űrszálloda

Hamarosan megnyílik az első szálloda az űrben

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a világűrben foglaljunk szállást.

Amikor a jövőkutatók arról beszéltek a 2000-es évek elején, hogy 2025-ben repülő autókkal fogunk közlekedni, legyintettünk, elvégre a világ csak most készült fel az elektromos autókra. Hol vagyunk még a repülő kocsiktól? – kérdeztük szemrehányóan, és legmerészebb álmainkban sem gondoltunk arra, hogy előbb foglalhatunk szobát az űrben, minthogy környezetbarát gépjárművekkel közlekedjünk a földön.

Ki vállalkozna arra, hogy az ablakából lenézzen a Földre, vagy hogy aszteroidák közvetlen közelében kávézzon egy békés hétvégén? Amerikai vállalkozók szerint ez mindenki álma. Az Orbital Assembly cég a világon elsőként olyan üdülőt tervezett, amely a csillagok közé repít, és ez nem holmi marketing szöveg, hanem a szó szerinti valóság. Az űrtechnológiával foglalkozó vállalat jelenleg két űr szálloda építésén dolgozik, ezek közül az elsőt 2025-ben fogják átadni, és a hírek szerint már néhányan jelezték, hogy szeretnék igénybe venni a Földön kívüli szolgáltatást.

A Pioneer Station névre keresztelt szálló látványterveit elnézve különleges élmény vár a szállóvendégekre, habár kell hozzá némi nyitottság.

A vendégek kényelmét még a gravitáció hiánya sem akadályozza, és a tisztálkodási lehetőségek is meglehetősen hasonlítanak a Földön ismert szokásokhoz. A tervezők gondoskodtak róla, hogy mindenki kényelmesen használja a toalettet, a zuhanyzót, valamint minden további helyiséget. „Mivel a folyamatos forgással mesterséges gravitációt generálunk, az emberek az űrben is úgy fogják magukat érezni, mint a Földön” – nyilatkozta Tim Alatorre a szálloda építésze az Uniladnek, majd hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg forradalmasították az űrutazás kényelmét. Az ételek viszont az űrutazásról szóló filmekben látott fogásokra emlékeztetnek, vagyis a Pioneer Station nem a konyhájával fogja meghódítani az érdeklődőket. Jó hír, hogy a kilátás kárpótol.

A határ a csillagos ég

Az első űr szálloda egyszerre maximum 28 vendég befogadására képes, plusz a személyzet, viszont a második szállót már 400 ember ellátására tervezték, amelyen külön luxuslakosztályok is lesznek. A Voyage Stationt 2027-ben fogják átadni, addig is az extrém utazások szerelmesei lefoglalhatják a próbaüdülést az első prototípusban. Mindkét szálló sajátossága, hogy hatalmas ablakokkal rendelkezik, így a vendégek szünetlenül élvezhetik a pazar kilátást.

A tervező csapat garantálja, hogy a kényelem hasonló lesz a Föld hagyományos szállodáihoz (Fotó: Orbital Assembly)

Természetesen szabadidős tevékenységekben sem lesz hiány, az utasok kedvükre válogathatnak a szálló sportfoglalkozásai között vagy elmélyülhetnek az űrutazás rejtelmeiben. Azt azért nem árt tudni, hogy bármennyire modern űrtechnológiával dolgozik is a cég, csak a megfelelő feltételek mellett engednek a fedélzetre embereket, a fogtömés és a légzőszervi betegségek sajnos a kizáró tényezők közé tartoznak.

Mennyibe kerül mindez?

Az űr szállodák tervezői egyelőre nem publikálták az árakat. Mindenesetre nem kérdés, hogy beszállnak a legdrágább hotel címért folyó versenybe. Ezt jelenleg az ötcsillagos tengeralattjáró szálloda, a Lover’s Deep – Luxury Submarine Hotel vezeti, ahol egy éjszaka 51,9 millió forintba kerül a privát lakosztályon. Ami a csillagok közötti konkurenciát illeti, a Virgin Galactic (egyszeri oda-vissza utazásra küld vállalkozó szellemű embereket az űrbe) személyenként 166 millió forintot kér néhány óra űrutazásért. 

Ahogy a víz alatti vendéglátásnak megkérik az árát, úgy a Föld feletti üdülés sem lesz olcsó mulatság. Hogy kiknek tervezték mindezt az amerikai vállalkozók? Ki tudja, talán évtizedek múlva egy űrszálloda is csak egy lesz az extrém, de elérhető úti célok között. Addig is, akik fontolóra vennék, hogy másfél év múlva ellátogatnak a Pioneer Station-ra, készüljenek fel a tanulásra, hiszen előtte egy speciális kiképzést kell teljesíteni, ami űrutazásra jogosít.

Az űrszálloda nem való mindenkinek, de az űrkutatás fontos. Kattints erre a cikkünkre, ha érdekel, hogyan készülnek az űrutazásra a magyar űrahjósok!

Kiemelt kép: Getty Images