pénzérmét

Tudtad? Ezt jelenti, ha pénzérmét látsz egy sírkövön

A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik.

A temetőben járva felfigyelhettünk már arra, hogy a megszokott virágdíszeken túl gyakran más, személyesebb emléktárgyak is helyet kapnak a nyughelyeken. Számos kultúrában és vallási hagyományban hagynak hátra apróságokat az elhunytakra emlékezve, vagy hogy tiszteletüket fejezzék ki családtagjaik előtt, ám ezek a szimbólumok gyakran a megboldogult rokon értékrendjét, életének fontos pillanatait, netán hivatását is tükrözik. A virágoktól kezdve a kisebb szobrokig minden mögött egyedi érzelmi indok húzódik, ahogy a mögött is, ha pénzérmét vélünk felfedezni a sírkövön, melynek célja, hogy megkülönböztesse az életüket a hazájukért áldozó katonák nyughelyeit. 

Mit jelent pontosan, ha érmék vannak a sírkövön?

Az emberi természet eredendően szereti a hétköznapi talányokat, és a legtöbb esetben épp egymásnak szolgáltatjuk a rejtélyeket. Vegyük csak példának a villanydrótra feldobott cipőket, melyek jelentéstartalmát ebben a cikkben részleteztük, de nemrég annak is utánajártunk, miért pont piros-fehér-kék a borbélyüzleteket jelző pózna. A sírkövek esete azonban némileg más, hiszen az emberiség már évezredek óta helyez el emléktárgyakat a sírokon, ez a hagyomány pedig a történelem során megannyi formát öltött, hiszen a szeretett elhunytakra való emlékezés mindig központi szerepet játszott a különféle társadalmakban.

Gondoljunk csak az egyiptomi kultúra temetkezésére, ahol a megboldogult családtagok mellé földi életük tárgyait – vagy akár különféle élelmiszereket – is eltemették abban a hitben, hogy szellemük tovább él majd a túlvilágon. A rómaiak szobrokat készítettek, a kereszténység elterjedésével megjelentek a keresztek és más bibliai szimbólumok, míg a mai modern temetkezésben a virágok mellett már személyes jelentéssel bíró tárgyakat is láthatunk a sírhelyek körül.

Először a jászberényi szovjet katonai temetőben lettem figyelmes a kövekre helyezett pénzérmékre, mely gesztus bár főként az Egyesült Államokban hagyomány, itthon is egyre több helyen láthatjuk a sírkertekben, háborús emlékhelyeken. Az eltemetett személy a katonaságban szolgált és a családtagok az iránta való büszkeségüket szeretnék kifejezni a hátrahagyott érmékkel. 

pénzérmét

Fotó: Getty Images

A különféle ötvözetek mást jelentenek

A rejtett megkülönböztetésnek hála bárki, aki ugyancsak szolgálatot teljesített – de természetesen civilként is adott a lehetőség – felismerheti bajtársa sírboltját, és szabadon hagyhat érmét a kövön. Amikor az elhunyt szerettei a temetőbe látogatnak, az ott hagyott pénzérmék mesélnek és adnak hírt számukra a katonatársak néma támogatásáról, mely rengeteg erőt adhat a családtagoknak. Ha mi is szeretnénk részvétet nyilvánítani, fontos megjegyezni a sírkőre helyezett érme típusát is, ugyanis a különböző érmék eltérő jelentéssel bírnak.

Amennyiben például ezüst színű pénzt helyezünk el, az a tisztelet, az elismerés és az elhivatottság jele, a réz hagyományosan a hűség, a bronz a kitartás, míg az arany a példaértékű hősiesség és vezetői képességek elismerésének a szimbóluma. Ennek a tudásnak a birtokában már tudni fogjuk, mire gondoljunk, amikor meglátjuk a felsorakozott érméket a nyughelyeken, de ami még fontosabb, a megfelelő üzenetet hordozó szimbólummal nyilváníthatjuk ki részvétünket a gyászolóknak. 

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu