Babonakalauz: vajon mi állhat a hiedelmek hátterében?

Érdekesség a Nők Lapja archívumából.

Létra

Sok ember – kerüljön bármilyen helyzetbe is – soha nem megy át a létra alatt. E babona keletkezésének feltételezhető magyarázata az, hogy a falnak támasztott létra háromszöget formál, ami viszont a Szentháromság szimbóluma. Ez alatt átsétálni tiszteletlenség lenne.

Tüsszentés

Úgy tartják, hogy a tüsszentéssel az istenek jelzik előre a szerencsét, illetve a balszerencsét. Ezért az angol kifejezés, „God bless you”, egyszerre jelenti azt, hogy „áldjon meg az isten” és tüsszentésnél azt, hogy „egészségedre”. A XVII. század Angliájában szokás volt, hogy e mondat közben az emberek levették a kalapjukat és meghajtották a fejüket, amint az áldásosztás közben szokás volt.

Négylevelű lóhere

Állítólag az embereket és az állatokat is megóvja a boszorkányok átkaitól, s azoknak, akik otthon lóherét tartanak, vagy pedig magukon viselik, szerencsét jelent. Minden lóherét bűvös tulajdonsággal ruháznak fel, de különösen a négylevelűnek van fokozottan mágikus ereje. Ez hatalmazza fel a megtalálóját, hogy rögvest kívánhasson valami jót.

Fülbevaló

Eredetileg az emberek azért furatták ki a fülüket és viseltek fülbevalót, mert a feltevések szerint ezzel javult a látásuk. A klipszek és a fülre rácsavarható fajták erre alkalmatlanok voltak, mint ahogy nem védtek vízbe fulladás ellen sem. Egyszerű, sima kis arany karikát korábban csaknem minden matróz viselt, mert szentül hitték, hogy ereje által elkerülhetik a vízbe fúlást.

Nyúlláb

A kezdő színészek jókívánságként kapják, s ezzel simogatják meg az újszülötteket is, jelképezve a szerencsét és a bőséget (hiszen a nyulak olyan termékenyek). Úgy tartották, hogy aki nyúllábat hord magánál, azt csak szerencse érheti, elvesztésével viszont szerencsétlenség jár együtt.

Kopogd le a fán!

Még azok is, akik egyáltalán nem tartják magukat babonásnak, azonnal lekopogják a fán (alulról felfelé, háromszor), ha valamivel eldicsekednek. A régi időkben úgy tartották, hogy a villám azért csap bele gyakran a fákba, mert az istenek az erdőben és a fákban élnek. így az emberek a fa megérintésétől mágikus hatást vártak.

Viszketés

A babona szerint bármilyen váratlan érzet a testünkön közelgő történéseket jelez. Ezek közül a legismertebbek:

Kezek: Ha a jobb tenyér viszket, pénz érkezik, ha a bal, akkor pénzt kell kiadni.

Lábak: A talp viszketése azt ígéri, hogy hamarosan ismeretlen úton jár vagy pedig táncolni fog.

Szemek: Á jobb viszketésével kellemes meglepetés jár, kellemetlenségre kell viszont számítani, ha a balt kell megdörzsölni.

Fülek: Ha a jobb füle viszket, akkor valaki dicséri, ha viszont a bal, akkor valaki becsmérli, vagy pedig a szerelme gondol önre.

Arc: Az égő orca annak a jele, hogy valaki szidja.

Orr: Viszketése a méreg előjele, vagy pedig egy hamarosan elcsattanó csóké.

Törött tükör

A primitív népek úgy hitték, hogy amikor egy víztócsába néztek, akkor a saját lelkűk tekintett vissza rájuk. Ártatlannak tartották ezt mindaddig, amíg a víz színét nem zavarta meg semmi. Ám amikor megmozdult, fodrozódott, a tükörkép szétesett (ha pedig tükörről van szó, akkor eltörik), ilyenkor a lelket és a testet is baj éri.

Szivárvány

Az Özönvízről szóló bibliai beszámoló szerint, amikor Noé és családja túlélte a nagy áradást, egy szivárvány jelképezte az égen Isten ígéretét, hogy a víz soha többet nem fogja fenyegetni a földet. Az írek úgy tartják, hogy aki megtalálja azt a helyet, ahol a szivárvány a földet éri, ott egy köcsög aranyra is lel. A reggeli szivárvány nyugatról eső közeledtét jelzi, az esti viszont eső után festi meg az eget.

Törés

Amikor egy szolgáló eltörte a háziak porcelánját vagy üvegét, azonnal megvette helyette a pótlást. De nem a kár kiegyenlítéseként, hanem azért, hogy ezzel hadat üzenjen a balszerencséjének. A mostani babona úgy tartja, hogy ha valami eltörik a házban, akkor azt két újabb törés követi majd. Ennek úgy lehet elejét venni, hogy két értéktelenebb tárgyat azonnal eltörünk, vagy a már úgyis törött darabok közül a legnagyobbat vágjuk földhöz.

Fekete macska

A hiedelem régen úgy szólt, hogy a boszorkányok szívesen változnak át fekete macskává. így, aki előtt egy ilyen állat szalad át az úton, azt szerencsétlenség éri. Ezzel együtt vannak olyan országok, ahol ezek a cicák éppenhogy a szerencse szimbólumai.

Esernyő

Fedett helyen esernyőt kinyitni balszerencsét jelent, szép időben pedig eső érkezését. Ha valaki véletlenül leejti az ernyőjét, nem szabad felvennie, mást kell megkérnie rá (ugyancsak ez áll a kesztyűre is).

13

A legszélesebb körben elterjedt numerikus babona az, hogy a 13-as szám különösen balszerencsés, s kétszeresen az, ha pénteki napra esik. A 13-as számú házakat gyakran nagyon nehéz eladni vagy bérbe adni, a szállodákban ritkán van 13-as szoba, a 13. emeletet más névre keresztelik el, vagy a 12-diket mindjárt a 14. követi. Már az ókori rómaiak sem szerették ezt a számot, mégpedig az utolsó vacsora miatt, amelyen 13-an vettek részt, s amely megelőzte Krisztus keresztre feszítését.

(beke)

Nők Lapja 1993/12. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images