öregedés

Jól öregszel? – 7 jel, ami a szakértők szerint elárulja

Rád hány igaz ezek közül?

Gyakran olvashatunk róla, mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy minél több, egészségben eltöltött évet élhessünk le ezen a világon. Szakértők szerint azonban a „jó öregedés” többről szól annál, hogy eleget mozgunk és sok zöldséget eszünk. „A jó öregedés véleményem szerint három különböző összetevőből áll: a fizikai, a lelki és a mentális egészségből” – foglalta össze a Huffington Postnak Dr. Parul Goyal, a nashville-i Vanderbilt Health geriátere.

Soknak tűnhet mindhármat egyszerre kézben tartani, jó hír azonban, hogy egyáltalán nem lehetetlen. A portál több geriátert is megkérdezett arról, milyen jelek igazolhatják, hogy valaki jól öregszik – de azt is hozzátették, hogyan javítsunk rajta, ha esetleg egyelőre nem ezeknek az iránymutatásoknak megfelelően élünk.

Lássuk, mit mondtak az orvosok!

Türelmesen tanulsz új dolgokról

Minekutána az iskolai éveink rég mögöttünk vannak, és már dolgozni sem járunk, minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb lesz, hogy aktívan kutassuk azokat a lehetőségeket, melyek által új információkhoz juthatunk a minket körülvevő világról. Dr. Goyal szerint nem csak a mentális egészség érdekében érdemes az öregedés közepette is próbálkozni egy új nyelv, játék vagy a zenélés megtanulásával: az ilyesmi a lelki egészségre is igen kedvező hatással van! Persze, csak ha kellő türelemmel viseljük, hogy nem minden fog elsőre sikerülni.

Őszintén elmondod, mire vágysz

„Az emberek gyakran azért nem öregszenek jól, mert nem mondják meg nyíltan, hogy milyen szükségleteik vannak – véli Robyn Golden, a chicagói Rush University Medical Center szociális munka és közösségi egészségügyért felelős alelnöke. – Lehetővé kell tenni az emberek számára, hogy elmondják, mire van szükségük, magányosnak érzik-e magukat és így tovább.” Az ageizmus miatt az idősek sokszor tehernek vagy láthatatlannak érzik magukat, emiatt pedig hajlamosak csendesen szenvedni. Fontos, hogy ez ellen fellépjünk, és tudassuk másokkal, ha éppen egy nehéz időszakon megyünk keresztül!

Sok időt töltesz társaságban

Több helyen hallhattunk mostanában, hogy a magány legalább olyan halálos, mint a dohányzás. Golden ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozza: a közösséggel való kapcsolatteremtésnek nem csak egy helyes módja lehet – bár az önkénteskedésnek ilyen szempontból is igen érdemes egy esélyt adni. „Az agyra úgy gondolunk, mint egy izomra, így

ha egész nap a négy fal között ülünk, és nem beszélünk senkivel, akkor az agyunk elkezd meszesedni,

mert nem kap semmilyen stimulációt” – emelte ki Dr. Lee Lindquist, a chicagói Northwestern Medicine geriátriai osztályának vezetője. A szocializáció tehát remek módja annak, hogy megmozgassuk és erősebbé tegyük az agyunkat.

A fizikai egészséged mindennél fontosabb számodra

öregedés

Fotó: Getty Images

Nem lehet eleget hangsúlyozni, milyen fontos az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeresen testmozgás, az elegendő alvás… Lindquist azonban a realitások embere, ezért tudja, hogy az idősek bizony gyakran azért nem sportolnak, mert félnek az eséstől – jóllehet a rendszeres mozgás épp hogy csökkenti a balesetek kockázatát. Goyal ezt azzal egészítette ki, hogy az edzés során, minél idősebbek vagyunk, annál fontosabbá válik az izomerő fejlesztése is, mivel az izomtömeg a kor előrehaladtával általában csökken. A súlyemelés, a pilates, a jóga és a tai chi mind része lehet egy jó izomépítő edzésprogramnak – míg a gyaloglás, a kerékpározás, az úszás és a futás a szív egészsége miatt fontos.

Olyan dolgokat csinálsz, amiket élvezel

Persze az élet nem habos torta, ez azonban ne állítson meg senkit abban, hogy olyasmivel töltse a rá kiszabott életéveket, amit szeret csinálni! Lehet ez bármi: utazás, új receptek kipróbálása, természetjárás, társasjáték, a szeretteinkkel való időtöltés… „Ha olyan dolgokat csinálsz, amiket élvezel, akkor valószínűleg nem fogsz unatkozni, és ez nagyon fontos, az unalom ugyanis a depresszió melegágya – véli Golden. – Ha úgy érzed, hogy a napok nagyon-nagyon lassan telnek, az már nem jó jel!”

Elmondod az orvosnak, hogy miket szedsz

„Sokszor előfordul, hogy túl sok gyógyszert szedünk ahhoz képest, amire valójában szükségünk van – veti fel Lindquist. – A szervezetünk folyamatosan változik, így meglehet, hogy nincs is szüksége már bizonyos gyógyszerekre.” Érdemes tehát rendszeresen egyeztetni a háziorvossal arról, hogy milyen gyógyszereket szedünk – főleg, ha ezek valamilyen mellékhatást is okoznak.

Vannak terveid a jövővel kapcsolatban

„Fontos, hogy előre tervezzünk, hiszen bármennyire is szeretnénk egészségesen és boldogan élni százéves korunkig, igen nagy az esélye annak, hogy valami olyasmi történik velünk időközben, ami miatt kórházba kerülünk” – tanácsolja Lindquist. Fontos, hogy beszéljünk arról a családunkkal és a barátainkkal, mit szeretnénk, hogy történjen, ha esetleg kórházba kerülünk, elesünk, vagy emlékezetkiesésünk lesz. „Mindez nem arról szól, hogy várjuk a halált, hanem csupán egy terv arra a 20 évre, ami azt megelőzi” – hangsúlyozza Lindquist. Ha ezt megfogadjuk, szeretteink felkészültebbek lesznek, ha netán valamilyen nem tervezett, stresszes helyzet adódik az életünkben.

„Tényleg azt szeretném, ha az emberek már a harmincas és negyvenes éveikben elkezdenének gondolkodni a jó öregedésről.

Ha ugyanis egészséges szokásokat alakítunk ki már életünk elején-közepén, akkor ezeket könnyebb lesz az időskorba is magunkkal vinnünk – véli Goyal. – A kronológiai életkor nem jelent sokat, a lényeg az, hogy hogyan érezzük magunkat, nem pedig az a bizonyos szám.”

Érdekel, hogy mik azok a dolgok, amik viszont felgyorsítják az öregedést? Ide kattintva megtudhatod!

Kiemelt kép: Getty Images