„Megszakad a szívem, amikor a férjemre nézek” – Ozzy Osbourne betegségéről nyilatkozott felesége, Sharon

A legendás Grammy-díjas heavy metal énekes Parkinson-kórban szenved.

A Black Sabbath egykori legendás énekese 2020-ban árulta el, hogy Parkinson-kórban szenved. A betegséget 2019-ben diagnosztizálták nála, miután influenzaszövődmények, valamint egy szerencsétlen elesést követően kórházba került. A frontember akkor a Good Morning America című tévéműsorban elmondta, hogy fájdalmai vannak, és zsibbadnak, remegnek a végtagjai:

„Rettenetes kihívás volt mindannyiunk számára. Az utolsó fellépésem 2018. szilveszterén történt. Ezután rosszul estem, meg kellett műteni a nyakamat, ami viszont teljesen összezavarta az érzékelésemet. Nehéz megmondani, hogy a zsibbadás tünetei a Parkinson-kórból vagy az esésből származnak” – nyilatkozta akkor. Felesége, Sharon hozzátette: „Ez nem halálos ítélet, de hatással van bizonyos idegekre a testben. Vannak jobb, rosszabb, nehezebb és könnyebb napjaink is.”

A Parkinson-kór az Alzheimer-kórhoz gyakran hasonlított, világszerte a második leggyakrabban előforduló degeneratív idegrendszeri betegség. Legjellemzőbb tünetei:

  • akaratlan remegés, lelassult mozgás, valamint merev és rugalmatlan izmok,
  • a Parkinson-kórban szenvedő személyek számos egyéb fizikai és pszichológiai tünetet is tapasztalhatnak, beleértve a depressziót és a szorongást, az egyensúly- és szaglásvesztést, valamint alvási- és memóriazavarokat,
  • a betegséget az agyi idegsejtek egy részének elvesztése is okozhatja, vagyis a dopamint termelő sejtek pusztulásával jár. Összességében nem világos, hogy pontosan miért is alakulhat ki, a legtöbb szakértő szerint azonban genetikai és környezeti tényezők kombinációjából eredeztethető,
  • bár jelenleg nincs bombabiztos gyógymód, gyógyszeres kezeléssel és fizioterápiával csökkenthetők a legfőbb tünetek,
  • megfelelő és rendszeres kezelés mellett a legtöbb Parkinson-kórban szenvedő beteg várható élettartama átlagos is lehet.

A Parkinson-kór számos más hírességet sem került el; Michael J. Fox, Alan Alda és Neil Diamond is együtt élnek a betegséggel, valamint halálukig Muhammad Ali, Bob Hoskins, Salvador Dalí és Johnny Cash is harcoltak a kórral. 

Sharon Osbourne Jeremy Paxmen televíziós műsorvezetőnek – aki szintén ebben a betegségben szenved – nyilatkozott újabban férje állapotáról a készülő Putting Up With Parkinson’s (Elviselni a Parkinson-kórt) című dokumentumfilmhez, amely Paxman történetét követi arról, hogyan tud együtt élni a betegséggel. A műsorvezető most először engedett betekintést a magánéletébe, és nemcsak kutatások élvonalában járó szakértőkkel, de más Parkinson-kórban szenvedő hírességekkel is beszélgetett. Az Osbourne család tapasztalatairól Sharon elmondta:

„A férjem mindig nagyon energikus volt, imádott sétálni, minden este kétórás műsort adott a színpadon, és úgy rohangált, mint egy őrült. És most, ha ránézek, megszakad érte a szívem. Magam miatt is szomorú vagyok, hogy így kell látnom őt, de amin Ozzy keresztülmegy, az még ennél is rosszabb. Sokszor sírok, amikor nem lát. De vannak a betegségnek pozitívumai is: 

családként sokkal több időt töltünk együtt, és százszor jobban szeretem őt, mint bármikor az életben.”

– mesélte.

Bár Ozzy bottal közlekedik, állapota pedig fokozatosan romlik, mindez kicsit sem tartotta vissza attól, hogy megtáncoltassa feleségét – amiről Sharon nemrégiben egy megható videót is posztolt közösségi oldalán: 

Az énekes betegsége annak sem szabott gátat, hogy idén szeptemberben kiadja új albumát, a 2020-as Ordinary Man folytatását, a Patient Number 9-et (amelyen egyébként a Foo Fighters nemrégiben elhunyt dobosa, Taylor Hawkins is közreműködött). Sőt, a Sötétség Hercegének is becézett legendás zenész utolsó világkörüli turnéján

2023. május 17-én Budapestre is ellátogat!

A Rock and Roll Hírességek Csarnokának oszlopos tagja több mint öt évtizedes előadói karrierjét ünnepli (szólóművészként és a Black Sabbath énekeseként egyaránt) NO MORE TOURS 2 elnevezésű turnéjával – és van is mit ünnepelni, hiszen a nagybeteg zenész pályafutása során több mint 100 millió lemezt adott el.

Jegyek a koncertre ITT válhatók.

Kiemelt kép: M. Caulfield/WireImage/Getty Images