Ozzy Osbourne és Sharon Osbourne 2020-ban a Grammy-előbulin

Sharon és Ozzy Osbourne az aktív eutanáziát választaná, ha arra kerülne a sor

Nem először beszélnek erről a nagyvilág előtt.

Minekutána a The Osbournes című reality a kétezres évek közepén véget ért, rengetegen követelték, hogy valamilyen módon mégis követni lehessen a Black Sabbath egykori frontemberének és legközelebbi családtagjainak életét. Ezek az imák nemrégiben meghallgatást nyertek, elindult ugyanis a The Osbournes Podcast, melynek minden egyes epizódjában újabb humoros, szívbemarkoló vagy épp meghökkentő történeteket oszt meg a sztárcsalád a hallgatókkal (nemrég itt derült ki az is, hogy a 71 éves édesanya, Sharon Osbourne olyan diétát követ, melynek értelmében hetente háromszor egyáltalán nem eszik semmit).

Most a beszélgetős műsorban Sharon arra emlékeztette gyermekeiket, hogy férjével, Ozzyval bizony azt tervezik, úgynevezett asszisztált öngyilkossággal távoznak majd a földi világról – persze csak akkor, ha fizikai és mentális egészségük súlyosan romlani kezdene. Erről ráadásul nem most esik szó először: Sharon már 2007-es Survivor: My Story – The Next Chapter című memoárja népszerűsítésekor is megszólalt ez ügyben. Egy akkori interjúban azt mondta,

Ozzyval arra a döntésre jutottak, hogy felkeresnek egy svájci eutanázia-intézményt, ahol ez a gyakorlat legális.

„Ozzy és én abszolút ugyanarra a döntésre jutottunk. Száz százalékig hiszünk az eutanáziában, ezért azt tervezzük, hogy elmegyünk majd a svájci asszisztált öngyilkossági intézménybe, ha valaha olyan betegségünk lesz, ami az agyunkat érinti. Ha Ozzyt vagy engem valaha Alzheimer-kórral diagnosztizálnak majd, akkor csak simán lelépünk, és kész” – mondta anno a Mirrornak.

Erre a korábbi nyilatkozatra utalt vissza most 38 éves lányuk, Kelly a család közös podcastjében. „Emlékeztek, amikor anya és apa arról beszélt a sajtóban, hogy öngyilkossági asszisztálással akarnak meghalni, mi, gyerekek meg azt sem tudtuk, mi a fenéről van szó?” – kérdezte. „Még mindig ez a terv?” – szegezte erre szüleiknek a kérdést 37 éves fiuk, Jack.

„Gondolod, hogy majd inkább szenvedni fogunk?”

– kérdezett vissza nevetve Sharon. „Mindannyian szenvedünk” – lökte oda Jack. „Igen, mindannyian szenvedünk, de nem akarom, hogy ez ténylegesen fájdalmas is legyen. A lelki szenvedés épp elég fizikai fájdalom nélkül is. Ezért ha egyszerre van lelki és fizikai fájdalom is, akkor én inkább kilépek” – indokolta az anyuka. Sharon határozott véleményét egyébként nagyban befolyásolja, hogy anno végignézte, ahogy édesapja, Don Arden zenei menedzser élete utolsó éveiben hogyan küzdött az Alzheimer-kórral.

Ozzy szintén beszélt már korábban is arról, hogy bármilyen életveszélyes állapot esetén orvosilag segített öngyilkossággal szeretne meghalni. „Ha nem tudom úgy élni az életemet, ahogy most élem, és itt nem az anyagiakra gondolok, akkor ennyi, irány Svájc. Ha agyvérzést kapnék és lebénulnék, nem akarnék itt lenni. Végrendelkeztem, és minden Sharonra száll, ha előbb halok meg, mint ő, így végső soron mindent a gyerekek kapnak majd” – nyilatkozta 2014-ben a Mirrornak. Árnyalja a történetet, hogy a 74 éves szupersztár családapa valóban évek óta nincs túl jó formában, Ozzy Parkinson-kórral való küzdelme gyakran megnehezíti mindennapjaikat – de egyelőre sikerül derűvel kitartaniuk.

Eutanázia, azaz kegyes vagy szép halál

Az eutanázia a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás. Manapság a magyar közvélekedést is lázban tartja ez a kérdése.

Korábban mi is részletes cikkben foglalkoztunk dr. Karsai Dániel ügyvéd és alkotmányjogász megrázó történetével. A 46 éves jogi szakember a közösségi médiában írt arról, hogy ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenved, és hogy szeretné elkerülni a betegséggel óhatatlanul együtt járó méltatlan kiszolgáltatottságot, ezért (az itthon jelenleg illegális) aktív eutanáziáért küzd. Kattints ide a cikkért!

Kiemelt kép: Ozzy Osbourne és Sharon Osbourne 2020-ban a Grammy-előbulin – Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic