amikor a nap előnyös megvilágítást ad az arcunknak. A déli napsütés azért nem előnyös, mert felülről világít meg. Hasonló a helyzet a mesterséges fénnyel is. Amikor benti térben szelfizünk, ne a lámpabura alatt tegyük, mert nem lesz előnyös. A felülről érkező fény túlzottan megvilágítja a fejtetőt és a homlokot, de az arc alsó részére kevés fény esik. Az eredmény: óriás homlok. A szelfi szempontjából a szemből érkező fény a legelőnyösebb, ezt szabályozhatjuk olvasólámpával vagy más kisebb, állítható lámpával.

Ügyelj a kamera helyzetére!

Kardinális kérdés a kameraállás, vagyis, hogy milyen irányból lát minket a telefon előlapi kamerája. Ha felülről, akkor szintén a homlok lesz nagyobb, és ezzel együtt a dekoltázs is. Nem előnyös. Ha a kamera fölé hajolunk és alulról készítünk képet, akkor pedig egy óriási toka lesz a képen. Senki sem szeretne ilyen fotót. A legjobb, ha szemmagasságba emeljük a telefont, úgy hogy az előlapi kamera egy síkban legyen a szemünkkel, így nem tévedhetünk túl nagyot. Fontos, hogy stabilan, ne túl közel, de ne is túl távol tartsuk a telefont!

fiatal nő egy sárga háttér előtt fotózza magát

Szemből szelfizzünk, ne alulról vagy felülről! (Fotó: Jordi Salas/ Getty Images)

Húzd ki magad!

Sokat számít, hogy milyen pózban készül a szelfi. Amikor ülve szelfizünk, akkor beesik a vállunk és zsiráfnyakunk lesz. Amikor állva szelfizünk, egyenesebb a hátunk, lejjebb vannak a vállak és jobban kiemelkedik az áll. Utóbbi pozíció előnyösebb képet eredményez. A fekvő helyzetben készült szelfi sem ördögtől való, viszont csak ritkán előnyös. A legjobb, ha felállunk, kihúzzuk magunkat és mosolyogva nézünk a kamrába. A mosoly képes feljavítani még egy előnytelen körülmények között készült szelfit is!

Tartsd tisztán a lencsét!

Lehet nekünk csúcstechnológiás kameránk, ha nem elég tiszta, akkor a kép sem lesz az. Viszont még egy gyengébb kamerával is készíthetünk jó képet, ha előtte megtisztítjuk. De hogyan? Isten őrizzen, hogy csap alá tartsuk a telefont! Egy előlapi kamera megtisztításához nem kell más, mint egy pamutruha, vagy szemüvegtörlő kendő. Egyszerűen töröljük át a száraz textillel a kamerát, és már készülhet is a szelfi. Ezt az egyszerű lépést érdemes elvégezni minden szelfizés előtt, hiszen a táskában, zsebben hordott telefon rekordidő alatt válik koszossá.

Ezekkel az egyszerű trükkökkel előnyös szelfit készítsünk magunkról – legyen szó egy új profilképről, családi találkozásról, nyaralásról, kirándulásról vagy csak egy boldog pillanatról, amit jó lenne megörökíteni úgy, hogy ne kelljen rögtön törölni az előnytelen fotót.

Szelfizni szórakoztató dolog, de nem érdemes neki túl nagy jelentőséget nyilvánítani, és átesni a ló másik oldalára. Te hallottál már a szelfi-diszmorfiáról?

Kiemelt kép: Getty Images