13 dolog, amitől jobb, ha távol tartod magad péntek 13-án

Világszerte milliók rettegnek a tizenhármas számtól, és tartanak jó előre attól, hogy péntek 13-án valami rossz dolog történik majd velük.

Kevés olyan babona van, ami annyira széleskörűen ismert, mint az, hogy péntek 13-a szerencsétlen dátum, és hogy ezen a napon nem árt különösen elővigyázatosak lenni, ha nem szeretnénk például valamilyen baleset áldozatai lenni. Egy a kétezres évek elején készített angol kutatás szerint az emberek negyede tart ettől a naptól, és nincs okunk feltételezni, hogy ma, amikor a TikTokon épp reneszánszát éli boszorkányság és varázslókultusz, ne félnék legalább ennyien ezt a dátumot. Kutatások szerint a mágikus félelem dollármilliókban mérhető bevételkiesését okoz világszerte a különféle vendéglátóipari egységeknek és szolgáltatóknak, mert az emberek egy része ezen a napon egyszerűen ki se teszi a lábát otthonról.

A péntek 13-hoz kapcsolódó babonás félelem gyökerei messzire nyúlnak. A péntek már a Bibliában is rossz hírbe keveredett, hiszen ezen a napon feszítették keresztre Jézust. A tökéletességet jelképező 12-est követő 13-mas számhoz kapcsolódó félelem részben görög eredetű, amit ugyanakkor megint bibliai vonatkozás erősített meg: tudniillik, hogy az utolsó vacsorán is éppen tizenhárman vettek részt. Az ettől a számtól és naptól való babonás félelem alapjai egyébként a pogány mitológiában is fellelhetők, ez pedig borzongatóvá teszi a dolgot: valami alapja csak van, ha ennyiféle kultúra tart tőle? 

Akármi is a baljóslatú nappal kapcsolatos hiedelmek oka, tény, hogy még a magát felvilágosultnak tartó ember is nehezen vonja ki magát hatása alól. Cseppet sem vagyok babonás, péntek tizenharmadikán mégsem tudom elhessegetni magamtól a gondolatot, hogy mi van, ha mégis, ha tényleg nem egészen alaptalan a félelem…? Nem kéne legalább annyit megtenni, hogy ma óvatosak vagyunk? De! Babonaügyi szaktekintélyek és mágiaügyi docensek szerint van néhány dolog, amit ezen a napon jobb messze elkerülni. Vagy azért, mert önmagukban szerencsétlenséget hoznak, és a mai nap felerősíti a negatív hatást, vagy azért, mert ezen a napon a legrosszabb oldalukat mutatják majd. 

Fekete macskák

Szegény cicák! Míg Egyiptomban olyan erős kultuszuk volt, hogy az őket bántókat akár halálra is ítélték, a kereszténység térhódításával párhuzamosan kifejezetten üldözendő jószágok lettek, különösen az egyébként is rossz hírű (értsd ördögi) fekete színben pompázók. Ha a mai napon szeretnél adózni babonás félelmeidnek, bármilyen nagy a kísértés, hogy megsimogass egy aranyos fekete macskát, ne tedd, sőt igyekezz elkerülni, hogy fekete cica keresztezze az utadat. Vésd eszedbe, hogy

egyes kultúrákban már a fekete macska látványa is rossz ómen!

Pókok

No nem mintha az év egyéb napjain különösebben élvezetes volna összefutni egy-egy nyolclábúval, ma különösen érdemes elkerülni őket. Nagy lehet a kísértés ugyanis, hogy az ember lecsapja szegény jószágot, miközben a pókok megölése (különösen azok zárt térben való lemészárolása) a babona szerint jó adag balszerencsét zúdít az ember fejére, pláne egy ilyen elve nagyon peches napon. 

Esernyők

Esőre áll az idő. Ha te is vittél, vagy viszel ma magaddal jártadban-keltedben ernyőt, arra az egyre nagyon figyelj, hogy zárt térben eszedbe ne jusson kinyitni azt!  Cselekedeted az egész épületre balszerencsét hozna ugyanis.

Jaj, lesz itt baj! (Fotó: Getty Images)

Madarak

Ezen a napon tartsd csukva az ablakokat, és igyekezz gyorsnak lenni, amikor be-vagy kilépsz valahonnan, nehogy valahogyan madár szálljon be. Ha eddig nem tudtad, most szólunk: a házban repkedő madarak a babona szerint halált jelenthetnek! De legalábbis halálosan ijesztőek. 

Repedések

A gyerekek a megmondhatói, hogy suliba menni csak úgy igazán szórakoztató, ha az ember kiköt magának valamilyen nehezítő feltételt séta közben. Például, hogy hármat megy előre, egyet hátra, vagy hogy tilos a repedésekre vagy foltra lépnie. A repedésekkel kapcsolatos kihívást a babona is teljes mellszélességgel tudja támogatni: édesanyánkra hozz rossz szerencsét, ha rájuk lépünk. 

Létrák

Létrák alatt kóricálni eleve nem életbiztosítás, a babona szerint pedig kifejezetten balszerencsés is. Van azonban néhány intézkedés, amivel elkerülheted a balszerencsét, ha már úgy adódott, hogy tetőfedőnek, vagy bádogosnak álltál, és gyakran kell létrák körül sertepertélned.

Ha átmentél egy létra alatt, köpj át háromszor a létra lépcsőfokain, vagy tedd csuriba és tartsd is úgy az ujjaidat, amíg nem látsz meg egy kutyát.

Fullasztó falatok

Szépen kérünk, hogy ne ma kísérletezz nyögvenyelős partifalatkákkal, és ne ma szokj rá arra az egyébként sem túl ízléses viselkedésre, hogy teli szájjal eszel. Nehogy a torkodon akadjon valami!

Fodrász

Bármennyire is fontos randevúd van este, vagy kiemelkedő jelentőségű jelenésed holnap, ha lehet, ne ma menj el fodrászhoz, körmöshöz, vagy más olyanhoz, aki a szépségedért felel. A babona szerint ma különösen nagy az esélye, hogy teljesen elrontják a frizurádat. 

Asztalok

Rengeteg babona forog az asztalok körül, ezért talán az a legbiztosabb, ha ma nem is mész asztalok közelébe. Ha mégis asztalhoz kell ülnöd, a lábad semmiképp ne tedd fel rá (ilyesmire bizonyára egyébként sem ragadtatod magad), ne énekelj az asztalnál, ne aludj rajta, és ne tedd a kulcsaidat se az asztalra, mert a babona aszerint ezek a cselekedetek mind balszerencsét hozhatnak.

Egyébként is sokszor megírtuk már, hogy ideje csökkenteni a nátriumbevitelt, de balszerencseügyileg is jobb, ha ma nem sózol. A só kiömlését eleve nagyon balszerencsésnek tartják, és amilyen balfék nap ez a mai, nagy az esélye, hogy épp ma fog kiborulni. Ha megtörtént a baj, fogj egy csipet sót, és dobd át a bal válladon.

Összeveszés lesz a vége! (Fotó: Getty Images)

Bandzsítás

Nyilván te se nagyon hittél az egykori szülői intelemnek, miszerint azért nem szabad bandzsítani, meg úgy általában fura képeket vágni, mert a végén úgy marad az ember. De mi van, ha péntek 13 tényleg annyira peches, hogy megtörténik  a dolog? 

Tükrök

A tükör összetörése köztudottan hét évnyi balszerencsét hoz, ezért, ha lehet, ma ne mászkálj tükörrel a kezedben és állj ellen a szobában, a tükör tövében való focizásnak is.

Ma már ne nyúlj hozzá, de holnap ellenőrizd, stabilan rögzülnek-e fali tükreid!

Temetők

A temetőkkel kapcsolatban rengeteg babona létezik, a leggyakoribb, hogy a sírra lépni, vagy a temető mellett elhaladva levegőt venni balszerencsét hozhat. Ha egyébként temető mellett vezet az utad a valahova, ma hagyd el a járt utat a járatlanért. 

Különös dolog ez a babona. Bár a különféle rituálék eredetileg éppen arra szolgáltak, hogy a világ veszélyeinek kitett embert élete irányításának illúziójával ruházzák fel, mára inkább félelmet és aggodalmat keltenek: a túlzó babonásság csak arra jó, hogy egyre több dolgon aggódjunk. Ha viszont képesek vagyunk némi iróniával szemlélni saját félelmeinket, a babonák tanulmányozása szórakoztató elfoglaltság, egyes babonák betartása pedig a gyerekkort idéző játékos gesztus lehet. 

Szeretnél többet megtudni a babonák természetéről és arról, honnan erednek a mából visszatekintve már nehezen érthető hiedelmek? Ezt a korábbi, átfogó cikkünket ajánljuk figyelmedbe!

Kiemelt kép: Getty Images