fehérre festett törzsű, sárgás lombú fák egy parkban

Tudtad? Ezért festik fehérre sok fa törzsét

Egy újabb hétköznapi rejtélyről hull le a lepel!

A mindennapi jövés-menés során számtalanszor pillantunk meg olyan titokzatosnak tűnő dolgokat, melyek szinte azonnal gondolkodásra késztetnek. Vajon miért raknak pénzérméket a sírhelyekre? Mit üzennek a villanydrótra feldobott cipők és egyáltalán, hogyan lett épp piros-fehér-kék a borbélyüzletek póznája? Ilyenkor van, hogy azon nyomban rákeresünk a szóban forgó talányra az interneten, máskor elfelejtjük és csak akkor jut ismét eszünkbe, amikor újra megpillantunk valamilyen rejtélyes apróságot – például fehérre festett fatörzseket. A téli időszakban ráadásul még gyakrabban felfigyelhetünk erre a különös jelenségre, mely valójában fontos dolgokat árul el a fa jövőjét és egészségét illetően.

Ezért hasznos a fehér festék a fáknak

Akik ültettek már fát valaha, azoknak nem lesz újdonság ez az érdekesség, ugyanis valószínűleg tökéletesen tisztában vannak vele, mi célja ennek az ügyes trükknek. Tulajdonképpen nem is annyira megkülönböztetés, mint inkább a növények megsegítése. A fákon található színes festékek ugyanis általában egyfajta kódrendszer részei: a narancssárga pöttyös fákat gyakran kivágás miatt jelölik így, a lila minták magánterület határait jelzik, a fehér felfestés ellenben védelmet jelent. De vajon mi ellen? 

Mivel télen a fák hőmérséklete drasztikusan ingadozik, a napfénytől, pontosabban a leégéstől való védelem okán fest sok ember fehér sávot a törzsükre.

Napközben a fény felmelegíti a fa kérgét, melytől az növekedni kezd, ám amikor besötétedik, a hőmérséklet rohamosan csökken, ennek következtében pedig a kéreg zsugorodni kezd és gyorsan visszahűl. Ezek a hirtelen hőmérséklet-változások megrepesztik a kérget, ami nagy kárt okozhat a fának, ennek kiküszöbölésére vethető be tehát a fehér festék. Az anyag világos színe segít megakadályozni, hogy a fa törzse napközben túlságosan felmelegedjen, mivel visszaveri a napsugarakat, így csökkenti a hőmérséklet-változás okozta sérüléseket. 

Így óvhatod meg a kerti fákat

fehérre festett fák

Fotó: Getty Images

Gyakorlott faültetők általában vízbázisú festékkel végzik ezt a munkát, de a legeredményesebb hatás érdekében fontos, hogy használat előtt a festéket megfelelő arányban hígítsuk – azaz 3 liter festékhez keverjünk ugyanennyi mennyiségű vizet. Ez az arány megakadályozza, hogy a festék túlságosan besűrűsödjön, így könnyedén felvihetjük a kéreg érdes felületére. A lényeg, hogy alaposan, minden apró mélyedésbe kenjünk belőle, cserébe viszont elegendő évente egyszer elvégezni ezt az alaposságot igénylő műveletet, amely aztán különösen a téli időszakban jelent óriási segítséget a fáknak. 

A természet viszonozza a törődést

Most már tudjuk, hogy a fehér festék a napfény és a hirtelen jött hőmérséklet-ingadozás okozta károk ellen szinte pajzsként véd, de mi a helyzet szervezetünk megóvásával a hideg időben? Az immunerősítés komplex feladat, de szerencsére számíthatunk a természet hatékony összetevőire. A megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésen, folyadékbevitelen és rendszeres gyógyteázáson túl a méz, a citrusfélék és a természetes gyulladáscsökkentők segíthetnek leginkább megelőzni (vagy akár megszüntetni) a kellemetlen megfázásos tüneteket. Mi még tovább fokoztuk ezen hozzávalók erejét, és kombináltuk őket egy mennyei, pofonegyszerű, mindössze 3 összetevős vírusölő „csodaszerben”.

Kiemelt kép: Getty Images