9 dolog, amit nem biztos, hogy mindenki ismer a babonás péntek 13-ról

Bár történhetnek jó dolgok is ezen a napon, sőt, olyanok is vannak, akik kifejezetten szerencsésnek tartják a péntek 13-át, de a történelem igazolja, hogy sokan nem véletlenül tartanak ettől a dátumtól. Két olyan előrejelzésre is fény derült korábban, ami a babonás péntek 13-hoz kapcsolódik... Vajon csak véletlen?

Duplán szerencsétlen

Péntek 13

Valójában maga a tizenhármas szám és a pénteki nap is ősidők óta szerencsétlennek számít. De a huszadik században ez a jelenség még tovább erősödött.

A Bibliában is megírták

Krisztus kereszthalála

A pénteket már az Újszövetségben is baljós napként emlegették, mivel ezen a napon feszítették keresztre Krisztust.

Az utolsó vacsora

Utolsó vacsora

Az európai hagyományokban a tizenkettes szám igen kedvelt és fontos, mivel tizenkét hónapunk van, és az evangélium szerint Krisztusnak is tizenkét tanítványa volt. Ezt azonban a balszerencsés tizenhármas szám követi, és az utolsó vacsoránál is tizenhárman ültek az asztalnál, ott volt Júdás is, aki végül elárulta Jézust.

Ragnarök, avagy az istenek alkonya

Ragnerök

A skandináv mitológiában is baljóslatú számként emlegetik a tizenhármast. A bajkeverő isten, Loki hívatlan tizenharmadik vendégként vett részt egy olyan vacsorán a Valhallában, amely végül egy másik vendég tragikus halálával végződött.

Rossini, aki maga is babonás volt

Rossini

A művészeti berkekben sem volt soha kedvelt dátum a péntek 13. Állítólag ez onnan ered, hogy A sevillai borbély opera szerzője, Gioachino Rossini 1868. november 13-án, pénteken halt meg.

IV. Fülöp ítélete

Franciaország

Egy másik legenda szerint a babona Franciaországból ered, ahol 1307. október (péntek) 13-án a francia király kiadott egy tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen. Az elfogott lovagok máglyán vagy kínzókamrában végezték.

Félelmetes számok és dátumok

négyes szám

A kelet-ázsiai országokra nem terjed ki ez a félelem, Kínában, Tajvanon és Japánban a négyes számtól tartanak. Olaszországban pedig a 17-re eső péntekektől félnek.

Doomsday: a végítélet napja

Doomsday

Egy 1960-ban kiadott tanulmány szerint van mitől félnünk, ugyanis 2026. november 13-án (pénteken) a népességnövekedés állítólag elérkezik egy olyan ponthoz, amit csak ítéletnapként emlegetnek.

A 2004-ben észlelt aszteroida veszélye

A NASA három munkatársa is rossz végkimenetelt jósolt egy ilyen napra. Még 2004-ben felfedeztek egy Texas méretű aszteroidát, amely előreláthatólag 2029. április 13-án (pénteken) olyan közel kerül majd a Földhöz, hogy az Európa területéről szabad szemmel is látható lesz. Szerintük egy a hatvanhoz az esélye annak, hogy el is találja a Földet.

 

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest

(mentalfloss.com)